L I T T L E B U M

0

studeren en mama zijn: de eerste weken♥

In mijn vorige artikel beloofde ik jullie op de hoogte te houden van mijn leven als studerende thuisblijfmama, dus bij deze! Ik vertel over de ups en downs en deel tips voor andere mama’s die studeren dit overwegen te doen of studenten die mama gaan worden!!

Ik zal eerlijk zijn: het valt tegen. Wat heb ik dit onderschat. In mijn hoofdje zou het als volgt gaan: opstaan, voeden, mila zou dan gaan slapen, ik kon  aan school en dan als ze wakker werd was ik al een heel eind gekomen. Dan weer voeden, verschonen etc., even spelen en kroelen en dan ging Mila weer slapen. In de praktijk werkt dat dus niet. Mila verschuift elke week haar slaaptijden waardoor ze de ene keer om 4 uur wakker is, dan weer om 5 uur, soms pas om 8 uur… Klinkt leuk, uitslapen tot 8 uur, maar na het voeden en aankleden en andere verzorgingsdingen die moeten gebeuren ben ik HEEL blij als ik zelf even kan douchen of eten. Of plassen. Het gaat perfect als ze tussen 6 en 7 wakker is, dan heb ik genoeg tijd om haar en mezelf klaar te maken en nog iets gedaan te krijgen.

Dus je begrijpt nu wel dat het allemaal niet  zo soepel gaat. Twee van de vier vakken heb ik op wonderbaarlijke wijze helemaal bij kunnen houden, ofja meer in kunnen halen. 1 vak heb ik voor 50% gedaan en over het laatste vak wil ik niet eens praten. Maar goed het is iets. Ook het naar school gaan viel tegen. De eerste week ben ik gegaan, 1 dag. Daarna werd ik ziek, griep, koorts, hoofdpijn, bleh. Niet goed uitzieken is mijn specialiteit dus de week erna was ik weer ziek. En daarna was Mila ziek en kreeg ze haar eerste prikje waar ze rustig 38,5 graden koorts van kreeg en wat ik heeel eng en spannend vond. Ik heb de Haagse iets minder van binnen gezien dan verwacht.

Achja,volgend blok gaan we het dus anders doen haha. Hoe het nu gaat werkt het totaal niet. Het moederschap  valt me totaal niet tegen ookal is het af en toe best zwaar. Ik denk dat alle newbee moms dat wel hebben. Mila slaapt overdag niet zoveel als ik verwacht had en nu ze richting de drie maanden gaat valt dit helemaal tegen. Ze is vrolijk en speelt graag en kletst er op los, maar zodra mama aan school wil gaan werken heeft ze of honger of een rothumeur. Alsof ze het ruikt.. Als Johan thuis is en met haar knuffelt ben ik meestal zo moe dat ik van ellende in slaap val of op de bank tv kijk omdat ik m’n hoofd er niet toe kan zetten. Studeren en mama zijn is dus zwaar, zeker voor de studie.

Komende twee weken heb ik van maandag tot en met donderdag steeds tentamens. Blok 2 moet wel aardig lukken, ik hoop en vermoed dat ik tenminste twee vakken kan halen. Blok 1 is een heel ander verhaal. Ik heb er niets meer aan gedaan en moet vanaf vrijdag gaan knokken om ook maar iets te kunnen halen. Opzich geen enorm probleem, alles wat ik niet haal kan ik eventueel volgend jaar over doen, meteen weer in blok 1 en dus aan het begin van het jaar waardoor ik niet gek veel vertraging op ga lopen. Het mooie beeld dat het wel lukt in 1 jaar heb ik al laten varen. Niet uit gemakzucht maar omdat het momenteel onhaalbaar lijkt. Ik hoop vanaf het komende blok meer lessen te kunnen volgen en omdat ik dan niet meer achterloop denk ik dat het beter moet lukken dan. We shall see!!

Er zijn ook mooie momenten gelukkig. Voeden en tegelijkertijd een werkcollege maken of hoorcollege kijken is heel fijn. Samen zijn met Mila, ik krijg er geen genoeg van en het leukt de colleges wat op. Samenvattingen doornemen en erachter komen dat je het een en ander begrijpt is ook al positief, zeker als je doodsbang was dat het een soort chinees zou zijn. Sowieso is het moederschap heel prettig en ben ik blij dat ik in ieder geval de kans heb om dit te mogen doen!

Een aantal tips die ik heb:

– Leer extreem goed plannen, na drie maanden lukt het hier nog niet probleemloos.
– Verwacht niet teveel van jezelf, stel haalbare doelen op.
– Plan niet op tijd, maar op ritme. Dus niet om 7 uur dit en dan om 8 uur dit, maar na het voeden heb ik tijd voor dit  en dit en dit, als dit niet lukt kan het dan of dan. (DUIDELIJK HE)
-Vraag om hulp als je het nodig hebt. Hoe moeilijk ook, soms heb je het echt nodig.
– Zorg ook voor ontspanning, ga lezen, haken of een filmpje kijken. Misschien is dit als mama iets te veel in 1 keer, grote kans dat je kleintje alweer wakker is voordat je begint haha, douchen dan maar? Een minuut langer dan gewoonlijk doet ook al wonderen.
-Koop en planner en plan ook quality time met vriendlief in en wat tijd om het huis schoon te maken.
-Koop een draagdoek. Hier wil ik nog een apart artikel over gaan schrijven dat je binnenkort online kan verwachten, want omg wat is dat een uitkomst!

En als aller laatste tip: een kindje en studie kunnen prima samen dus kies nooit voor het 1 OF het andere. Ja, het is moeilijk. Maar ook jij als mama hebt het recht op de toekomst die jij voor jezelf zou willen. Laat je kleintje zien dat als je echt iets wilt dat het dan kan en als het niet lukt leer je hem of haar dat het ook niet erg is om iets niet te kunnen, zo lang je jezelf maar recht in de spiegel aan kan kijken en kan zeggen dat je alles gegeven hebt! En als student kan je ook prima mama zijn trouwens! ♥

Lots of love,

Alicia

babylawpersoonlijkschool

littlebum.nl • 25 januari 2016


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Merrylou 25 januari 2016 - 21:47 Reply

  Wat goed van je! Ik weet dat het zwaar kan zijn…

 2. metvriendelijkegroetblog 25 januari 2016 - 22:12 Reply

  wow, wat ontzettend knap van jou. studeren en mama. ik ben alleen mama(oke en parttime baan.maar dan is er oppas) en ik heb af en toe niet eens tijd/zin/energie voor het huishouden. ik wil misschien ook weer een (thuis)studie gaan doen. maar dit pas als er een ritme is. en dat er nog lang geen ritme is kan je lezen in mijn vorige blog. succes met je studie en het mama zijn.
  met vriendelijke groet,

 3. Mommy ’n Diapers 18 februari 2016 - 21:07 Reply

  Ooh nog een studerende mama! Wat begrijp ik helemaal wat je daar allemaal schrijft! Heel veel succes met je studies en geniet van het mama zijn

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *