L I T T L E B U M

13x laat het los, laat het gaaaaan!

Het moederschap brengt een heleboel ‘doe ik het wel goed-situaties’ met zich mee. Na twee jaar mama zijn heb ik die gevoelens kunnen onderverdelen in een categorie met ‘over nadenken’ en een categorie met ‘laat het los, laat het gaan’. In dit artikel deel ik 13 situaties die ik los probeer te laten wat het leven toch net beetje mooier maakt. Eerlijk is eerlijk: sommigen kan zelf ook nog niet helemaal loslaten, ze het vooral als inspiratie, ook voor mijzelf! Zeker voor een (doem)denker, dromer en perfectionist zoals ikzelf. Heb je aanvullingen? Laat ze achter bij de comments!

  1. De wasmand hoeft niet leeg! Laat die pressure los t, als hij leeg is vult hij zich toch weer binnen een halve dag. Ik werd serieus chagrijnig als ik ‘achterliep’ met de was. Lekker belangrijk eigenlijk, dan draagt Mila maar een dagje wegwerp in plaats van vers gewassen wasbare luiertjes.

2. Een opgeruimd huis mag dan wel een opgeruimd hoofd betekenen, maar een huis opgeruimd houden met een loslopende peuter in her natural habitat is gewoon niet te doen. Ik ga liever voor een schoon en semi-netjes huis dan dat ik me druk maak over de enorme lading speelgoed in onze woonkamer.

3. Over schoon gesproken: ik ken niemand die ook dagelijks de bovenverdieping stofzuigt. Of de trap. Dat doe ik lekker pas als ik vind het het ECHT niet meer kan.

4. Peuters die niet willen eten: typische laat het los-situatie. Onthoud dat ze zelf heel goed weten wat ze nodig hebben, die draakjes (tenzij ziekte of IDK wat). En wat wil je eraan doen? Naar binnen proppen, boos worden, nieuwe eetsituaties creëren: WERKT NIET..

5. De slaapplek van je kind is enorm irrelevant: ALS HET MAAR SLAAPT! Heus, wij hebben ook uren en uren geprobeerd om baby Mila in haar bedje te laten slapen want ‘dat hoort zo’. Maar op het moment dat we ons begonnen af te vragen van wie dat nou moest?, van ons niet!, wtf doen we hier nog?, ging het zoveel makkelijker.

6. Wat je ook absoluut moet loslaten zijn de mensen die niet kunnen accepteren hoe jij iets aanpakt wat betreft het ouderschap. En eerlijk: ik heb vaak een uitgesproken mening! Wat ik wel probeer (!!!) te doen is accepteren hoe een ander  dat doet en als ik kijk naar hoe anders mijn mom-bff in het ouderschap staat denk ik dat ik dat best kan. Goed bedoelt advies is welkom, maar  wees respectvol SVP! Vul je leven met positieve mensen!

7. Even terugkomend op mijn ‘als het maar schoon is-uitspraak’ van nummer 2: een keertje minder schoon maakt ook niet erg. Je hebt gewoon van die typische dagen waarbij je de hele dag druk bent en je dan ’s avonds doodmoe op de bank zit te kijken naar de smerige chaos die jouw thuis is. Serie aan, op tijd naar bed en morgen flink aan de schoonmaak zou mijn  advies dan luiden!

8. Deze vind ik zelf dus heel lastig he: jezelf ook als mens (en niet alleen ouder) blijven zien. Ik kan echt boos op mezelf zijn als ik iets te fel reageer op Mila, zeker als het totaal onnodig is, maar ik na  duizend keer een schoppend en schreeuwend kind aanzien ook even niet meer weet wat ik ermee moet en dan hoppa, uit mijn panty schiet. Daar kan je over nadenken, er iets uithalen waar je de volgende keer iets mee doet, je excuses aanbieden aan je kind en even uitleggen waarom je boos werd en dan… Dan laat je het weer los!

9. Wij zijn helemaal voor gezond eten en snoepen doet mini bij voorkeur met fruit, rozijnen of suikervrije koekjes. Maaaaar: een taartje, donut of weet ik wat snoepen moet ook gewoon kunnen. Het hoeft niet helemaal niets of alleen maar te zijn, een normale tussenweg kan ook! Soms mag je je goede voornemens heel even ‘loslaten’ om ze na de sñack weer op te pakken!

10. Voor de studerende mama’s onder ons: het geeft niets als het niet lukt. Laat het los dat je niet altijd aanwezig kunt zijn, dat een 5,8 niet is wat je wilde halen, je klasgenoten je niet begrijpen als je zegt geen tijd te hebben gehad voor een opdracht en noem het maar op. Jij en ik weten hoe pittig het kan zijn, dat het ALTIJD doorgaat en dat je niet bij thuiskomst klaar bent. Laat het maar los, dat diploma komt er wel!

11. Seks is leuk, lekker en fijn. Tenminste dat hoort het te zijn. Laat het los en laat het gaan als je er niet aan toe bent na het krijgen van een kindje. Je lichaam, emoties en gevoelens zijn zo anders, logisch dat je de tijd nodig hebt om weer tot zoiets intiems te komen toch! Je bent het je partner ook niet verschuldigd. Maak het cosy, maak een klein beetje tijd voor elkaar en  neem dan ook de tijd. Komt vanzelf!

12. Hoe lief anderen het ook bedoelen, laat je niet pushen om dingen te ondernemen die jij nog niet ziet zitten. Stappen, shoppen en wijntjes drinken met vriendinnen kan altijd nog! De tijd dat je kindje nog heel klein is kan je niet meer overdoen. Er is geen magische grens waarna je je oude leventje weer op moet pakken. Sterker nog: je oude leventje is er niet meer. Natuurlijk kan je nog hartstikke veel leuke dingen doen, maar onbezorgd zoals voorheen is het niet meer.

13. Ik schreef hier al een heel artikel over, maar wil het ook nu noemen: verwachtingen voor de dag mag je ook loslaten. Pushen om toch nog even die boodschap te doen die helemaal niet nodig is, of te gaan zwemmen terwijl iedereen chagrijnig is zorgt alleen maar voor stress. Als het kan: kijk het dan lekker aan. Blijf lekker in comfy kleren, neem de dag zoalstie komt!

Wat heb jij kunnen loslaten? Of waarvan zou je willen dat je het kan loslaten? Let me know!

Liefs,

Alicia

 

littlebumnl • 5 december 2017


Previous Post

Next Post

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *