L I T T L E B U M

4

Montessori toddler activities ♥

Mila zit sinds een aantal maanden op een Montessori KDV en heeft het daar zo naar haar zin dat ik er nog wat dieper in ben gedoken. Vermoedelijk gaat ons dametje in de toekomst ook naar een Montessori basisschool. Wij en de leidsters op het KDV merken zo dat ze helemaal op haar plek is. Mila’s favoriete leidster zegt regelmatig dat ze een echt montesoriaans kind is en ook wij merken dat. In dit artikel vind je wat ideeën om de zelfstandigheid mee te stimuleren.

Ons meisje is namelijk zo enorm zelfstandig. Alles wat ze zelf kan doen doet ze dus ook zelf, wij stimuleren het enorm. Op bepaalde vlakken gaat ze als een speer, op andere vlakken neemt ze lekker haar tijd. Haar ontwikkelingen gaan dus eigenlijk super. Om haar nog meer te stimuleren en dat thuis op een speelse manier te doen ging ik op zoek naar ‘toddler activities’ zoals ze dat super fancy noemen. En waar anders dan op Pinterest vind je goede ideeën voor zo’n beetje alles?!

De gedachte erachter

Ik vond dus wat lijstjes, ideetjes voor knutselwerken en speelideeën. Een aardig deel ervan gebruiken wij thuis al, maar dat is zo op een natuurlijke manier ontstaan omdat Mila graag meehelpt met van alles. De huishoudtaakjes zijn ook echt een top manier om iets in het huishouden gedaan te krijgen terwijl er een dreumes rondloopt. Kindjes vinden het namelijk geweldig om ook een taakje te hebben, zo merken wij dan hoor! En door ze te helpen en stimuleren het zelf te kunnen zullen ze alleen maar meer zelfvertrouwen krijgen. Hoe mooi is die gedachte?! De activiteiten zelf laat je bij voorkeur staan op een plek waar je dreumes zelf bij kan.

Kind kan de was doen!

Ik begin simpel met alle huishoudelijke taakjes en bezigheden waarbij een dreumes heel goed kan helpen. Het is allemaal niet als verplichting hoor, ze kan meehelpen als ze het leuk vindt en als ze niet wil blijft ze lekker spelen of dansen. Het gaat wel veel sneller allemaal omdat ze daadwerkelijk meehelpt en niet moppert omdat mama/papa even bezig is!

– Tafel dekken en afruimen. Wij geven mini steeds iets mee om naar de woonkamer of keuken te verplaatsen. Ze wordt er oprecht blij van.
– De was vouwen. Tip van de dag: geef jouw mini een eigen stapeltje met bijvoorbeeld theedoeken of rompers. Dat voorkomt dat jouw net gevouwen stapel meteen op de grond ligt.
– De was ophangen, afhalen of in de wasmachine/droger smijten. Oprechte favoriet hier in huis. En ik kan vast verklappen dat het niet mijn favoriet is.
– Afdrogen is ook leuk voor mini’s. Voor alle mama’s en papa’s die net als ik leven zonder vaatwasser.
– Het allerbeste wat wij mini geleerd hebben is meehelpen met opruimen. We zijn er nooit echt streng in geweest. Ik zeg altijd dat ik het fijn vind als ze meehelpt, dat het ook sneller gaat als ze helpt, maar ze zal geen straf krijgen als ze het niet doet. Eigenlijk komt het ook niet voor dat ze het niet wil doen, meestal help ik haar sowieso mee dat werkt erg aanstekelijk blijkbaar haha.
– Mila vindt het ook erg leuk om te helpen met poetsen. Ik geef haar dan meestal een droge doek en zij kan dan alles wat ik schoongepoetst heb droogmaken.
– Als ons meisje een beker omgooit pakt ze zelf een doekje om het schoon te maken. Daar zijn we mee begonnen omdat ze het steeds deed om een reactie uit te lokken en er dus enorm vaak water op de grond lag. Ze vind het dit ook echt leuk om te doen, meestal roept ze er dramatisch “oh neeeee” bij als er iets omgaat hahaha.

Ketting van wc rollen

Op Pinterest vond ik een enorm leuk idee om de motoriek van je dreumes verder te laten ontwikkelen. Je kan van een wc-rol kralen knippen. Uit iedere rol kan je 3-4 ‘kralen’ halen door de legdrol simpelweg in de lengte door te knippen. Aan een wat breden lint knoop je de eerste wc-rol-kraal vast en je kindje kan dan de volgende eraan rijgen. Ook leuk om van te voren te doen is het versieren van de kralen met bijvoorbeeld wasco of vingerverf en stickers!

Water pouring station

Mili is echt gek op water. Thuis kan ze zich er mega lang mee vermaken en ook op de opvang is ze obsessed met de kraan. Ze heeft nu zelfs uitgevogeld dat ze de kraan (die al extra laag is voor de kindjes) zelf kan aanzetten door aan de zijkant op haar teentjes te gaan staan. Cutieee! Wat ik thuis voor haar doe is een wat grotere schaal vullen met water en dan krijgt ze wat bekers en bakjes erbij zodat ze het kan overgieten. Oh en ze krijgt een doekje want als ze morst wil ze het opruimen. Het fascineert haar echt enorm. Ik wil binnenkort nog een opbergdoos kopen hiervoor met bijvoorbeeld een trechter en maatbekers, dan kan ze het allemaal zelf pakken als ze ermee wil spelen.

Lekker scheppen

Deze is ook heel tof: met een lepel en bijvoorbeeld rijst, erwten en macaroni kan je kindje zich enorm uitleven. Doe de korrels in schaaltjes en doe overal een lepeltje in. Je kan dan beginnen met evengrote schaaltjes om het in over te scheppen. Als dat beter gaat kan je het verfijnen door het bakje waarin het overgeschept moet worden te vervangen door een pillendoos of ijsblokjesvorm. Als je dit alles op een klein dienblad neerzet kan je mini het zelf pakken bij interesse.

Andere ‘huis, tuin en keuken-klusjes’ die dreumesen zelf kunnen

–  Zelf handen wassen
–  De plantjes water geven (groooote favoriet hier)
–  Meehelpen met mengen en snijden (onder begeleiding ofcourse my horse) in de keuken
– Zelf smeren op de boterham
– Drinken inschenken (ook geliefd hier)
– Een banaan of mandarijn schillen. En opsmikkelen natuurlijk!
– Zelf aan en uitkleden. Gaat nu nog niet helemaal zelf maar de interesse is er
– Zelfstandig iets pakken of wegbrengen dmv simpele vraag
– Jasje pakken en aantrekken. Schoenen probeert ze zelf maar dat wil nog niet zo hihi

Creatief spelen

Knutselen en freubelen doet Mila ook al erg graag. Haar favorieten zijn vingerverven, stickers plakken en tekenen met potloden. Het allerliefste tekent ze met stiften trouwens haha. Loslaten is hier echt wel the key, zorg dat de omgeving vies mag worden en bescherm alles wat niet vies mag worden. Best lastig vond ik dat stiekem, zeker met de vingerverf, maar ons meisje geniet er zo van. Bij de stickers probeert ze nu steeds om ze zelf van het vel af te peuteren, als het niet lukt wijst ze zelf aan welke ze wil hebben 🙂 Op Pinterest kan je trouwens nog 10000 specifieke ideetjes vinden om te knutselen, ga zeker even kijken!

Jeetje, wat is het een berg geworden. Al deze taakjes en speelideetjes zijn geschikt voor een kindje van 18+ maanden. Maar eerlijk gezegd doet ze sommige dingen al veel langer. Don’t worry als jouw kindje het nog niet kan, zoals ik eerder al zei kan Mila extreem zelfstandig zijn en doet ze het liefst echt alles zelf. Het is ook zo afhankelijk van hoe je kindje is! Ik wil hier zeker een vervolg op maken met ideeën die meer gefocust zijn op texturen, puzzelen, kleuren en passen&meten.

Liefs,

Alicia

 

dreumesdreumes speelideeënmontessorimontessori speel ideeënpreschoolspelen met een dreumestoddler speelideeën

littlebumnl • 10 juni 2017


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Monique van Lent 13 juni 2017 - 05:55 Reply

  Inspirerend artikel, bedankt! Ook complimenten voor je blog. Nog maar net ontdekt en al veel gelezen . We hebben zelf ook een dochtertje, nu anderhalf jaar. En ook wasbare luiers, dus ook die info is voor mij erg leuk om te lezen!

  • littlebumnl 13 juni 2017 - 14:59 Reply

   Wat een mega lieve reactie! Dankjewel ❤️❤️ Je kan me ook volgen op instagram en Facebook en zo op de hoogte blijven van nieuwe artikelen!

   En leuk! Gebruiken jullie al lang wasbaar?

   • Monique van Lent 18 juni 2017 - 10:29 Reply

    Nu ruim een half jaar. Bij mijn oudste dochter, nu net tien jaar, hebben we ook even wasbaar gebruikt. Toen heel kort, ik vond toen het dikke pakket (met een relatief heel klein/dun babytje) echt helemaal niets. Dat is natuurlijk puur uiterlijk, maar toch…. Nu een flink kind en veel nieuwe type luiertjes, dus toch weer gedaan. Wij gebruiken nu G-diapers. Met de inlegvelletjes van Popplini, die ik laatst toevallig bij Nappys bestelde. Leuk bedrijf lijkt me en ik zag heeeeel veel leuke luiertjes

    • littlebumnl 18 juni 2017 - 10:31 Reply

     Leuk dat je het toch weer probeert. Nappy’s heeft heel veel leuks in de webshop, ik ben nu voor werk twee keer thuis geweest bij Ilka en heb vanalles in het echt kunnen bekijken. Maakt je nog hebberiger haha.

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *