L I T T L E B U M

1

Schermtijd: hoe gaan wij ermee om? ♥

Hoewel het voorheen redelijk normaal was blijkt het nu nogal een dingetje geworden: kinderen die tv kijken. Er lijken twee kampen te zijn. Moeders die hun kind eruit persen en hem of haar meteen voor de tv zetten. En ouders die het pas vanaf een jaar of 18 verantwoord vinden om hun kids tv te laten kijken. Ik zit er, zoals ik dat graag doe, weer eens tussenin. In dit artikel deel ik graag met jullie hoe wij omgaan met schermtijd. Wat kijkt onze mini, hoe lang, etc. Lees je mee?

Zo overdreven als ik het in mijn intro omschreef is het natuurlijk niet. Ik zie wel regelmatig op bijvoorbeeld social media voorbij komen dat kindjes van een paar maanden oud voor de tv zitten. Anderzijds lees ik in mamagroepen ook weleens dat kindjes helemaal geen tv mogen kijken, ook niet als ze al een stuk ouder zijn. Ieder volgt hierin natuurlijk zijn eigen weg!

Baby voor de tv??

Persoonlijk vind ik het wel erg snel om een kindje van een paar maanden oud al filmpjes te laten kijken. Bovendien redelijk onnodig ook nog, die kleintjes hebben toch geen idee waar ze naar kijken. Nu Mila bijna 2 is heeft ze eigenlijk pas zelf interesse in filmpjes kijken en gaat ze er eventjes voor zitten. En dat is soms best lekker. Oeps, ‘zei’ ik dat hardop?

Als baby heeft Mila nooit tv gekeken. Wel stond de tv bijvoorbeeld in de avonden aan en als zij dan wakker was keek ze er weleens naar. Maar het was zeker niet zo dat we specifiek dingen aanzetten voor haar. Ik heb het volgens mij weleens een  keer geprobeerd maar ze keek niet eens. Achteraf dacht ik ook ‘waarom probeerde ik het überhaupt?’. Toen ze een jaar oud was kreeg ze voor haar verjaardag een dvd van Monique Smit met daarop allemaal getekende filmpjes bij de muziek. Dat was eigenlijk het eerste wat ze leuk vond.

Iets later mocht ze weleens Bumba kijken. Ik lees echt overal dat kinderen juist mega moe en duf worden van tv of filmpjes, Mila lijkt het dus echt lekker te vinden om even op de bank te zitten ermee. Zeker als ze al moe is en wij nog moeten koken, wát een uitkomst was het dan om even Bumba aan te kunnen zetten. Eigenlijk is dat al die tijd zo gegaan, tot nu. Mila keek gemiddeld een keer of vier per maand filmpjes denk ik. Soms weken niet, soms twee dagen achtereen omdat ze bijvoorbeeld ziek was.

Paw Patrol en tandenpoetsfilmpjes

Filmpjes zetten we niet vaak meer aan, eigenlijk alleen tijdens het tandenpoetsen. “Poets poets, poets je tandeeeen altijd heel erg schoooon!” Tijdens dat liedje gaat tandenpoetsen zonder strijd, mini kijkt hoe andere kindjes poetsen en ondertussen kunnen wij die tandjes schoonboenen. Tv kijken doet Mila wel. Ook nu is het soms weer dagen niet, soms dagen achtereen. Ik merk ook dat er meer gekeken wordt sinds ik vakantie heb. Eigenlijk kijkt ze maar 1 ding echt graag: Paw Patrol! En dat vind ik ook nog best heel erg leuk haha. Shimmer en Shine en nog een programma met auto’s vindt ze ook wel grappig volgens mij. Oh en de stukjes die tussendoor te zien zijn op Nick jr. Lang kijkt ze eigenlijk ook niet, de tv staat langer aan dan ze kijkt in ieder geval. Gemiddeld kan ze 1 aflevering ergens van afkijken en gaat ze daarna zelf iets anders doen.

Ik heb er niet zoveel problemen mee dat Mila nu wat meer kijkt. We volgen haar eigenlijk in zo’n beetje alles dus doen dit ook met schermtijd. Ze vraagt af en toe om zelf een filmpje te kijken en in de ochtend zet ik het weleens aan voor haar. Het zal over een week misschien alweer anders zijn. Op vakantie (we gaan over 2,5 week ongeveer) kan ze sowieso niet kijken haha.

Een gezonde balans

Een anti tv-mama ben ik eigenlijk niet geweest. Wel vind ik het zo mega zonde en vreemd dat er dus ‘oudere’ kindjes zijn die helemaal niet meer buiten spelen. Mijn generatie is de generatie die als eerste volwassen werd met gameconsoles en een computer en wij hebben echt ALTIJD buiten gespeeld, zo lang mogelijk ook. Je weet wel, tot de lantaarnpalen aangingen. Dat wil ik ook heel graag voor onze dochter. Ik wil ergens een balans vinden tussen ‘kunnen omgaan met’ en ‘niet mega veel interesse hebben in’ als het gaat om tv, tablets of laptops. Het moet ook niet verboden worden en daardoor juist zo ontzettend interessant.

Omgaan met dat soort gadgets kan mini nu natuurlijk nog niet, gezonde interesse is er wel. Een eigen tablet gaat ze ook voorlopig niet krijgen trouwens, als wij er een zouden kopen dan is die voor het gehele gezin. Dat komt allemaal nog wel, als ze 18 is dus. Tot die tijd is het soms ook wel erg fijn om haar een poosje voor de tv te zetten. Gewoon, als het iets te vroeg in de ochtend is, haar gedrag me tot waanzin drijft of ze extreem vermoeid van de opvang thuiskomt en er gekookt moet worden.

Hoe gaan jullie om met schermtijd? Kijken jullie ook Paw Patrol?

Liefs,

Alicia

baby tv laten kijkenhoelang tvhoelang tv kijkenouderschapschermtijdschermtijd dreumes

littlebumnl • 18 juli 2017


Previous Post

Next Post

Comments

  1. 8 mama clichés die wel echt waar zijn! ♥ • littlebum.nl

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *