L I T T L E B U M

Keuze voor Montessori ♥

Opvoeden betekend keuzes maken en leren loslaten. En laten Joos en ik daar beide enorm slecht in zijn.. De meeste keuzes die ik persoonlijk maak doe ik op basis van gevoel omdat mijn gevoel me meestal de juiste richting in duwt. Zo doe ik (wij eigenlijk) dat dus ook met de opvoeding van Mila. We zijn een tijdje terug al opzoek gegaan naar een gastouder of kdv voor onze mini en dat bleek een grotere en moeilijkere keuze dan we van te voren gedacht hadden.

Het liefste had ik gezien dat Mila naar een gastouder ging, maar die zitten maar erg weinig bij ons in de buurt. KDV’s zijn er wel in overvloed, er zit er zelfs eentje bij ons aan het einde van de straat. Er bleek een gastouder te zijn die binnenkort ging verhuizen naar een wijk vlakbij die van ons. Met haar heb ik een gesprek gehad en het was een hele leuke mama van twee kindjes. Toch voelde ik me er niet helemaal fijn bij ofzo en het zou ook nog best wel druk worden met het aantal kindjes dat bij haar kwam op de dag dat Mila ook zou gaan. Nee, iets voelde niet goed dus deden we het niet. Daarna zijn we bij een normaal KDV gaan kijken, die bij ons in de straat zit. Wat ik persoonlijk erg jammer vond is dat je een gesprek hebt met de leidinggevende en niet met de mensen die je kindje gaan verzorgen. Plus, ik had enorm het gevoel dat ze het veel mooier voordeden dan dat het eraan toeging. Ik loop vaak langs dat KDV en ik zie regelmatig kindjes alleen op de groep of enorm vaak in de box. Ook dit voelde niet goed, zeker niet omdat ze van te voren al aangaven geen tijd te hebben voor Mila omtrent het slapen. Tsja, als je benoemt dat je geen tijd hebt voor de meest belangrijke persoon in mijn leven lijkt het me logisch dat ik haar niet aan je toevertrouw…

Afgelopen week zijn we bij een Montessori KDV geweest. Hoewel het misschien nog een beetje vroeg te bepalen is vermoed ik dat Mila niet naar regulier onderwijs zal gaan. Een kennis van mij die de PABO doet vertelde enorm trots voor welke organisatie hij wil gaan werken. De reden daarachter was het feit dat ze zo resultaatgericht zijn. No offence, maar zo’n sfeer vind ik persoonlijk totaal niet bevorderlijk voor het zelfvertrouwen van mijn kind en ik had dus al het een en ander opgezocht over ‘alternatief’ onderwijs.

Na mijn stress omtrent school besloten Johan en ik opnieuw op zoek te gaan naar een KDV en toen vond ik ineens een Montessori KDV. Na wat kort onderzoek besloot ik een gesprek te plannen en dat vond dus afgelopen week plaats. Wát een verademing was dat zeg.. Op dit KDV zijn ze kindgericht en noemen ze de handelingen ‘werkjes’. Want: kinderen werken heel hard eigenlijk. Ook geven ze de kinderen veel vrijheid en begrenzen ze alleen waar nodig. Voorleven is ook een groot onderdeel binnen dit KDV. Omtrent het slapen deden ze totaal niet moeilijk, normaal slikken mensen wel eventjes als ik vermeld dat mini aan de borst in slaap valt. De leidster dacht meteen met ons mee. Ook krijgen de kindjes als ze naar de basisschool gaan een map mee waarmee ze aan hun toekomstige juf kunnen laten zien wie ze zijn. Hoe mooi is dat!?

Al met al zaten we meteen op 1 lijn met dit KDV. Nog een pluspunt is dat we met de leidsters zelf hebben gesproken en hebben gezien hoe ze werken met de kindjes. De ruimte is opgedeeld in hoekjes om werkjes uit te voeren en er is een heleboel ruimte om te spelen. Alles staat op kinder-hoogte zodat ze alles zelf kunnen pakken. Dat is ook een grote reden waarom ik zo enthousiast ben: het is heel erg gericht op ‘zelf doen’ en dat heeft Mila heel erg nodig. Ik heb, na het gesprek, meteen mijn mamskie gebeld om te vertellen hoe leuk het was. Zo enthousiast ben ik. Ook eten ze vaak vega en biologisch EN ze staan open voor het gebruik van wasbare luiers. Zo fijn! Binnenkort kan Mila gaan wennen!

Gaan jouw kindjes naar een KDV of gastouder?

Liefs,

Alicia

dreumeskdvkeuzesmontessoriopvangouderschap

littlebumnl • 4 februari 2017


Previous Post

Next Post

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *