L I T T L E B U M

Het leven van een studerende mama ♥

Ik spreek weleens moeders die interesse hebben in het volgen van een studie en veel vragen hebben aan mij. De meest voorkomende vraag is: ‘Is een studie goed te combineren met het moederschap?’. Ik heb al veel geschreven over mijn studie, geef regelmatig updates en deel er veel over. Wat nog wel echt mist op mijn site is een algemeen artikel over het vak ‘de studerende moeder’ en daarover lees je meer in dit artikel. Ik vertel je over mijn visie, deel ervaringen en geef een kijkje in mijn mama-studentenleven.

Laat ik dan maar meteen beginnen met die veel voorkomende vraag. Het antwoord daarop is niet zo heel simpel eigenlijk. Ik kan niet zeggen dat het de perfecte combinatie is, maar ik weet ook dat je met een hele berg doorzettingsvermogen en een heleboel tijdinvestering wel (uiteindelijk) een diploma kan behalen. Hoe snel en op welke manier dat lukt is enorm afhankelijk van de persoonlijke situatie waarin je zit en hoe je bent als moeder.

Leren met een mini en kolven tussen colleges door. Mila volgt clusterverboden echt niet op hoor haha <3 

Ik vond het bijzonder moeilijk om Mila bij iemand anders te laten. Ze was af en toe bij mijn moeder en dat vond ik wel genoeg. We konden gewoon geen geschikte opvang voor haar vinden. Mijn cijfers bleven achter en ik kon enorm vaak niet bij verplichte onderdelen aanwezig zijn hierdoor. Belangrijk is dus echt om te zorgen voor vaste opvangdagen bij een vast persoon. Dit schept niet alleen duidelijkheid voor de kleine draakjes, nog belangrijker misschien: het zorgt voor regelmaat voor de mama die wil studeren. Op vaste dagen thuis werken of naar school gaan werkt heel erg goed.

Hoe het in de praktijk gaat bij ons thuis.

Hoe het er bij ons in de praktijk uitziet met een studerende papa en mama is dat Johan op maandag de hele dag college heeft, dinsdag tot en met vrijdag stage loopt bij de gemeente Midden Delfland en op zaterdag (heel soms zondag) werkt bij de AH. Daarnaast maakt hij thuis opdrachten en doet hij wat hij kan in het huishouden. (Je bent een topper Joos, i love you!!!)

Crappy kwaliteit, maar: papa moest leren en mama en Mila mogen kroelen hihi

Ik ben op maandag, dinsdag, donderdag en in het weekend thuis met Mila, althans dat was afgelopen blok zo. De kans bestaat dat er een dag opvang bijkomt in blok 4. Op woensdagen en vrijdagen is Mila dus bij de montessori opvang en werk ik thuis/ga ik naar college. Ik maak voor de woensdagen altijd een lijstje met dingen die echt gedaan moeten worden en onderaan staan dingen die mindere belangrijk zijn om nu te doen. Omdat het niet haalbaar is om EN school EN mijn site in 1 dag bij te houden werk ik bijna iedere avond nog wel een paar uurtjes. Eigenlijk baal ik daar enorm van. Het is wat het is, maar dit vind ik dus enorm naar aan het studeren als mama.

Wat ik niet meer doe, of eigenlijk bijna niet meer omdat er soms iets tussenkomt, is het werken overdag met Mila erbij. Dat werkt gewoon totaal niet en ik krijg er stress van. Ik probeer dus de tijd die we samen hebben goed te besteden door samen te spelen en leuke dingen te doen. Daarnaast heb ik zo ook af en toe momenten voor mezelf waarop ik even een filmpje op YouTube kan kijken (nog altijd verslaafd haha) of ik organiseer het huis.

“Een balans vinden tussen die twee uitersten is heel moeilijk voor mij.”

Ik wil absoluut niet zeggen dat wij het zwaarder hebben dan alle mensen op de wereld. Ik merk wel dat wij, omdat we beide studeren, weinig tijd hebben als gezin. Die ene dag in de week dat we elkaar zien is gewoon te weinig en we hebben op die dag vaak ook andere verplichtingen. Ik vind het zelf ook weleens lastig dat ik mama ben en mezelf totaal niet kan zien als student. Mila is de afgelopen weken ziek geweest wat betekend dat ik niet naar mijn lessen kan en alles moet laten liggen. Al het goede werk dat ik daarvoor heb gedaan om alles bij te houden is dan alweer vervaagd. Ik vind het soms lastig om een goede balans te vinden daarin. Zo moest Johan op maandag gewoon tentamens maken terwijl ik de donderdag ervoor bevallen ben van onze dochter… Het gewone leven ging heel snel door voor ons.

Ik ben student maar stofzuig meerdere keren per dag en ik moet ook gewoon luiers verschonen.

Als studerende moeder zit je ook weleens te leren met een baby aan de borst. Kolven moet de eerste maanden ook gewoon tussen de colleges door. Soms mis je dus colleges omdat je kind ziek is. Krijg je opdrachten niet af omdat je dreumes niet wil slapen en jij ingepland had om het ‘vanavond even te doen’. Tijd met je partner is schaars, maar een uurtje op de bank kroelen doet echt al wonderen. Positief is dat ik zelf mijn uren kan bepalen, bij mijn opleiding de mogelijkheid bestaat om lessen te missen waardoor ik veel thuis ben bij mini en ik kan zelf bepalen hoe lang ik erover doe. Dat is wel voor mijn rekening in the end trouwens. Je leeft als studerende moeder in een combinatie van twee uitersten. Ik heb les met studentikoze tieners die soms nog geen idee hebben hoe de wereld is buiten het nest van papa en mama en als ik thuiskom verschoon ik luiers, troost ik totdat ik een ons weeg en stofzuig ik zeventig keer per dag.

Zo ziet het er dus uit in die praktijk hihi. Mila was hier klein en enorm afhankelijk natuurlijk. 

 

Wees realistisch

Wat ik mama’s die willen studeren aan wil raden is om realistisch te zijn, dat was ik namelijk niet. Ik ging ervan uit dat school best ernaast te doen was, maar het vraagt gewoon 100% inzet. Dát is dus de reden dat ik straks niet na 4, maar na 7 jaar pas een diploma mag ontvangen. Vraag jezelf af of dat het waard is nu, of is het een mogelijkheid is om genoegen te nemen met wat je nu hebt en als de kinderen ouder zijn weer te focussen op jezelf? Als er voor mij een leuke baan was voor een dag of 3 in de week, met leuk salaris in een fijne sector zou ik meteen stoppen met mijn opleiding. Oh en dan zou het ook leuk zijn als mijn studieschuld dan even zou verdwijnen haha. Helaas werkt dat nu niet meer zo en studeerde ik al op het moment dat ik zwanger was. Ik weet echt 100% zeker dat ik er anders niet voor had gekozen.

Als afsluiter: dit is mijn visie, hoe het voor mij is. Er zijn ook moeders die er geen moeite mee hebben om hun  kindjes 5 dagen per week naar de opvang te brengen en zij zullen dus veel meer tijd hebben voor school dan ik. Ik zie dat gewoon heel anders en dat is helemaal niet erg, maar zorgt er wel voor dat het bij mij langer gaat duren. Weeg voor jezelf af wat belangrijker is voor jou, dan vind je vanzelf het antwoord!

Liefs,

Alicia

studentstuderende mamastuderende moeder

littlebumnl • 18 april 2017


Previous Post

Next Post

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *