L I T T L E B U M

Onvoorwaardelijk ouderschap ♥

Ik heb het al meerdere keren benoemt in andere artikelen: het onvoorwaardelijk ouderschap. Maar wat het precies inhoud en wat wij daarmee doen heb ik eigenlijk nooit verteld. Tijd om daar verandering in het brengen. In dit artikel vind je onze ervaringen, de basics van onvoorwaardelijk ouderschap en wat kleine tips. Want de meeste van ons zullen zelf niet onvoorwaardelijk opgevoed zijn, wat niet betekend dat onze ouders niet onvoorwaardelijk van ons houden 😉

Wat houdt het in?

Onvoorwaardelijk ouderschap houdt kort gezegd in dat de kinderen op gelijke voet staan met de opvoeders en dat de taak van de opvoeder vooral ligt bij het bewaken van grenzen. Er wordt niet gestraft en niet beloond, ook niet met woorden. De gedachte hierachter is dat kinderen door het geven van complimenten (goedzo bijvoorbeeld) gewenst gedrag vertonen en hiermee hun eigen gevoel vergeten. Ze moeten iets doen omdat zij het graag doen, niet om goedkeuring van ouders te krijgen. Kinderen die onvoorwaardelijk worden opgevoed krijgen veel vrijheid en de ouders volgen vooral de behoeften van het kind. Het is van extreem groot belang dat de ouder zijn/haar eigen grenzen erg goed bewaakt. De emoties en behoeften van de ouder staan namelijk ook centraal en daarvoor moet ook ruimte zijn. Alle emoties mogen er zijn: van boosheid en verdriet tot blijdschap. Het is belangrijk om je kind te begeleiden tijdens het hebben van emoties, je hoeft het dus niet weg te nemen. Huilen is dus ook prima, zolang het maar gebeurt met papa/mama of andere verzorger in de buurt! Neem de tijd om te ontdekken wat de reden is achter gedrag in plaats van het bestraffen ervan, dan los je namelijk de oorzaak op in plaats van het symptoom. Leef voor en benoem veel. Jeetje, echt kort is het niet. En dan is dit echt nog maar een klein beetje van het hele verhaal.

Een voorbeeld van gewenst gedrag kan zijn dat een kind telkens opnieuw een tekening van een hond gaat maken want: dat vindt mama mooi. Het kind zal dan op zoek blijven gaan naar dezelfde erkenning en is teleurgesteld wanneer het niet dezelfde erkenning krijgt (omdat mama bijvoorbeeld even zit te poepen ofzo). Het kind in kwestie denkt dan dat het tekortschiet. Niet wat je wil, denk ik.

Hoe passen wij het toe?

Wij straffen Mila niet. Ik zou eigenlijk ook oprecht niet weten waarom je dat bij een mensje van nog geeneens 16 maanden zou doen. (Ik zie haar al zitten op een strafstoel, lol, heel vreemd voor mij) Op deze leeftijd doen ze dingen om te ontdekken, niet om jou als ouder een zware taak te geven. Niet belonen vind ik wel lastiger, ‘goedzo’ zeg ik zelf nog vaker dan ik wil. Ik merk wel dat het makkelijker wordt om alternatieven te benoemen. Emoties volgen doen we, zoals je misschien weet, al vanaf het eerste begin. Dat vinden wij heel erg belangrijk, alleen zo kan Mila leren om haar emoties te ervaren.

Benoemen werkt als een tierelier! Ik merk ook dat het voor ons fijner voelt. Mila heeft in principe alle vrijheid, wanneer er direct gevaar dreigt grijp ik in. Idealiter natuurijk, ik grijp ook wel eens in als er uiteindelijk niets aan de hand was. Mama’s moeten ook dingen leren, toch? Observeren van Mila’s gedrag vind ik stiekem erg leuk. Het is zo fascinerend om te zien wat ze allemaal doet en kan. Helemaal als ze alleen maar met zichzelf bezig is.

Tips om zelf te proberen!

Een paar tips, heel simpel, echt het proberen waard en ter verduidelijking van hoe wij het toepassen:

1. “Het is je gelukt” is een goed alternatief voor ‘goedzo’. Het zegt namelijk niets over jouw mening, maar wel dat je kind iets heeft gedaan waar het trots op mag zijn.
2. Benoemen wát er precies gelukt is is helemaal top. Dit geeft ruimte voor een gesprek. Benoem gewoon wat je ziet. Bijvoorbeeld: “Je hebt je schoenen aangedaan!”.
3. Zoek het positieve op. In plaats van ‘nee’ te zeggen of wat er niet mag is het veel duidelijker om te benoemen wat juist wel mag. Ons favo voorbeeld: “Aai Pip maar Mila, dat vind hij fijn. Aan zijn staart trekken doet zeer.” wanneer ze pip aan z’n staart trekt.
4. Observeer en ontdek triggers bij je kind. Wat is er veranderd? Wat gaat er elke keer vooraf aan een driftbui? Door te ontdekken wat de reden is waarom jouw kind bepaald gedrag vertoond kan je je kind verder helpen.
5. Leef voor. Behandel anderen met respect. Don’t judge! Nooit. Wees een zelfverzekerde mama die bereid is te leren en fouten toe te geven. (Moeilijk, i know, i know!)
6. Benoem de emoties die je ziet bij je kind en laat je kindje weten dat het oké is dat die emoties er zijn. “Je bent boos he Mils, ik snap het wel. Het is ook niet leuk als je niet …. mag doen.” Zoiets proberen misschien?
7. Probeer bij iets oudere kindjes eens totaal de regie uit handen te geven en zeg een hele dag ‘ja’ op alles wat er gevraagd wordt. Spanning gegarandeerd bij deze haha!
8. Bewaak je eigen grenzen. Maar echt doen. Onvoorwaardelijk ouderschap is NIET ‘ik geef mijn kind overal zijn zin in’. Sommige dingen kunnen niet anders, maar daar kan je wel onvoorwaardelijk mee om gaan. Benoem ook zeker je eigen gevoelens. Niet op een manipulatieve manier, maar ter verduidelijking. Die kleintjes snappen meer dan wij denken!
9. Voor de dingen die niet anders kunnen en wanneer je niet de behoefte van je kind kan volgen: benoem, leg uit, blijf kalm en doe voor. Mila haat de autostoel en krijgt mega driftbuien ervan, op een gegeven moment zullen we toch naar huis moeten. Ik laat haar zien wat we gaan doen, laat haar helpen met de riempjes omdoen als ze dat wil, vertel waarom ze in de auto moet zitten en probeer niet te schreeuwen. Dat wil ik soms heel graag. Zeker als we al meer dan een half uur bezig zijn geweest…
10. Geef je kind een keuze en laat hem/haar meedenken! Kinderen verzinnen soms geniale oplossingen!

Ben je geïnteresseerd? Meld je aan en lees eens mee op de groep voor de groep voor Onvoorwaardelijk Ouderschap!

Liefs,

Alicia

attechtment parentingbabydreumeskleuterliefdemamaonvoorwaardelijkonvoorwaardelijk ouderschapouderschappeuter

littlebumnl • 21 februari 2017


Previous Post

Next Post

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *