L I T T L E B U M

Zwangerschapswaaltjes en wat je ertegen kan doen ♥

Zwanger zijn is een wonder. Het is zo bijzonder dat er een klein wezentje in je buik groeit dat je kan voelen draaien en schoppen. Het shoppen is al helemaal het einde en de babykamer inrichten is ook fantastisch. Toch moet ik eerlijk bekennen dat er ook minder leuke kanten aan vast zitten…

Natuurlijk is dit mijn eerste zwangerschap en zal dat vast heel anders zijn dan nummer twee. Alles doe en voel je voor het eerst, niet gek dus dat je daar gemixte emoties bij zult voelen. Vandaag wil ik een lijstje delen met alle kwaaltjes die ik heb gehad of waar ik nu last van heb en wat ik ertegen doe. Handig voor als je zwanger bent en ook leuk om te lezen als je nog laaaang niet mama wilt worden!

De misselijkheid: Sommige vrouwen hebben er geen last van en anderen belanden in het ziekenhuis vanwege uitdrogingsverschijnselen. misselijk zijn was de hel voor mij. Ik ben ongeveer 4 maanden lang elke dag misselijk geweest. Alle tips heb ik afgewerkt en ik moet heel eerlijk bekennen dat bij mij niets wilde helpen. Op een gegeven moment at ik alleen nog brood en wat groente en fruit omdat ik zo bang was weer te gaan spugen. Im sorry ladies, hier moet je echt doorheen. Misschien dat het ‘in-bed-een-cracker-eten-fenoneem’ voor jou wel werkt, maar mijn ervaring ermee was: deal ermee totdat het over is.

Rugpijn: een stekende pijn in je onderrug die doortrekt naar je benen. Mijn ervaringen met rugpijn zijn niet leuk, het begon met af en toe na een lange dag een zeurderig gevoel in mijn rug en het eindigde met zoveel pijn dat zelfstandig de trap oplopen vrij lastig ging. De oorzaak ligt bij je eigen lichaam: je houdt namelijk meer vocht vast waardoor je zenuwen bekneld kunnen raken, dit veroorzaakt de stekende pijn. Oplossing: let op je houding, doe rustig aan, neem een warme douche en de leukste: laat je lekker masseren door je partner!

Bandenpijn: menstruatiepijn maar dan anders. Beter kan ik het niet omschrijven. 1 dag heb ik er minstens 12 uur last van gehad, ik dacht toch echt dat ik ging bevallen… Nu heb ik het vaker tijdens het lopen of wanneer ik net een trap opgelopen ben. Het hoort erbij zeggen ze dan, dus lekker genieten van het feit dat dat betekend dat je wat rustiger aan moet doen. Als je echt niet lekker op de bank kan uitrusten pas dan je tempo wat aan!

Emotioneel onstabiel zijn: Huilen for no actual reason en boos zijn op iedereen terwijl er niets aan de hand is. Ik denk dat Johan soms met zijn handen in het haar zit ik kan namelijk echt onmogelijk zijn. Het kleinste muisje wordt een enorme olifant en een grappig bedoelde opmerking zorgt ervoor dat er meteen een stormvloed aan tranen over mijn wangen glijden. Hier is denk ik geen oplossing voor. Doordat de hormonen door je lijf gieren voel je je nou eenmaal anders. Het geeft niets als je zomaar moet huilen om iets wat niet verdrietig is. Ik ging laatst huilen omdat onze kat mij ook schoon wilde likken en ik dat zooooo super lief vond. Laat je tranen even stromen en je zal je erna veel beter voelen. En anders is er altijd chocola of wat je ook lekker vindt haha!

Brandend maagzuur: E L K E  D A G  W E E R … Neem rennies en verbeter je leven!

Onzekerheid: Vooral de eerste weken zijn enorm spannend, een heleboel zwangerschappen lopen namelijk uit op een miskraam. In de eerste 12 weken is je kindje zo klein en kwetsbaar, dat alles wat je doet verkeerd voelt. De angst dat het misgaat en het gevoel dat dat jouw schuld is is erg vermoeiend. Natuurlijk kan je er niets aan doen als jouw kindje het niet haalt, toch voelt het zo. Na die twaalf weken wordt het echter niet minder, als ik ook maar 1 schopje per dag minder voelde was ik in paniek en de dagen voor de echo’s was ik op van de zenuwen. Ik ben nu meer onzeker over het feit dat ik straks voor een klein meisje moet zorgen dat 100% afhankelijk is van mij. Kan ik het wel? Hoe moet dat nou straks? Ik kan niet stoppen met nadenken erover, logisch ook, ik heb geen idee wat me te wachten staat. Laat je lekker knuffelen door je partner en praat over je gevoelens met iemand. Zodra je het even van je af kan zetten en wat zelfvertrouwen krijgt door zal je je zeker beter voelen

Kuit krampen: Deze is nieuw voor mij! Ik ben nu 30 weken zwanger en de laatste week beginnen mijn spieren ’s nachts te verkrampen. Tip: neem multivitaminetabletten voor zwangeren waarin een hoog magnesium gehalte zit. Of het werkt weet ik nog niet trouwens, vandaag heb ik pas mijn eerste tablet op. Zodra je spier verkrampt is en lopen moeilijk gaat is het handig om je spier wat op te rekken en eventueel zachtjes te masseren.

Vermoeidheid: Bij velen is bekend dat je veel moe bent tijdens de zwangerschap en ook ik heb er aan moeten geloven. Neem lekker de tijd voor jezelf en gun jezelf rust. Zwanger zijn is niet niks en doorgaan terwijl het echt niet meer gaat is niet goed voor je. Ook ik ben eigenwijs geweest, maar ik probeer nu zo goed mogelijk naar mijn lichaam te luisteren! Klaar is klaar! Ga even liggen en wanneer je ook hoofdpijn krijgt kan je gerust een middagje slapen. Als slapen niet lukt zou ik aanraden om YouTube te kijken of gewoon de tv aan te zetten (lees: TLC One Born Every Minute of Say Yes To The Dress)

Natuurlijk zal ik dit allemaal vergeten zijn als mijn meisje in mijn armen ligt, maar ik vind het soms oneerlijk dat vrouwen voorgelogen worden. De meeste mensen hebben alleen maar leuke verhalen over de zwangerschap te vertellen, ze leefden op een roze wolk en hadden nooit last van brandend maagzuur. Ze voelde zich beter dan ooit…. Yeah right! Ik heb me zo de afgelopen 30 weken niet gevoeld om eerlijk te zijn, soms voel je je gewoon kut en ben je het zat. Dat is ook oke, luister goed naar je eigen lichaam en trek je niets aan van droomzwangerschappen van anderen. Probeer vooral zoveel mogelijk te genieten, want voor je het weet is het aftellen begonnen!

babypersoonlijk

littlebum.nl • 9 september 2015


Previous Post

Next Post

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *