L I T T L E B U M

2

Wasbaar luieren: yay of nay? ♥

Wasbare luiers. De meeste mensen hebben het gevoel heel wat jaren terug in de tijd te gaan. Een hele groep mama’s wil nooit meer anders, de rest denkt dat het stinkt en veel werk is. Ik nam de proef op de som en bestelde bij twee verschillende websites een aantal luiers nadat ik een consult had. Ik heb ze nu lang genoeg getest om jullie te laten weten of ik om ben of niet. Lees je mee?

Anderhalve maand geleden begon het allemaal. Ik had op woensdagavond een consult bij een mama die me benaderd had via de Facboekgroep Wasbare Luiers. Ik had daar een oproepje geplaatst na lang twijfelen, ik stelde een aantal vragen om zo te polsen of het eventueel iets voor ons zou kunnen zijn. De mama in kwestie vertelde mij dat ik eventueel een consult bij haar kon doen om zo meer informatie te krijgen en al mijn vragen te kunnen stellen. Tijdens het consult, dat werd gegeven door een mama die dit uit naam van Kaatje Katoen doet kreeg ik enorm veel informatie op me afgevuurd. Op het einde kreeg ik de optie om OF een pakket te huren OF gewoon iets te bestellen OF niets te doen. Ik besloot om twee overbroekjes en zes prefolds te bestellen, een van de vele soorten wasbare luiers die er bestaan. Daarnaast kreeg ik van de consultmama een aantal inlegvellen. Dit zijn een soort wc-papiertjes die je in de luier legt en die de meeste ontlasting opvangen (lees: de mooie drollen die je kleintje produceert). De inlegvellen kan je meewassen en hergebruiken als er alleen geplast is, of anders door de wc spoelen of weggooien als er wel ontlasting bij zat.

Prefolds? AOI?
Prefolds zijn een soort dikke hydrofiele doeken die je in drieën vouwt en in een overbroekje plaatst. Het overbroekje doe je dan om net zoals een gewone luier. Daar ging dus al mijn eerste argument in rook op: het kost echt geen bergen extra tijd om een wasbare luier om te doen. Dit is de goedkoopste manier van wasbaar luieren. Hoewel, in the end is wasbaar luieren sowieso een stuk goedkoper dan wegwerp luiers.

Je hebt wasbare luiers in twee soorten: 1. de tweedelige systemen en 2. de alles-in-1-systemen. Wij gebruiken een tweedelig systeem. Wat je dan hebt is een luier en een overbroekje. Mila heeft prefolds (niet voorgevormd) aan haar billen maar je hebt bijvoorbeeld ook luiers doe je omdoet als een wegwerp luier met daaroverheen een overbroekje (voorgevormde luiers). Daarnaast heb je alles-in-1-luiers, dit zijn overbroekje in luier in 1. Hierin bestaan drie soorten: de all-in-one (AIO) waarbij de luier vastzit aan het overbroekje, de snap-in-one (SIO) waarbij je de inleggers in het broekje klikt en dan is er nog de pocketluier waarbij je de inlegger in het overbroekje schuift (in een gat/pocket dus).

Je kan luiers boosten met extra inleggers om zo het absorptievermogen te verhogen. Daarnaast kan je inleggers gebruiken die voor een droger gevoel zorgen.

Voordelen
Dit is een mooi opstapje om even de voordelen van wasbare luiers te noemen. Dat zijn er namelijk nogal wat. Billenboetiek.nl maakte er een mooi plaatje van.

billenboetiek-infographic-wegwerp-vs-wasbaar-724x1024

Wassen
En dan nu het heftige stuk: het wassen. Want hoe gaat dat nou eigenlijk? Ik heb een extra luieremmer gekocht waar ik alle wasbare delen in doe na het verschonen. Bij elkaar heb ik nu genoeg om twee dagen wasbaar te luieren en dan te wassen. Als alle luiers op zijn wiebel ik alles de wasmachine in (I DONT WANNA TOUCH IT OKAY). Je hebt er trouwens hele handige netten voor, zo hoef je de luiers niet aan te raken als ze de wasmachine in moeten. *zet net op wishlist* Wat je als eerste doet is het spoelen van de luiers, of ja.. eigenlijk doet je wasmachine dat. Ik zou zelf altijd kiezen voor een apart spoelprogramma omdat het water dan afgepompt wordt. Met dit korte programma wordt de ergste viezigheid eraf gewassen. Vervolgens kan je de luiers op een normaal lang wasprogramma wassen, eventueel kan je hier andere was bijdoen. Als je wasmachine piept dat’ie klaar is haal je het eruit en kan je het te drogen hangen, want dat is het beste voor het milieu. Nou ben ik nogal een fan van mijn droger, dus gooi ik het daar meestal bij omdat die toch aan moet. Oepsie!

Er begint nu een beetje routine in te komen. Op dagen dat ik veel thuis ben met mini gaan de wasbare billenvertroetelaars om. Ik vind het er zo onwijs lief uitzien *sigh*. Als het allemaal vies is was ik het volgens bovenstaande routine en als alles droog is vouw ik zoveel als het kan in elkaar. Dat scheelt weer tijd bij het verschonen namelijk. Qua tijd vind ik het verbazingwekkend weinig extra kosten. Met verschonen duurt het maximaal een minuut langer, maar dan alleen als je de luier in het overbroekje moet leggen en dat niet in 1x lukt. De wasmachine doet verder het grote werk, ik hoef alleen alles erin te doen en een extra spoelprogramma aan te zetten en dat duurt een minuut of 15 geloof ik. Maar goed, ik hoef er gelukkig niet bij te blijven zitten, yay voor wasmachines! Op de wasdag (soms zijn het er twee hoor!) gebruiken we wegwerp en de twee dagen erna kunnen we weer wasbaar luieren. Ik koop steeds iets erbij, funds voor een hele stash is er nu niet (lees: verjaardagen+sinterklaas+kerstmis=huilen).

Financieel

We weten allemaal dat luiers nogal een aanslag zijn op je portemonnee. Nu is het met wasbare luiers wel zo dat ze uiteindelijk goedkoper zijn dan wegwerp, maar in 1 keer zoveel geld neerleggen is niet voor iedereen weggelegd. Maar daar zijn oplossingen voor!

1. Als kraamcadeau
Je zou als kraamcadeau kunnen vragen of iedereen wil meebetalen aan je wasbare luierstash. Dat kan door middel van een eigen spaarsysteem, maar ook op een aantal wegshops heb je betaalplannen. Daarnaast kan je natuurlijk ook aan iedereen laten weten dat je wasbare luiers graag als kraamcadeau krijgt.

2. Sparen/in delen kopen
Je zou ook iedere maand zelf geld opzij kunnen zetten gedurende je zwangerschap. Of, zoals wij doen, iedere maand iets extra’s kopen. Ik heb in eerste instantie luiers gekocht om 1 dag wasbaar mee te luieren, inmiddels hebben we genoeg om twee dagen wasbaar te luieren.

3. Tweedehands kopen
Je kan ook tweedehands wasbare luiers kopen. Hiermee ben je een stuk goedkoper uit en als ze gewassen en gestript zijn kunnen ze makkelijk nog een ronde mee. Dit is ook een fijn voordeel van wasbare luiers: ze kunnen gemakkelijk heel het gezin voorzien van een luier om de kont! Ik heb met strippen geen ervaring en verwijs je dus met alle liefde door naar Google! Strippen zorgt ervoor dat alle viezigheid verdwijnt. Fijn als je ze van een ander koopt, maar ook als je de luiers niet goed gewassen hebt en je kleine als gevolg daarvan een geïrriteerde huid krijgt.

dscn1081

Als ik dit van te voren had geweten had ik absoluut vanaf het begin gekozen voor wasbare luiers. De voordelen zijn enorm en vooral Johan vindt het financiële voordeel erg prettig (tip voor vrouwen die hun man over willen halen 😉 ). De extra tijd die erin gaat zitten vind ik minimaal en die luierkontjes zien er toch wel een stuk liever uit dan in zo’n saaie wegwerp.

Oh, stinken doen die wasbare luiers trouwens niet! Ik heb echt niks geroken.. Met een wegwerp ruik ik het wel als Mila geplast heeft, maar nu was dat onmogelijk haha!

Zou jij wasbare luiers overwegen?

Liefs,

Alicia

babywasbaar luieren

littlebumnl • 15 oktober 2016


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Chrissy 29 april 2017 - 07:44 Reply

  Yupp ik ben me aan het inlezen.
  Fijne artikelen heb je hiervoor
  Dankje

  • littlebumnl 29 april 2017 - 09:59 Reply

   Ahh wat gaaf. Dankjewel. Bericht me als ik iets kan uitleggen!

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *