L I T T L E B U M

4

Wasbare luiers: mijn wasroutine ♥

Dat wassen is best een dingetje bij wasbare luiers. In het begin (dus voordat ik de luiers had) vermoedde ik dat het best goor zou zijn. Ik dacht er totaal niet bij na dat de wasmachine al het werk zou gaan doen. Echt vies is het dus niet, je moet ze alleen in de wasmachine krijgen, maar daar heb je waszakken voor. Nu ik ze al een poosje gebruik weet ik hoe belangrijk het is dat je de luiers goed wast. Als er problemen zijn met uitslag na een tijdje gebruiken komt dat eigenlijk altijd door verkeerd wassen! Ik vertel vandaag mijn wasroutine en geef wat tips!

Even onderzoek doen.

Voordat je de luiers gaat gebruiken was je ze minstens twee á drie keer voor. Dit doe je zodat de luiers beter op kunnen nemen. Dat is hetzelfde als bij handdoeken, nieuwe handdoeken drogen nooit zo goed af. Wasbare luiers was je zonder wasverzachter, dit zorgt er namelijk voor dat de luiers minder opnemen en dat is nou net hetgeen luiers moeten doen. Het wasmiddel moet krachtig zijn, maar mag geen optische witmakers bevatten. Wij gebruiken, net als vele andere moeders, het Formil wasmiddel van de Lidl voor gekleurde was. Als je kindje geen hele gevoelige huid heeft is dit echt een prima optie! Voor de voorwas gebruiken wij Biotex blauw. Het is belangrijk dat de luiers goed schoon worden, je wast ze dus redelijk heet. Op de labels staat soms dat ze maar op 40 graden gewassen mogen worden, dat is meer voor het indekken voor de producent (met garantie enzo). Luiers die niet op minstens 60 graden gewassen kunnen worden mogen geen luiers heten 😉

En dan even over de hoeveelheid wasmiddel: je woonplaats is hierbij doorslaggevend. Overal in Nederland is er een andere hardheid van water. Hierdoor verschilt het dus hoeveel wasmiddel je gebruiken moet. Op de verpakking van het wasmiddel dat je gebruikt staat hoeveel je gebruikt bij welke hardheid van water. Google is je vriend, zoek gewoon op hardheid water + je woonplaats en je vind het dan vast!

Het wassen zelf.

Oké, je hebt je onderzoek gedaan, het wasmiddel in huis en de luiers zijn gebruikt. Wat nu? Ik zou beginnen met de luiers in de wasmachine stoppen voor een spoelbeurt. Ik laat de luiers altijd eerst spoelen met koud water, dit duurt een kwartier of een halfuurtje (ligt eraan hoeveel luiers ik te wassen heb). Hierna doe ik het (voor-)wasmiddel in de machine en kies ik voor een programma met voorwas. Het is belangrijk om even op te letten of je wasmachine na de voorwas centrifugeert en schoon water erin pompt, wel zo lekker! Is dat niet zo? Kies dan liever voor een kort programma als voorwas en een langer programma als hoofdwas.

Als je trommel niet erg vol zit kan je hem eventueel, na het spoelen, aanvullen met handdoeken bijvoorbeeld. Ik was altijd op 60 graden en zorg dat de trommel vol zit. Als de trommel wat voller zit schuren de luiers namelijk tegen elkaar aan en worden ze beter schoon. Kies voor een lang programma, zo weet je zeker dat ze schoon worden. Ik kies meestal voor het programma dat drie uur duurt.

Droog maar luiertjes, droog maar!

Het drogen van luiers is heel simpel eigenlijk: aan de waslijn is het beste. Zowel voor het milieu als voor de luiers zelf. Ze zouden iets langer mee moeten gaan wanneer je ze niet in de droger stopt namelijk. De overbroekjes hang ik sowieso te drogen aan het droogrek, die zijn onwijs snel droog. De luiers zelf doe ik nu in de droger zodat ze snel droog zijn. Mijn stash is niet groot genoeg om 1/2 dagen te wachten op droge luiers en de zon doet nu niet zoveel helaas. Ik merk wel dat de dikkere pakketten niet helemaal droog worden in de droger dus die hang ik naderhand nog eventjes op.

Het wassen is echt niet zo moeilijk, ik merkte in het begin vooral dat ik bang was iets verkeerd te doen. Gaandeweg kom je erachter wat handig is en wat niet. Ik was nu ook op andere dagen omdat Mila naar de opvang gaat op woensdag en vrijdag, op donderdag moet ik dus alle luiers weer schoon hebben! Ik was nu op woensdagavond en zaterdag of zondag en dat gaat prima. Het ligt er geheel aan hoeveel luier je hebt hoor, in het begin deed ik 1 of 2 dagen wasbaar luieren en dan 1 dag wegwerp (soms 2 als ik geen zin had om te wassen) zodat ik ze kon wassen en daarna konden we ze weer gebruiken.

Alles op een rijtje:

– Was op minstens 60 graden
– Zorg voor een redelijk volle trommel
– Zoek even op hoeveel wasmiddel je nodig hebt voor een zwaar bevuilde was in jouw regio
– Spoel de luiers voor om het ergste weg te wassen voordat er eventuele andere dingen meegewassen worden
– Persoonlijk haal ik alle luiers ‘uit elkaar’ omdat ik vermoed dat het anders niet goed schoon wordt
– Kies voor een lang programma met voorwas (die tussendoor het vieze water wegpompt, anders 2 losse programma’s)
– Je luiers moeten altijd schoon, dus niet naar ammoniak, ruiken. Het beste test je dit door ze in de droger te stoppen en er meteen aan te ruiken als ze droog zijn. Ruikt het fris? Dan zit je goed! Ruikt het niet goed? Ga dan je wasroutine nog eens na of zoek hulp!
– Hoe vaak je wast is afhankelijk van hoeveel luiers je hebt.
– Op de Cloth Diaper Files vind je nog meer kennis van mama’s met nog wat meer ervaring dan ik!

Liefs,

Alicia

babydreumesdreumesmamahoe was je luiersouderschapwasbaar luierenwasbare luierswasbare luiers wassenwasroutinezwanger

littlebumnl • 23 februari 2017


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Billenboetiek 25 februari 2017 - 11:07 Reply

  Toptips!!!

  • littlebumnl 25 februari 2017 - 11:14 Reply

   Yay! Fijn om bevestiging te krijgen van de echte professionals! ☺

 2. Chrissy 29 april 2017 - 07:36 Reply

  Wat een fijn artikel!!

  • littlebumnl 29 april 2017 - 09:58 Reply

   Dankjewel

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *