L I T T L E B U M

Studerende mama struggles: de studie dip ♥

Vermoedelijk komt dit verschijnsel voor bij 99% van de vrouwen die zich studerende mama mogen noemen. Het gaat ook allemaal helemaal anders dan je van te voren had uitgestippeld. En daar heb je best wat tijd in zitten, in het uitstippelen. De doelen waren gesteld, deadlines stonden gemarkeerd in de gezinsagenda en je was er klaar voor. Kom maar door met die studiepunten. Maar toen was je bij thuiskomst weer gewoon mama en haalde je de deadlines niet meer. Doei puntjes… Herkenbaar? 

Vast! Ik heb hier 1x in de zoveel tijd zo’n moment van bezinking over mijn studie. Soms voelt het echt alsof ik een eeuwige student ga zijn. Zo een waarvan de leraar dan zegt “Oh, heb je dit vak nou nog niet gehaald?” en zo’n persoon die bloost als medestudenten vragen in welk jaar je dan zit. Als ik ook voor me zie hoeveel er nog moet gebeuren voordat ik kan beginnen aan de 80 weken stage die ik ook nog eens moet lopen voordat ik mijn scriptie mag gaan schrijven.. Uuuhg dan kan ik wel huilen hoor. Het is gewoon veel. Klaar.

Iets met een andere dagindeling.

Het gevoel dat je nooit je diploma gaat halen is ook zo onwijs beangstigend. Je bent al die jaren keihard aan het werk, doet zo je best en nog haal je het niet. Hoe frustrerend is dat. Ik heb zelf altijd het gevoel alsof ik op alle fronten tekort schiet. En dat terwijl ik redelijk perfectionistisch ben. Ik raak gestresst als ik weet dat iets af moet komen maar het komt er niet van of is niet zo netjes als ik het had willen doen. Natuurlijk wil iedere student een diploma, maar als moeder heb je een andere dagindeling. Oh en de nachtindeling verschilt ook wel redelijk met die van een gemiddelde student haha. Iets met nachtvoedingen die teruggeslopen zijn in een ritueel van NIET-SLAPEN MWEHP in plaats van stappen en nachten doorhalen.

Het zijn eigenlijk gewoon twee verschillende levens.

Het is zo’n gekke combinatie van twee werelden. Je bent student, bij thuiskomst ben je moeder. Tijdens colleges voel ik me ook anders dan medestudenten, veel meer volwassen. Logisch hoor, maar dat voelt gewoon vreemd. En dan dat gevoel van tekortschieten. Een perfecte student willen zijn, de beste mama op aarde, een leuke partner en dan het liefst nog een sociaal leven erbij. En dat moet passen in zeven dagen in de week. Als ik naar mijn persoonlijke ‘rooster’ kijk komt dat laatste al niet eens aan bod. 3 dagen school/werken, 1 dag als gezin en dan 3 dagen fulltime mama. Dan is de week echt hartstikke op hoor. Ik hoor je je afvragen wat ik in de avonden doe. Simpel gezegd: werken, colleges voorbereiden, Mila verzorgen en heel, heel, heeeuul af en toe kroel ik met mijn vriendje op de bank.

Is het dan echt zo donker en duister, mijn bestaan? Nee hoor. Je hebt als studerende moeder soms gewoon even een nieuwe boost met motivatie nodig. Hopelijk herkennen andere studerende mama’s dit ook. Mijn ‘verschillende levens’ hebben een duidelijke structuur nodig. Ze moeten gescheiden blijven om zo het overzicht te houden. Anders zit ik op Verdiepend Strafrecht tentamens ineens te schrijven over onvoorwaardelijk ouderschap en clusterkolven. Ik denk dat de vakdocenten daar toch gek van staan te kijken.

#houvol, medestuderendemoeders. Hou vol!

#houvol schreef Linda de Mol over haar lijngedoe. #houvol schrijf ik naar alle studerende mama’s. Ik begrijp je. Je wil er zijn voor je kindje(s). Ook wil je graag je vakken halen. Plus af en toe een seconde van rust en een dag voor jezelf. Ik weet hoe het voelt. Maar hoe badass ben je als je straks op high heels (of afgetrapte allstars) je diploma in ontvangst mag nemen. Met je kindje(s) erbij. Hoe tof is dat. En hoe belangrijk is de les die je je kind(eren) meegeeft? De aanhouder wint. Er wordt alleen niet van te voren verteld hoe lang je moet aanhouden om te winnen. Dus elke keer als je wilt opgeven: sta op en loop naar een spiegel toe. Kijk jezelf aan en roep luidt waarom deze studie leuk is ( I knoooow soms begrijp ik niet eens waarom ik begonnen ben), waarom je geen quitter bent en wat de reden is dat je begonnen bent en de vorige keren doorzette.

Je komt er wel. Jij ook. Verlies jezelf alleen niet in het harde werken!! Houd vol en houd moed. Ik weet dat je dingen moet laten. Dat je misschien het gevoel hebt dat je leven op pauze staat totdat je je diploma hebt gehaald. Laat dat los, er is zoveel moois los van dat diploma. Laat het los, laat het gaaaan. Of kijk Frozen en zing enthousiast mee, werkt evengoed denk ik 😀

Liefs,

Alicia

jonge moedermamastudentstudent en mama zijnstuderende mamastuderende moedertienermoeder

littlebumnl • 13 mei 2017


Previous Post

Next Post

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *