L I T T L E B U M

Minder vlees? Wij doen het! ♥

Een tijdje geleden begon het bij mij te knagen en toevallig stuitte ik toen op een zielig kippenfilmpje op Facebook. Huilend riep ik tegen Johan dat ik vegetariër wilde worden. Een gesprek volgde waaruit voortkwam dat hij best mee wilde doen als we het 50/50 zouden gaan doen. Ik vertel vandaag waarom en hoe we het doen EN hoe je dit kan combineren met een dreumes in huis.

Waarom minderen met vlees?

Zoals ik eerder zei voelde het eten van vlees al een tijdje niet meer als gewoon. Ik heb ook al eerder op mijn blog genoemd dat wij ietwat bewuster naar ons eigen eetpatroon zijn gaan kijken toen Mila rond zes maanden begon met het eten van vaste voeding. Het was een logische stap: we zijn sowieso een stuk bewuster bezig. De vriendin van een vriend van mij die ik al jaaaaaaren ken (we gaan echt way back! Ik ken hem vanaf dat ik vier jaar oud ben) en hijzelf leven vegan. Kinkt best gek om dat zo te zeggen, maar ik vind wel dat het echt een levensstijl is. Zij gebruiken dus helemaal geen dierlijke producten. Ik vond het fascinerend! Ook een collega van Johan is vegetariër en zij deelde een heel duidelijk filmpje van Lubach.

*Ik vind Lubach na zij uitzendingen over suiker en inenten een hele nare vent. Maar echt! Dit filmpje vond ik wel enorm duidelijk en daarom kies ik ervoor om juist deze te delen en geen filmpjes waarin je mishandelde dieren ziet. Als je dat graag wilt zien kan je het vrij gemakkelijk zelf opzoeken.*

Bizar he! Ik had eigenlijk ook nooit echt een idee hoe vervuilend het alleen al is. En het dierenleed is natuurlijk ook verschrikkelijk. Erger dan wat dan ook. Het stomme is dat ik altijd dacht dat het toch niet uit zou maken als ik als enige persoon zou minderen of stoppen met het eten van vlees. Maar als ik de cijfers dan zie en bedenk dat als iedereen 1 dag geen vlees zou eten er al een enorm verschil zou zijn voel ik me meteen gemotiveerd om toch de keuze te maken en bewust te minderen met vlees.

Johan en ik spraken af om te beginnen met bijvoorbeeld twee vleesvrije dagen per week. Hij wilde graag nog dingen kunnen eten die hij lekker vond en ik vind het zelf ook moeilijk om nooit meer shoarma te kunnen eten. Of een pizza met hete kip. Het klinkt zo naar en dat besef ik me heel goed. Het is ook best gek om gedeeltelijk te stoppen misschien. Maar dit is nu haalbaar voor ons en ik denk dat het belangrijker is dat je bewuste keuzes maakt dan dat je maar wat doet omdat je niet beter weet.

Hoe doe je dat & wat eet je dan?

Rebels als ik ben wilde ik meteen alles wat we aan vleeswaren en dergelijke in huis hadden weg doen. Maar dat heb ik niet gedaan. We spraken af dat we 2 dagen geen vlees zouden eten. Dat ging eigenlijk best makkelijk want er bestaat iets heel makkelijks: VLEESVERVANGERS. Dus enthousiast haalde we wat dingetjes in huis. In de weken die volgeden hadden verschillende supermarkten steeds aanbiedingen met vleesvervangers en inmiddels hadden we een flinke voorraad met vegetarisch vlees in huis. Sommige dingen bevielen heel goed, andere dingen waren echt niet lekker. Bij veel dingen hadden we het idee dat het hetzelfde zou smaken als de vleesvariant, maar dat is natuurlijk niet zo. Als je het gewoon ziet als een apart iets kunnen de smaken je enorm verrassen!

Vleeswaren aten wij al niet zoveel. Ik ben zelf een pindakaasfreak en vind het af en toe lekker om vleeswaren of kaas op brood te eten. Het is meer in fases dat ik dat graag eet. Dat heb ik dus zo gelaten. In de avond eten we gemiddeld 3 keer per week geen vlees. Er zijn weken dat we maar 2 keer vlees eten omdat ik dan bijvoorbeeld voor twee dagen pasta gemaakt heb met gehakt en de rest van de week bestaat uit vleesvervangers of soep. En sommige weken eten we wat meer vlees. Ik heb nog geen tempé of tofu gebruikt maar wil dit wel graag gaan doen. Afgelopen zondag heb ik bij een leuk kraampje in de Markthal (Rotterdam) hele lekkere kruiden gehaald die we ook kunnen gaan gebruiken om tempé te maken. Als ik lekkere combinaties heb gevonden laat ik het weten!!

De manier waarop we het nu doen vind ik heel prettig. We kunnen in ons eigen tempo uitzoeken wat bij ons past en wat wij prettig vinden. Inmiddels dragen wij toch ook bij aan minder dierenleed en minder vervuiling en dat lijkt mij een belangrijke zaak.

Hoe combineer je dit met een kleintje in huis?

Mila heeft tot haar eerste verjaardag nauwelijks vlees gegeten. Wij vonden dat niet nodig. Af en toe kreeg ze een worstje op de boterham of een klein hapje vlees of vis van ons. Het leek ons heel gek om Mila nu ineens heel veel vlees te laten eten, ze krijgt immers dankzij de borstvoeding nog een heleboel belangrijk stoffen op die manier binnen. Mila eet met de pot mee en krijgt dus op de dagen dat wij vlees eten ook een stukje en als we geen vlees eten krijgt zij dat ook niet of een stukje vleesvervanger. Wel letten we op wat er in de vleesvervanger zit qua kruiden enzo, maar een klein stukje kan meestal geen kwaad. Als Mila in de toekomst besluit dat ze helemaal geen vlees wil eten staan wij daar natuurlijk achter. En als ze dat wel wil doen mag dat ook. Ik vind het belangrijk dat ze haar eigen keuzes kan maken en tot die tijd geven we haar van beide wat mee.

Tips!

– Let op dat je voldoende vitamines binnen krijgt en slik deze zo nodig bij. In veel vleesvervangers zit bijvoorbeeld B12 toegevoegd, maar dat is niet bij allemaal
– Probeer veel uit! Van vlees is ook niet alles lekker, dus dat zal bij vleesvervangers hetzelfde zijn.
– De groenteschnitzel van de Lidl is echt mega lekker, net als de vegetarische balletjes die ze daar verkopen.
– De kipnuggets van Vivera zijn ook erg lekker.
– Bij de Albert Heijn verkopen ze sinds kort (denk ik, want: nooit eerder gezien) ook vers vegetarisch vlees. Wij proberen deze week de boomstammetjes uit!
– Falafel is ook vegetarisch en SUPER lekker 😀

Eet jij vlees? Heb je wel eens overwogen te minderen? Let me know!

Liefs,

Alicia

etenvegetarisch

littlebumnl • 15 november 2016


Previous Post

Next Post

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *