L I T T L E B U M

Jong ouders zijn en rondkomen: hoe doen wij dat? ♥

Ik wil als eerste kwijt dat ik dit artikel volledig baseer op ons gezin. Mila, haar papa en ik. Wij zijn samen en onze situatie zal totaal anders zijn dan die van een alleenstaande mama. Dat gezegd hebbende: hoe doen wij het nou? Ik werk weinig, Johan werkt zich een slag in de rondte en we hebben het gewoon heel goed! In dit artikel vertel ik je hoe wij rondkomen, wat onze grootste kostenposten zijn en hoe wij besparen! Heerlijk om eens in de portemonnee te kijken van een ander, toch?!

Onze inkomsten.

Ik vind het een beetje gek om hier, openlijk op internet, neer te zetten wat er bij ons maandelijks binnenkomt. Wat ik er erover kwijt wil is dat wij het niet slecht hebben, absoluut niet. Johan werkt veel, bij zijn stage waarvoor hij een stagevergoeding krijgt en bij de AH als bijbaan. Wij ontvangen allebei stufi en omdat we uitwonend zijn is dit onder de oude regeling nog best een leuk bedrag. Omdat Johan studeert krijgt hij ook een halfwezenpensioen, zijn vader is overleden toen hij 18 was. Naast dit alles ontvangen wij kinderopvangtoeslag omdat Johan en ik allebei een studie volgen en krijgen we zorgtoeslag. Ook kan je kindgebonden budget aanvragen, wij ontvangen hier een vast bedrag per maand voor, ook op basis van ons inkomen.

We hebben een redelijk fijn inkomen, maar er blijft niet super veel over om te sparen of om bijvoorbeeld op vakantie te gaan. Maar echt op de kleintjes letten hoeft ook niet en dat scheelt wel enorm veel stress.

Onze uitgaven.

Onze grootste kostenpost is toch echt wonen. Alleen onze huur is al bijna €760 euro per maand. Dan komen daar nog de elektriciteitskosten, gas- en waterkosten en verzekeringen bij. Dit alles is ± 120€ per maand. Dan nog 2x een zorgverzekering, schoolkosten en benzine, ANWB en autoverzekering. Voor de boodschappen hebben we €75,- euro per week en ongeveer €50,- per maand voor douchegel en shampoo enzo. De gemeentelijke heffingen zijn €70,- per maand. TV en internet kosten €65,- per maand. Ik betaal 40 euro voor mijn mobiele abonnement en Joos €30,-. Netflix is €7,99 per maand en Spotify heb ik gratis bij mijn KPN abonnement. (Wij hebben alles bij KPN en ontvangen daardoor sowieso leuke kortingen!) Verder kan ik even niets verzinnen hihi.

Sparen!

Echt heel veel blijft er niet over van ons inkomen. Wel sparen we iedere maand €25,- voor Mila op haar GroterGroei spaarrekening. Daarnaast zet ik het kindgebonden budget zo vaak mogelijk opzij en dat spaart best lekker. We gebruiken dat geld dan voor nieuwe kleding, schoenen, een nieuw bed of een grotere draagzak. Voor vakanties of weekendjes weg sparen we natuurlijk ook, we doen de maanden ervoor dan iets zuiniger aan en we vragen voor onze verjaardagen vaak geld. Ook wanneer Johans oma of andere familieleden ons iets toestoppen (voor de boodschappen zegt zijn oma dan altijd) zetten we dat opzij om er later iets leuks mee te doen.

Hoe en waar geven wij ons geld uit?
Boodschappen

Onze boodschappen halen wij eigelijk altijd bij de Lidl. Aanbiedingen van A-merken of dingen die we lekkerder vinden van een A-merk kopen we bij de Albert Heijn, Plus of Dirk. We doen 1x per week boodschappen, als we steeds kleine beetjes halen kopen we veeeel te veel dingen die we helemaal niet nodig hebben en geven we gemakkelijk €100,- per week uit. Zonde, vinden wij, dus daar hebben we van geleerd!

Voor mini: kleding

Spullen voor Mila haal ik bijna allemaal bij de Zeeman, Wibra, H&M, ZARA, HEMA en Primark. Stiekem ben  ik ook fan van Z8 en Tumble ‘nd Dry dus ieder seizoen koop ik daar ook iets leuks van. Voor Mila’s verjaardag vroeg ik bijvoorbeeld ook cadeaubonnen voor een kledingwinkel waar ze wat duurdere merkjes voor kinderen verkopen en dan koop ik daar wat leuks van. Daarnaast zegt mijn moeder ook weleens: ‘Betaal jij de broek, dan koop ik het shirtje erbij’ als ik een setje eigenlijk te duur vind. Super lief!! Ik koop soms veel in 1 keer en soms vaak losse stuks, het ligt er echt aan of ik leuke kleertjes kan vinden haha.

Ik vind de kwaliteit van Zeeman en Wibra eigenlijk enorm fijn en ze hebben veel leuke spullen, ook voor de babyuitzet (alle verzorgingsspullen hebben wij nog van toen ze baby was. Ja ook de douchegel enzo haha). Van alle winkels die ik eerder noemde weet ik helaas niet hoe fair het gemaakt wordt en wat de arbeidsomstandigheden zijn. Ik vind dat wel lastig want ik maak graag bewuste keuzes, maar omdat ons budget dat gewoonweg niet toelaat zal ik het moeten doen met de spullen van deze winkels. En dat is voor mij geen straf, zoals ik al zei is de kwaliteit prima en kan je genoeg leuks vinden. We bewaren wel bijna alles voor een volgend kindje en geven de rest weg of verkopen het voor een leuk prijsje door.

Voor mini: schoenen

Schoenen koop ik bij VanHaren voor Mila. Ze hebben daar stoere gympen van bijvoorbeeld Nike, maar dan voor een leuke prijs. Voor €50,- kan je daar gemakkelijk 2 paar schoenen kopen. Ook de schoentjes van hun eigen merk vind ik erg prettig voor mini. Er zit een voetbed in en de schoenen ze zijn stevig! In mijn ogen vergelijkbaar met Shoesme en daar betaal je echt wel 50 euro meer voor.

Voor mini: speelgoed

Speelgoed krijgt mini nieuw voor haar verjaardag, kerstmis en sinterklaas. We geven haar niet alles in 1x waardoor ze steeds iets nieuws heeft en ze heeft ook echt periodes waarin ze met bepaalde spullen speelt. We bieden ook elke keer iets anders aan waardoor ze toch steeds iets anders te spelen heeft. Mini is best verwend en heeft veel speelgoed, maar we kopen eigenlijk helemaal niet heel vaak speelgoed voor haar!

Tweedehands: yay of nay.

Tweedehands kopen kan natuurlijk ook, maar ik ben er niet zo’n fan van. Niet omdat ik het vies vind of raar, helemaal niet juist. Ik vind wel dat mensen echt belachelijk veel geld vragen voor gebruikte spullen tegenwoordig. Zeker met kleding die veel gebruikt is, en dan met name de merkkleding van bijvoorbeeld Z8, vraagt men gerust maar €4,- minder voor een shirtje. Ik koop het dan liever zelf en nieuw, dan kan ik het nog doorverkopen of bewaren voor een volgend kindje. Maar: ik heb echt wel wat dingen tweedehands gekocht voor een leukere prijs, zoals bijvoorbeeld een maxicosi-hoes van Koeka. Speelgoed is ook echt een aanrader om tweedehands te kopen, bij Het Goed vond ik laatst echt veel leuks! Helaas was Mila al te oud voor het meeste dus kochten we alleen een Bumba DVD hihi.

Voor papa en mama.

Johan houdt helemaal niet van winkelen en shopt bijna nooit, meestal moet ik hem echt dwingen om nieuwe onderbroeken en shirts te kopen. Hij doet dit eigenlijk altijd bij Zeeman en kleding koopt hij in de sale graag bij Only&Sons, H&M en ZARA. Ik houd wel van shoppen maar ben erg kieskeurig. Ondergoed koop ik altijd bij Hunkemoller omdat dat gewoon goed past. Kleding shop ik eigenlijk overal waar ik iets leuks vind, vaak bij ZARA, Primark of Shoeby. Wij hebben allebei niets met merkkleding maar investeren wel graag in goede schoenen.

Niets te klagen.

Ik ben heel blij dat wij niet al te veel stress hebben omtrent ons inkomen. Wel zouden we goedkoper willen wonen om zo te kunnen sparen. We zouden graag nog een baby willen maken, ooit gaan trouwen en een huis willen kopen. Een nieuwe auto zal over een paar jaar ook wel nodig zijn en daarnaast vinden we reizen ook tof. Plus: ik wil heel graag mijn rijbewijs halen. Natuurlijk zijn dit allemaal luxe dingen en niet van levensbelang, dus vaak hoor je ons niet klagen. Maar voor al die dingen is gewoon een hoop geld nodig en hoewel we nu gelukkig altijd geld op onze spaarrekening hebben staan voor noodgevallen hebben we niet de ruimte om zulke grote bedragen bij elkaar te sparen.

Nog wat tips 😀

Wat ik mee wil geven aan jonge meiden: zoek goed uit waar je recht op hebt! Kinderbijslag krijgt iedere ouder en kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag (en huurtoeslag en zorgtoeslag) krijg je op basis van je inkomen. Studerende mama’s kunnen bijna alles terugkrijgen, wij betalen in principe maar 50 euro zelf voor 2 dagen opvang per week. Eerlijk: anders konden we het ook echt niet betalen hoor! Maak een lijstje met alle inkomsten en uitgaven en zorg ervoor dat je IETS spaart, het hoeft echt niet veel te zijn. Kijk bij Action, Wibra en Zeeman, ze hebben echt genoeg leuks! Uitjes kan je scoren via VakantieVeilingen en je krijgt vaak bij supermarkten korting op leuke parken of musea. Naar de dierentuin deden we gratis door gewonnen kaartjes, voor de Efteling spaart Johans moeder bij de AH voor korting en ze betaald het resterende bedrag ook nog eens! Zulke dingen zouden anders echt veel te duur worden.

Vraag voor de verjaardag van je mini een 10 rittenkaart voor de indoorspeeltuin, geld voor de spaarrekening of laat alle mensen samen een groter cadeau kopen zoals een loopfiets of driewieler. Je kan natuurlijk ook kaartjes voor een duurder (pret)park vragen (neem dan lekker boterhammen mee, een ijsje kopen is al mega fun!) of het zwembad. Oh en lees dit , dit en dit artikel voor nog meer uitjes die niet duur zijn. Bij HEMA haal je voor €2,0 een koffie of thee en stukje gebak om vier uur, het bekende Vier-Uurtje. Ook zonder veel geld kan je veel leuks doen met je kindjes 😀

Voor baby’s: borstvoeding of donormelk is hartstikke gratis (als je moet kolven niet meer en een voedingsbh is wel erg handig om te hebben hoor!), wasbare luiers zijn goedkoper dan wegwerp en zelf hapjes maken is ook goedkoper dan potjes kopen en kost nauwelijks tijd. Bewust en goed voor je portemonnee 😉

Liefs,

Alicia

budgetinkomenjonge oudersons inkomenrondkomen als tienermoedertienermoeder

littlebumnl • 4 juli 2017


Previous Post

Next Post

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *