L I T T L E B U M

Tips voor een fijne kraamtijd ♥

Mijn kraamperiode is er eentje om nooit te vergeten. Nu zijn er wel een aantal dingen die ik bij een eventueel volgend kindje anders zou willen zien. Vandaag geef ik tips voor een fijne, relaxte kraamtijd om nooit te vergeten. Want: eerlijk is eerlijk, die eerste dagen met je kleintje blijven altijd in je geheugen en vormen de basis voor de rest van zijn of haar leven!

♥ Kies voor een kraamverzorgende die bij je past ♥

Dit begint eigenlijk nog tijdens je zwangerschap. Ga voor een kraambureau dat aansluit bij jou wensen, zodat de kans groot is dat je een kraamverzorgende hebt die geen adviezen geeft die haaks staan op jouw wensen. Spreek je wensen altijd uit zodat er rekening mee kan worden gehouden. Een kraamverzorgende brengt doorgaans heel wat uurtjes bij je door en kan een enorme hulp zijn. Niet alleen met het huishouden, maar ook met de verzorging van je baby, het vermaken en misschien wel naar school brengen van je andere kind(eren) en het verzorgen van het kraambezoek. Ook houden ze allemaal informatie bij over jou en je kindje. Als je het niet kan vinden met je kraamverzorgende zou ik je ook aanraden het meteen te melden bij het kraambureau. Dan kunnen zij iemand sturen die hopelijk beter bij je past. Vergeet niet dat dit een onvergetelijke kan moet zijn, die nooit meer terugkomt.

♥ Zorg voor voldoende eten in huis ♥

Dit is een hele handige voor de eerste paar maanden: sla voedsel in!! Koop dingen die makkelijk klaar te maken zijn of ingevroren kunnen worden om op een later moment te ontdooien. Koop diepvriesfruit voor een lekker smoothie en zorg voor flesjes water die je naast je neer kan zetten. Ik zat na de kraamweek regelmatig met een knorrend buikje omdat Mila iedere keer als ik eten wilde maken begon te huilen. Dit is echt iets waar ik een volgende keer beter over na zou denken, nu zat ik soms echt te wachten tot Johan eindelijk thuis was en me een boterham kon brengen..

♥ Verzend de geboortekaartjes pas na een week ♥

Dit is een van de beste tips die ik heb gelezen: wacht nog even met het verzenden van de geboortekaartjes. Toevallig is dit per ongeluk zo bij ons gelopen omdat het lang duurde voordat wij de kaartjes kregen van de drukker. Familie waarmee je close bent laat je natuurlijk wel wat weten, maar alle achterneven, vage kennissen en oud collega’s kunnen best even wachten. Spreek bijvoorbeeld ook af met je directe omgeving dat zij niets op Facebook plaatsen totdat jij dit gedaan hebt. Zo kan je gezin nog even in de bubbel blijven zonder het kraambezoek dat te pas en te onpas langs komt.

♥ Vermeld wanneer jij en je kindje rusten ♥

Noem op het kaartje wanneer jullie niet op bezoek zitten te wachten. Bezoek dat dan toch langskomt kan je gerust wegsturen (of de kraamverzorgende als je dat zelf niet durft) want er is immers bekend wanneer ze WEL langs kunnen komen. Misschien ben ik rebels, maar ik vind dat mensen de wensen van de mama moeten respecteren en weg moeten blijven als ze daarom vragen. Ik vond het zelf onwijs vervelend als mensen een kwartier eerder kwamen dan de afgesproken tijd. Of tien keer zeiden dat ze echt bijna weggingen. Dat kwartiertje was net genoeg om even op te ruimen of bij te komen, als je een newborn hebt telt elke seconde haha.

♥ Kies voor een kraamfeest ♥

Iets wat ik absoluut wil doen bij een nieuw squishie is een kraamfeest houden. De familie waarmee ik heel close ben mag uiteraard eerder langskomen, net zoals vrienden en vriendinnen waarmee wij als gezin een sterke band hebben. De rest mag netjes wachten. Als kersverse mama zit je (hopelijk) op een roze wolk. Kraambezoek wil daar tussen komen zitten en dat is gewoon niet prettig. Als je kiest voor een kraamfeest komen ze allemaal na een maand of wat langs, kunnen je kindje van een mooie afstand bekijken (wegblijven met die vieze vingers, danku!) en kunnen na een poosje weer vertrekken. Mooie is dat zo iedereen in 1 keer geweest is en ze niet hoeven blijven zeuren om een afspraak, die wordt namelijk ruim van te voren vermeld. De held die dit heeft verzonnen verdient een hele grote taart!

♥ Vraag naar de wensen van je partner ♥

De kraamtijd is gericht op de mama en de baby, logisch! Maar je maakt het natuurlijk wel als gezin mee. Ik denk dan ook dat het handig is om te bespreken wat iedereen er van verwacht. Heeft je partner wensen? Wie wil hij/zij als eerste bij zijn nieuwe baby laten kijken? Wil hij/zij graag thuis zijn of gaat hij/zij al snel weer werken? En als je al andere kinderen hebt kun je met hen ook bespreken wat hen te wachten staat en hoe zij een rol willen spelen in deze mooie periode. Nieuwe situaties zorgen altijd een beetje voor stress, als je veel van te voren bespreekt kan je die stress beperken en je focussen op al het mooie.

♥ Laat je verwennen ♥

Rust! Ga terug je bed in, MET je beebje natuurlijk. Laat papa, oma of tante af en toe een luier verschonen of koken. Zorg ook voor duidelijke afspraken over het huishouden met je kraamverzorgende, partner en overige omgeving. Je hebt net een topprestatie geleverd en moet daar even van bijkomen. En ik weet hoe gek het kan voelen als iemand anders je woonkamer stofzuigt of eten klaarmaakt. Maar geloof me als ik zeg dat je ervan moet genieten zolang het kan, na een poosje zal je alles rustig aan weer zelf op moeten pakken en dan pas voel je hoe lekker het was dat je hulp had! Vraag ook gerust om extra hulp als het allemaal niet meteen lukken wil, niks geks aan!!

♥ Maak foto’s ♥

Dit is misschien zelfs al leuk tijdens je bevalling, maar ook zeker in de kraamtijd een goeie: huur een goede fotograaf in! Niks is leuker dan na een tijdje foto’s terug kijken van de meest bijzondere momenten in je leven. Het hoeft ook echt niet duur te zijn, voor ieder budget is er een fotograaf te vinden en als je geen budget hebt kan je altijd een handige vriend(in)/familielid vragen mooie foto’s te maken van jullie nieuwste gezinslid en het gezin als geheel!

♥ Schrijf zoveel mogelijk op ♥

Zodat je niets vergeten kan. Want dat doe je. Ik heb geen idee hoe onze dagen eruit zagen toen Mila net geboren was. Ik heb veel met haar op de bank gezeten, lekker kroelend en voedend. Te weinig in bed gelegen in ieder geval. Johan had tentamens, ik kon het extreem goed vinden met onze kraamverzorgende en werd goed verzorgd hoewel ik dat moeilijk vond. Maar de kleine dingen, de details, die weet ik grotendeels niet meer.. 🙁 OPSCHRIJVEN DIE HANDEL!

♥ Accepteer gevoelens ♥

Laat alles over je heen komen, ook als je je niet goed voelt. Trek op tijd aan de bel en blijf niet alleen met dingen zitten. Laat je tranen stromen en scheld in jezelf wanneer nodig. Sterke emoties horen erbij, als je denkt dat het buiten proportioneel is meld het dan bij je partner, kraamverzorgende of huisarts. Hulp is vast te vinden! Geniet van het kleine, het gewone leven begint zo snel al weer. Voel geen druk om er een perfecte tijd van te maken, dat is het toch wel, je kleinte is er eindelijk! Heus, hele dagen naar zo iets moois kijken maakt het al snel perfect 😉

Heb jij nog tips? Delen is lief!

Liefs,

Alicia

adviezenbabyinfoouderschaptipszwanger

littlebumnl • 17 september 2016


Previous Post

Next Post

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *