L I T T L E B U M

1

Een trotse tienermoeder. Terecht?

T-I-E-N-E-R-M-O-E-D-E-R. Tienermoeder dus. 12 letters, 1 woord en het brengt echt extreem veel teweeg. Zoveel dus dat ik er besloot wat over te tikken. Ik ben er eentje namelijk en ik vind dat het stereotype beeld rondom tienermoeders best mag verdwijnen. Waarom? Laat me het je uitleggen in de komende 1100 woorden en laat me bij de comments zeker weten wat jij ervan vindt!

Mocht je me al langer volgen weet je het. Ben je nieuw hier? Laat me mezelf dan eerst eventjes voorstellen: HOI! Ik ben Alicia, 21 jaar en al (mega bijna) 2 jaar mama van Mila Sophia. Ik ben een tienermoeder dus. Ik woon samen met haar vader in Schiedam en we hebben ook nog een kater die Pip heet. Als ik wat random woorden moet gebruiken om mezelf te beschrijven zou ik kiezen voor: ‘urban hippie’ (credits naar Kiind, ik kwam deze term bij hen tegen), perfectionist, duidelijk en zorgzaam. Eigenlijk ben ik veel meer. Erg veel zelfs, zoals mij vriend liefkozend tegen me zegt. Maar dit geeft de basis weer.

Inzoomen op dat grote stukje mama-zijn

Laten we nu dan een beetje inzoomen op dat grote stukje mama-zijn. Want eerlijk is eerlijk, mama worden op je negentiende is gemiddeld genomen wel redelijk mega vroeg aangezien de meeste vrouwen er pas 11 jaar later over na gaan denken. OVER-NA-DENKEN-DUS. Dan moet er nog een baby gemaakt worden, dat moet ook maar lukken en dan duurt het toch ook nog wel zeker een maand of negen voordat dat prachtige mini mens geboren kan worden. Ik was er dus vroeg bij, zou je kunnen stellen. Vriendlief en ik zaten beide in jaar 1 van onze hbo studie, woonden net samen en hadden die stress die je als koppel ervaart als je voor het eerst kasten in elkaar moet zetten. SAMEN. Ik kan je alvast verklappen dat wij slecht zijn in samen dingen in elkaar zetten.

Back to the subject: ik ben dus een tienermoeder. In het begin vond ik het ook een naar woord. Het klinkt een beetje als een mindere moeder en dat ligt dan vooral aan de negatieve beeldvorming. Als je als negentienjarige het internet afstruint opzoek naar ervaringen van andere tienermoeders die studeren vind je veelal de dramatische verhalen van uithuisplaatsingen, mishandeling, drugsgebruik en verwaarloosde lieve kids. Succesverhalen kon ik maar zo weinig vinden helaas. Stel je voor dat ik op basis daarvan keuzes zou hebben gemaakt..

Een gekkie want tienermoeder. O N Z I N

Op tv kan je kijken naar jonge vrouwen die op tv worden neergezet als complete gekkies. Want ze zijn tienermoeder. In plaats van die meiden GOEDE begeleiding te geven mag een BN’er commentaar leveren en een kraamcadeautje geven. En die BN’ers zullen het ook met de beste bedoelingen doen. Maar veel verder dan een cursus puffen komen ze vaak niet, terwijl die meiden best wat hulp kunnen gebruiken.. En waar zijn in dit programma die tienermoeders die het helemaal op eigen kracht super doen? Goed nadenken over hun keuzes, gezond leven, voorleven voor hun kids en werken of studeren? WAAR?  Ik denk dat ik er in dit geval maar vanuit moet gaan dat drama gewoon veel kijkers trekt. En toch vind ik het echt heel naar dat het die meiden zo negatief neer worden gezet en het ook nog eens beïnvloed hoe de gemiddelde bekrompen Nederlander kijkt naar tienermoeders.

Ik ken alleen hardwerkende jonge vrouwen die tienermoeder zijn

Als je daar dus vanuit moet gaan zijn tienermoeders veelal jonge vrouwen die een beetje aan de onderkant van de samenleving bungelen. En dat staat in zo’n contrast met wat ik om me heen zie. Kijkend naar mezelf zie ik een vrouw die keihard werkt, het goed doet als moeder en een gelukkig meisje als dochter mag hebben. In alle mama-groepen die ik ken zitten ook best wat tienermoeders die het super doen. Misschien hebben ze niet allemaal mijn opvoed-stylo, maar het zijn allemaal hardwerkende jonge vrouwen die goed voor hun kindjes zorgen. Het lijken wel normale gezinnen, geweldig toch.

Ik denk dat onze maatschappij veel positiever mag kijken naar tienermoeders. Het zijn mama’s die ook gewoon zwanger zijn, bevallen, keuzes maken en het beste willen voor hun kindje. Tienermoeders maken zich ook zorgen als hun kroost al dagen koorts heeft en staat ook om 1 uur ’s nachts bij de HAP met een kind dat volgens de arts alleen verkouden is. Tienermoeders houden van hun kindjes, willen het beste voor hun kindjes, doen ook aan clichés en zijn net als 30+ moeders ook gewoon nog zichzelf. Dus ook tienermoeders willen weleens de hort op of een meidenavondje houden. Waarom zouden zij dan ineens onverantwoord zijn, terwijl oudere moeders als antwoord op alles roepen ‘dat ze ook nog gewoon *insert name* zijn’.

Het vergt nogal wat uurtjes werken bij de bijvoorbeeld de HEMA..

Besef, voordat je oordeelt, dat  tienermoeders het vaak met minder financiële middelen moeten doen. Heus niet allemaal, wij zitten er warmpjes bij en dat is echt een luxe positie, maar 16 zijn en een baby verzorgen vergt nogal wat uurtjes werken bij de HEMA (bijvoorbeeld). Zoek voor de lol even op wat je daar verdient als jeugdige 😉 Tienermoeders willen vaak een diploma behalen en ik kan je vertellen: school+baby=lastige combi. Ook krijgen tienermoeders veel bagger over zich heen, het zijn jonge meiden die toch al vaak onzeker zijn. Alles in hun leven verandert en dan voelt een buitenstaander ineens de behoefte om zo’n meisje helemaal de grond in te trappen. Imagine even hoe dat voelt. Bedenk dan ook hoe eenzaam het kan zijn als niemand je begrijpt en veel mensen je laten vallen omdat je kiest voor het levende mensje dat in je buik groeit.

Unplanned doesn’t mean unwanted

Ik ben trots op het feit dat ik tienermoeder ben. Waarom zou ik het niet zijn? Waarom zou ik het moeten verzwijgen? Ik ben trots op mijn dochter, trots op mijn vriend en op ons gezin. Ik ben zo f*cking trots op hoe wij het doen met z’n drietjes en de mening van iemand anders doet me inmiddels een stuk minder. Mensen die het niet willen begrijpen doen het maar lekker niet, wij kiezen voor elkaar. Altijd weer!

Wees lief en trots

Wees lief mensen. Lief voor elkaar, voor dieren en voor onze mooie aarde. Wees respectvol en probeer niet meteen te oordelen. En ik weet hoe moeilijk het is, maar kijk nou eens gewoon naar iemand. Iemand van 17 kan een betere, liefdevolle moeder zijn dan iemand van 34 die haar kinderen slaat (om maar even iets te noemen). Een getal zegt zo weinig, hoeveel iemand wil en kan geven zegt wat mij betreft meer. En voor alle tienermoeders onder ons: wees ook trots. Tienermoeder zijn is prachtig mooi. Wij kunnen alles aan, wij hebben moeten vechten tegen de vooroordelen en look at us! We zijn er nog en we doen het super. Met ups en downs en uitbarstingen every now and then, maar wie heeft die niet?

Unplanned doesn’t mean unwanted. It just means the universe knew what I needed before I did. En zo voelt het echt voor mij, mijn leven is zo mooi, vol, druk en bloeiend en ik heb zo ontzettend veel geleerd van mijn dochter (hoe gek dat ook mag klinken).

Liefs,

tienermoeder Alicia

jonge moederpersoonlijkstuderende mamatienermamatienermoeder

littlebumnl • 24 september 2017


Previous Post

Next Post

Comments

  1. Dag voor tienerMoeders 2017 + stem op mij! • L I T T L E B U M

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *