L I T T L E B U M

Wat mag je verwachten van de kraamtijd?

Na ongeveer 9 maanden zwangerschap komt er een moment dat je jullie kindje mag verwelkomen. Al dat wachten, speculeren over op wie de baby zal lijken en natuurlijk het feit dat je eindelijk je mini mag ontmoeten: het is het moment waar je zo lang op hebt moeten wachten. Met dat moment, de geboorte dus, breekt er ook een bijzondere tijd aan: de kraamtijd! Hoe gaat dat nou? Wat mag je verwachten van jezelf? Van anderen? Ik vertel je er van alles over! 

Ik heb zelf de kraamtijd al eens mogen ervaren en hoop dat nog minstens 1x te mogen doen. Zeker weten doe ik dat ik het dan helemaal anders wil. De bevalling zelf, de kraamtijd, eigenlijk alles gewoon. Ervaringen van mezelf en van andere mama’s leren me dat er eigenlijk helemaal niet bij stil wordt gestaan hoe speciaal de kraamtijd is. Natuurlijk zijn er veel ongemakken, leef je in een compleet andere werkelijkheid dan 48 uur geleden, toen de baby nog veilig in je buik groeide en is het wennen geblazen. Maar ik ben wel oprecht van mening dat we die eerste weken meer zouden moeten waarderen. Dat kan ook, maar daar is wel een realistisch beeld voor nodig!

Plassen is een hel, de grote boodschap doen nog erger

Als je net bevallen bent voel je je zoals je je voelt. De een is kapot, de ander staat misschien al wel meteen luiers te verschonen. Accepteer vooral hoe je je voelt. Als je lang moet herstellen is dat zo, geef jezelf de ruimte en tijd om dat te kunnen doen. Emoties zullen ook een mega grote rol spelen, niet gek ook. Je bent net moeder geworden, de hele situatie is anders. Er is een mini mens dat compleet afhankelijk is van jou, je partner is papa of ook mama geworden. Er loopt wellicht een kraamverzorgende door je huis, je moet voeden en plassen is een hel (laten we maar niet over de grote boodschap beginnen oeiii). Je wist dat het zou komen, dit moment, maar het zal zo anders zijn dan je verwacht had.

Ik had er niet een specifieke voorstelling van. Had wel verwacht dat Mila veel zou slapen en dan in haar bedje zou liggen. Eindstand lag ze eigenlijk de hele dag bij me, aan de borst of anders bij Johan. Ook dachten we dat ze vaak wakker zou worden, maar omdat ze zoveel bij mij lag was ze juist enorm tevreden. Hoe het precies zou zijn wist ik niet, ik ging er vanuit dat we wel aan zouden voelen wat we moesten doen. En anders belde ik gewoon mijn moeder haha. Het volgen van  onze baby was eigenlijk vanaf het begin een logische manier voor ons. Toch lees ik van andere moeders vaak dat ze verwachten dat de baby hen gaat volgen. Wat ik daarover kan zeggen is het volgende: DAT. DOEN. ZE. NIET.

Teleurgesteld: het gaat niet zoals verwacht

De kraamtijd is om meerdere redenen pittig. Hormonen, nieuwe situatie, je zelfbeeld, de baby heeft jou altijd nodig, bij borstvoeding geven komen natuurlijk nog meer spanningen naar boven. Er zijn mama’s die dat los kunnen laten, ik benijd ze. Ik had zo graag willen genieten van de kraamtijd, maar door alles wat ik al noemde is dat nauwelijks gelukt zoals ik het nu bij een tweede zou doen. Daarbij komt ook nog eens kijken dat je volgens de geldende normen snel bezoek moet laten komen, snel weer aan het werk moet. Eigenlijk ‘moet’ je weer doorgaan zoals daarvoor. En dat lukt niet, omdat de baby er is en dan volgens spanningen, veel emoties en een teleurgesteld gevoel. Want ja, het is helemaal niet zoals ze je verteld hadden.

Hoe voorkom je die teleurstelling?

Hoe je dat teleurgestelde gevoel tegen kan gaan? Het is eigenlijk enorm simpel: wees realistisch. Daarnaast mag je ook heel erg vaak ‘nee’ zeggen en om hulp vragen. Besef je dat een newborn best weleens dagen alleen maar aan de borst wil drinken, uuuuuuren achtereen. En dat dat mega belangrijk is voor je productie. Dat ze veel slapen maar wel nabijheid nodig hebben. Dat dragen ervoor zorgt dat je die nabijheid kan geven terwijl jij je handen even vrij hebt. Weet ook dat je kraambezoek mag weigeren als je er niet op zit te wachten, je verjaardagen en feesten prima af kan zeggen omdat je daar gewoon niet aan toe bent. Vergeet ook niet dat je huis een bende zal zijn na die ene week dat de kraamverzorgende er is. En laat dat los. Stel prioriteiten. Beter gezegd; heb maar 1 prioriteit: de baby! Onthoud dat ze snel groot zijn, zoveel sneller dan je je kan voorstellen. En dat deze mama gisteravond huilend op de bank zat omdat ze het mist. De babytijd, het oneindige voeden en kroelen. Want haar ‘baby’ wordt over een maand of 3 alweer twee jaar..

Je huis mag een rommel zijn, het MOET zelfs

Lieve mama, lieve bijna mama, je kan het aan! Je huist hoeft niet netjes te zijn, het mag niet eens. Okay, het mag wel, maar maak je er in ieder geval niet druk om als het je niet lukt. En hoewel gezond eten belangrijk is mag je ook weleens bestellen als je er niet aan toekomt om te koken. Bel je moeder, een vriendin of buurvrouw op en vraag of ze even willen helpen met schoonmaken, koken of douchen. Was je haar lekker rebels een week niet en rock die vettige haar-look! Kijk tien series op netflix tijdens het voeden en schaam je er niet voor. Volg je gevoel, slaap samen, neem hulp aan en probeer te genieten van de mooie momenten. Die eerste periode is zo mega pittig maar het is ook zo bijzonder. Ik klink onwijs zweverig, I know, maar het is gewoon zo. Al die emoties die je voelt zijn ook prachtig eigenlijk, laat die kraamtranen maar stromen! En wen aan de situatie en je hormonale disbalans: ik ben nog altijd een emotioneel wrak. Bij sommigen gaat het nooit meer over haha.

Ik hoop dat ik (aanstaande) mama’s heb kunnen voorbereiden op hun kraamtijd. De rooskleurige momenten zijn er wel en het kan een prachtige tijd zijn! Weet alleen dat realistisch denken daar heel erg voor nodig is! Op zoek naar tips? Je leest ze hier!

Liefs,

Alicia

Even dit: Mila is ons eerste kindje, hoe een kraamtijd met twee, drie of zeven kindjes is? I DON’T KNOW! Ik denk wel dat de basisprincipes (qua rust nemen en voorzien in de behoeften van de baby) nog altijd op zullen gaan maar kan me ook goed voorstellen dat het compleet anders is. Daarnaast is onze dochter met bijna 38 weken geboren en bleken zowel zij als ik na een nachtje ziekenhuis helemaal gezond. Met een kindje dat ziek is, een aangeboren afwijking heeft, te vroeg is geboren of misschien een mama die iets mankeert is de kraamtijd natuurlijk niet zoals ik het zal omschrijven. Het is niet mijn intentie om mensen te kwetsen of het gevoel te geven dat ze iets verkeerd hebben gedaan. Ik respecteer jou, jouw keuzes en jouw emoties! 
eerlijk over mama wordenfijne kraamtijdkraamtijdmamaouderschaprelaxte kraamtijdtips kraamtijdwat mag je verwachte van je kraamtijd

littlebumnl • 22 juli 2017


Previous Post

Next Post

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *