L I T T L E B U M

Favoriete mamagroepen ♥

Toen ik net mama werd wist ik niet af van het bestaan van mamagroepen op Facebook. Ik had wel eens fora gelezen waar mama’s elkaar tips gaven, maar het fenomeen ‘mamagroep’ kende ik nog niet. Nadat mijn kraamverzorgende me wees op het bestaan van een groep waarin ik vragen kon stellen over borstvoeding ben ik inmiddels in nog veel meer groepen terecht gekomen en ik deel mijn favorieten vandaag!

Allereerst:

– Alle groepen zijn besloten. Dit betekend dat niemand buiten de groep kan zien wat je erin plaatst, ook de foto’s niet. Je moet je wel goed beseffen dat er wel mensen in de groep kunnen zitten die jouw foto opslaan en als voorbeeld aan een ander doorsturen. Je kan er dus voor kiezen om op de foto’s die je plaatst jezelf en/of kind(eren) onherkenbaar te maken.
– Zonder duidelijke link met de groep wordt je, na screening door admins, geweigerd. Ik vond dit zelf fijn om te weten, gezien het feit er een klein groepje vrij gestoorden rond loopt op deze mooie wereld.
– Er gelden regels binnen de groepen en die zijn op alle groepen net even anders. Die regels zijn soms jammer en vervelend, maar hebben wel een doel. Namelijk het regulieren van heeeeeel veel mama’s die heeeel veel hormonen door hun lichaam hebben gieren. Ja lieve dames, dat is echt nodig 😉
– Bedenk je, voordat je lid wordt of enthousiast gaat posten en reageren, in welke groep je zit. Het is namelijk nogal gek om in een groep over borstvoeding te roepen dat kunstvoeding het beste is of in een groep voor onvoorwaardelijk ouderschap te zeggen dat laten huilen, en dus het negeren van een behoefte, een prima methode is.
– Heb respect voor je medemama/ medemens. Hoe veilig en makkelijk het ook is om vanaf je bank, verstopt achter je laptop of telefoon mensen de grond in te trappen: DOE HET NIET. Je mening geven is prima, mits je deze netjes kan verwoorden!

Borstvoeding

Ik zit in drie groepen die gaan over borstvoeding: La Leche League, Borstvoeding Natuurlijk en Natuurlijk borstvoeding – ook voor ’n 6M+kind. Op alle drie de groepen kun je vragen en ervaringen kwijt. Op LLL zijn ze qua regels een stuk strenger dan in de andere groepen, wat ook wel begrijpelijk is met zoveel leden. Ik vind het fijn om vragen te kunnen stellen aan vrouwen die vaak dezelfde dingen ervaren als ik. Als jonge mama merkte ik dat ik de ervaring van anderen miste, waardoor ik net even wat sterker in mijn schoenen stond omtrent het geven van borstvoeding. Want als je kleine elke 2 uur drinkt hoor je toch wel snel dat dat niet normaal is. Wanneer er dan 10 medemama’s, 2 leidsters en 3 lactatiekundige antwoord geven op je vragen en je geruststellen is dat enorm fijn. Op alle groepen zijn ze borstvoedingsgericht, kijk dan ook niet gek op als je een borstvoedingsadvies krijgt. Ja, er bestaan mensen die dat heel vreemd vinden…

Wasbaar luieren

In de groep Wasbare Luiers kan je, zoals de naam al doet vermoeden, lezen over wasbare luiers. Tips, vragen, stashfoto’s en newborn squishies met dikke luierbillen zijn allemaal te vinden in deze gezellige groep. Er worden ook vaak weetjes gedeeld en artikelen waarin wasbaar luieren in een positief daglicht gesteld wordt. Wasbaar luieren wordt vaak gezien als vies en ouderwets, terwijl mijn eigen bevindingen tot nu toe enorm positief zijn! (review komt er echt, echt, eeeeecht aan!!)

Onvoorwaardelijk ouderschap

Er bestaat ook een groep voor mensen die onvoorwaardelijk opvoeden. Ik vind het lastig om het onvoorwaardelijk ouderschap kort en bondig te omschrijven, misschien ook wel omdat ik nog niet weet wat het voor mij betekend. Het heeft er in ieder geval mee te maken dat je de behoeften van je kind, maar ook je eigen behoeften zoveel mogelijk tegemoet komt. Bij onvoorwaardelijk ouderschap heeft je kind de regie over zichzelf, de ouders zijn er om het in de juiste banen te leiden. Dit betekend wel dat er duidelijke grenzen zijn en dat de ouder die ook moet bewaken. Zo zijn de woorden ‘goed zo’ voor veel ouders die onvoorwaardelijk opvoeden uit den bozen; er is dan een beloning (of straf in andere gevallen) verbonden aan het gedrag van je kind. Tevens is het vaak ook gebaseerd op een mening. Bij een conflict tussen de behoeftes van individuen is het zoeken van een middenweg de key. Een ouder staat niet boven een kind, maar is gelijkwaardig aan het kind en de mening of wil van de ouder is dan ook niet sterker dan die van het kind, tenzij er dringende gevaren zijn.

Wat ik uit deze groep gehaald heb is dat ‘nee’ zeggen heel vaak niet nodig is en wij doen dat nu alleen als er dringend gevaar dreigt. Ook lees ik mee met de ervaringen van anderen, zodat ik in de toekomst al wat voorbeelden heb van hoe ik zou kunnen handelen wanneer mijn dan twee jarige weigert de auto in te gaan. Er is onwijs veel literatuur over, zeker de moeite waard om eens te lezen! Boekentips kun je vinden op de groep!

Samen slapen

In de groep Veilig Samen Slapen lees je alles over dit onderwerp. Samen slapen blijkt nogal wat los te maken bij mensen. Er is pas geleden een berg media-aandacht geweest voor het samen slapen en wat mij opviel is hoeveel mensen dit met enige regelmaat doen. Nu zijn er ook mensen die er bewust en weloverwogen voor kiezen om altijd met hun kind samen op een kamer te slapen, totdat het kind zelf aangeeft een eigen kamer te willen om zich terug te trekken. Helaas is er weinig onderzoek gedaan wat betreft het veilig maken van samen slapen, vandaar ook dat het wordt afgeraden door alle instanties in Nederland. In de eerder genoemde groep hanteren ze de regels van McKenna! Wil je samen slapen? Doe dit dan veilig en lees je in over de veiligheidseisen zodat ouders en kind op een veilige manier kunnen genieten van hun rust.

Ergonomisch dragen

Je moet, op Draagpraat, niet beginnen over dragers die niet ergo zijn. Doe het alsjeblieft niet. Het is dan ook een groep voor ouders die hun kind op een ergonomische manier dragen, wat voordelen heeft voor zowel de drager als het kind dat gedragen wordt. Wanneer je je kind in een ergonomische houding draagt zitten de knietjes hoger dan de billen, waardoor er een M-houding ontstaat. Ook kan de rug een natuurlijke bolling aannemen en wordt het lichaam van knie tot knie ondersteund wat er erg combi uitziet. Ik ben pro dragen, pro ergo dragen eigenlijk. Maar enorm allergisch voor mensen afzeiken en daar moet je wel tussendoor kunnen lezen op deze groep. In het kort: gezellig, leuk om te kijken naar doeken en mini baby’s als je eigen baby bijna dreumes is, kletsen met gelijkgestemden en het krijgen of geven van tips!

Dit waren mijn favoriete groepen. Ik heb echt al heel veel geleerd en scroll met enige regelmaat (lees: iets te vaak) door alle foto’s, verhalen en vragen van andere mama’s, gewoon omdat het zo leuk is haha.

Zit jij al in een van deze groepen? ♥

Liefs,

Alicia

groepenmamaouderschaptips

littlebumnl • 8 oktober 2016


Previous Post

Next Post

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *