L I T T L E B U M

#veggie: mijn tips en faves om vegetarisch te eten!

Wij eten alweer een paar maanden vegetarisch en het leek me leuk eens te delen hoe wij dat doen en waarom we tot die beslissing zijn gekomen. We brachten zelfs een bezoekje aan de vegetarische snackbar in Den Haag waarover ik een aantal vragen kreeg! Een poos geleden blogde ik al eens over het feit dat wij minder vlees aten en inmiddels eten we dat bijna (!!) nooit meer. Ik leg graag uit hoe wij nu koken, hoe gemakkelijk en lekker dat kan zijn waarom we hiervoor kiezen. Ook wil ik toelichten hoe wij hiertegenover staan met betrekking tot de opvoeding van Mila. Mag zij nog vlees eten? Krijgt ze genoeg binnen? Ik leg je alles uit!

Zelfs mijn lievelingseten smaakte niet meer zo lekker..

Begin dit jaar aten wij nog maar 2x in de week vlees. En dat was maximaal, er waren meer weken waarin we helemaal geen vlees meer aten dan de weken waarin we dit nog wel aten. Eigenlijk ging dat prima en was er geen precieze aanleiding om steeds meer vlees te gaan eten. Toch sloop dit er geleidelijk aan weer in. Op een gegeven moment aten we nog maar 1x per week vega, dat was vooral in de zomervakantie het geval. Aan het einde van de zomervakantie begon er een enorme hype te ontslaan rondom What The Health, een docu waarin een aantal dingen aan het licht kwamen die wij nog niet wisten over de industrie.

Ik wil niet zeggen dat alleen deze docu ervoor heeft gezorgd dat wij geen vlees meer eten, maar hierdoor zijn we wel weer aan het denken geslagen. We besloten om weer te gaan minderen en dat deden we ook. Tot er een moment kwam waarop we chinees hadden besteld en ik zat te kauwen op een stuk vlees en me er niet meer prettig bij voelde. De volgende dag aten we mijn lievelings: kip, aardappelen, bloemkool en kerrie-saus. Echt, je kon me hiervoor wakker maken. En zelfs dat smaakte me minder lekker dan gewoonlijk.

Wij zijn 99,9999% vegetarisch en dat is al super!

Die momenten veroorzaakten dat ik besloot dat ik dit niet meer wilde en als een logisch gevolg stopte ook Johan met het eten van vlees. Waar we eerst veel bezwaren hadden als ‘ja maar ik wil soms nog kapsalon (Johan) kunnen eten’ leken die nu ineens minder van belang. Als je dat wil doen dan doe je dat lekker. Geen moeilijk gedoe, laten we het simpel houden. 100% vega wil ik ons dus niet noemen, wel 99,99%!

Ik vind ook niet dat je je daarvoor zou moeten schamen of iets, dat wij ervoor kiezen om in 99% van de gevallen niet voor vlees te kiezen is al super goed. Mocht jij dus denken van ‘ik wil wel minderen alleen niet helemaal stoppen, maar dat maakt geen verschil’ wil ik maar 1 ding zeggen: DAT DOET HET WEL!!!!! Elk stuk vlees dat niet gekocht wordt maakt verschil. Als iedereen in deze negatieve en onjuiste gedachtegang blijft hangen verandert er nooit iets..

Men vergeet dat je deze planeet aan je kinderen geeft.

De redenen dat wij geen vlees meer eten deel ik graag met jullie. Ten eerste vinden wij het dierenleed heel erg naar. Daarbij komt ook nog eens dat je geen puur vlees eet maar een mengsel van antibiotica, water en een stukje dier. De dieren hebben een naar leven en wat er op ons bord ligt is niet eens een goed stuk vlees te noemen. We drinken bijvoorbeeld ook bijna geen melk en eten geen yoghurt, dit vervangen we door plantaardige varianten. Niet puur voor het dierenleed, vooral omdat ik er erg veel last van krijg. Maar het is natuurlijk wel een mooie bijkomstigheid dat we zo geen dierenleed kopen.

Wat ook meespeelt is het feit dat het bewerken van vlees enorm slecht is voor onze planeet. Het waterverbruik, de uitlaatgassen van de enorme aantallen koeien en het vervoeren zorgt ervoor dat onze aarde er niet beter op gaat worden. Wij maken veel bewuste keuzes, zoals het gebruiken van wasbare luiers en het langvoeden van Mils, dit is er eentje die net zo bewust is genomen.

We willen Mila onderdeel laten zijn van een generatie die nadenkt over de gevolgen van de keuzes die wij nemen. Ook K3 zingt het in ‘De Aarde Beeft’: Het lijkt of niemand weet dat je deze planeet deelt met alles dat leeft, het lijkt of men vergeet dat je deze planeet aan je kinderen geeft.

Mag mila ook geen vlees meer eten?

Mila heeft uiteraard een eigen stem in dit alles. Ik vind het een beetje een lastige kwestie omdat ik me voor kan stellen dat ze niet buitengesloten wil raken van dingen die andere kindjes wel mogen eten. Voor nu staan we er dus ook in dat zij zelf mag kiezen wat ze eet, maat wij maken geen vlees klaar in ons huis. Wil ze een keer naar Mac Donalds: doen we. Gaat ze naar een feestje en worden er knakworsten geserveerd: lekker eten als jij dat wilt.

Het hoeft geen ‘moeten’ te zijn wat ons betreft. We leggen haar graag uit hoe het zit en waarom wij geen vlees willen eten. Hoe zij daarin staat mag ze helemaal zelf weten! Bij mijn moeder, waar ze wel vlees eten, eet ze vrolijk een stukje mee en dat vinden wij prima. Ik maak me geen zorgen over tekorten op het moment: we eten veel gezonds en gevarieerd. Daarnaast drinkt ze ook nog bij mij en daaruit krijgt ze ook veel goeds mee!

Wat eten jullie dan?

We eten dus geen vlees meer, maar wat eten we dan wel? Eigenlijk is ons eetpatroon niet enorm veranderd.. Qua avondeten is het vet simpel: veel gerechten kan je maken met een vleesvervanger of gewoon zonder vlees. Pasta kan best zonder kip of gehakt, je voegt dan gewoon wat extra groente toe. Aardappelen, groente en vlees, of een prakkie zoals die rotterdammerts het zeggen, kan door je stukje vlees te vervangen door een stukje vega-vlees. En daarin is de keuze dus reuze.  Bijna alles is te vervangen, gehackt, kip stuckjes en zelf filet american. Er zijn echt onwijs veel vervangers te vinden. Ik zal binnenkort eens een weekmenu delen, dan krijg je een beter beeld erbij. We eten echt lekker, gevarieerd en genoeg. Voor op de boterham was het wel even zoeken maar ook daarin is veel te vinden dat vega is!

Onze vega favorieten

Voor op de boterham:

  • Paprika spread van Zonnatura
  • Vega Filet American van Garden Gourmet
  • Vega smeerworst (ik walg ervan, Mila vindt het heerlijk) ook van Garden Gourmet
  • Hummus
  • Zoet beleg, bijv pindakaas eet ik enorm graag!

Voor bij het dinner:

  • Kaas schnitzel van Vivera
  • Vega balletjes van Vivera
  • Kip stuckjes van de Vegetarische Slager
  • Toscaanse carré van Garden Gourmet
  • F A L A F E L !

Nou dit zijn dus onze faves, vegetarische opties voor op de boterham of als vleesvervanger. Ik ga proberen om een week bij te houden wat we eten, misschien leuk voor anderen om te zien!

Eet jij vegetarisch?

Liefs,
Alicia

etengezond levenouderschappersoonlijkvegavega etenvega kinderenvegetarisch

littlebumnl • 19 november 2017


Previous Post

Next Post

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *