L I T T L E B U M

Mijn tips voor studerende mama’s ♥

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat ik erachter kwam dat ik zwanger was. Een dag die je niet zo snel vergeet haha. Het was ook nog eens vrijdag de dertiende en ik wilde graag weten of mijn vermoeden klopte, deed een test en die was binnen een microseconde positief. Een van de eerste dingen die door me heen gingen was ‘hoe ga ik mijn opleiding afmaken’. Ik heb mijn opleiding nog niet af, maar heb wel veel ervaring als studerende mama en die deel ik met alle liefde.

Ieder nadeel heeft z’n voordeel.

Het is natuurlijk geen ideale situatie, maar dat ik meer vrijheid heb dan veel werkende moeders is natuurlijk wel erg fijn. Tijdens mijn zwangerschap heb ik weinig school gevolgd, ik was zo vaak heel erg moe en misselijk dat ik liever thuisbleef. Tussendoor was het zomervakantie en daarna was ik hoogzwanger… Vraag me ook alsjeblieft niet hoe ik het voor elkaar gekregen heb om op 1 vak na alles te halen uit jaar 1. Op 29 oktober 2015 was het DE grote dag: Mila werd geboren. Al heel snel na de bevalling wilde ik weer aan de slag, te snel eigenlijk. Uiteindelijk riep mijn lichaam me terug en besloot ik het rustiger aan te doen. En daar kon ik gewoon, zonder tussenkomst van een werkgever, voor kiezen. De vertraging is namelijk voor mijn eigen rekening.

Ik ben thuisgebleven tot na de kerstvakantie en ben dus begonnen met het maken van tentamens, dat liep niet zo lekker. In blok 3 en 4 probeerde ik meer naar school te gaan en haalde ik veel meer. Op 1 tentamen, wat opdrachten en de assessments na is dat deel van het jaar afgesloten. Mijn moeder paste op Mila als ik naar school moest en anders was Johan thuis. Totaal niet praktisch eigenlijk, maar ik weigerde Mila naar de opvang te brengen.

Een goed begin is het halve…

Aan het begin van jaar 3 (het huidige jaar) hebben we wel gezocht naar opvang, maar niets gevonden waarbij we ons prettig voelden. Ik modderde maar weer wat aan eigenlijk en Johan werkt zes dagen per week dus kan weinig doen op dat vlak. Super dom, hierdoor heb ik heel weinig gehaald en mag ik dit allemaal weel over doen in het komende jaar. Inmiddels gaat Mila twee dagen per week naar de opvang, in dit artikel schreef ik uitgebreid over onze zoektocht en uiteindelijke keuze voor een Montessori KDV.

Nu ik vaste ‘werkdagen’ heb loopt het allemaal een stuk makkelijker. Ik ben op maandag en dinsdag thuis met Mils, op woensdag en vrijdag werk ik thuis/ga ik naar school en op donderdag, zaterdag en zondag ben ik gewoon een thuismama. Heerlijk zo! Eventueel kan ik het aantal opvangdagen nog uitbreiden als dat nodig zou zijn met lessen/latere stage. Voor nu werkt het prima en heb ik tijd en ruimte om te genieten van mijn kleine meisje.

Mijn tips:

– Kies vanaf het moment dat je er klaar voor bent voor vaste opvangdagen zodat je in een ritme komt. I know, kindjes laten zicht niet dwingen, maar jij kan jezelf wel een kleeeeein duwtje de goede richting in duwen door bepaalde dagen te reserveren voor school/huiswerk.
– Onderschat het echt niet, het is veel werk. Naast lessen heb je thuis vaak ook nog werk te verzetten, plan ook daarvoor tijd in.
– Koop een gezinsagenda zodat je weet wie wanneer waar moet zijn en wanneer jij wat kan doen. *Lekkere zin dit*
– Plan realistisch en vraag niet teveel van jezelf!
– Realiseer je dat het op dit gebied belangrijk is jezelf op nummer 1 te zetten, hoe egocentrisch dat ook klinkt. Alleen door jezelf de ruimte te geven dit voor jezelf te doen, zal je succesvol zijn. En dat heeft een heleboel voordelen voor je kindje(s).
– Trek aan de bel als het niet meer lukt. Of dit nou bij de decaan, mentor of docent is, het maakt mij niets uit. Zorg in ieder geval dat men weet dat jij niet alleen maar student bent, maar ook nog een leven als mama hebt. Om hulp vragen vind ik zelf heel erg moeilijk, maar ik merk wel dat alles een stuk fijner verloopt wanneer ik hulp vraag wanneer nodig.
– Praat over je zorgen, huil wanneer je het niet meer ziet zitten en ga vervolgens met goede moed verder. Het is loodzwaar en ik heb al ongeveer dertig keer op het punt gestaan ermee te stoppen. Toch ben ik doorgegaan en uiteindelijk zal ik enorm blij zijn als ik mijn diploma in mijn handen heb!

Liefs,

Alicia

studentstudent en zwangerstuderende mamastuderende moederstudie afmakenzwanger

littlebumnl • 2 maart 2017


Previous Post

Next Post

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *