L I T T L E B U M

Dreumes update: Mila 18 maanden ♥

Als je moeder bent blijken alle clichés dus waar te zijn. De tijd vliegt echt. En het lijkt wel alsof iedere keer als wij een beetje kunnen bijbenen hoe Mila zich ontwikkeld er weer nieuwe ontwikkelingen zijn. Alles wat werkte werkt dan niet meer en ze kan ineens 1000 nieuwe dingen. In deze update vertel ik over nieuwe woordjes, favorieten en Mila’s karakter.

Mini favorieten.

Mila heeft al best een tijdje dezelfde favorieten om mee te spelen. Het VTech vrolijke vriendjes kasteel is nog steeds erg geliefd. Inmiddels hebben we ook de koets en de eenhoorn gevonden en hebben we de complete set. Er wordt iedere week minstens 5x mee gespeeld, vaak wel dagelijks. De laatste tijd is Mila ook gek op boekjes. Maandenlang hebben we hetzelfde Bumba boekje (dat ik ooit kocht bij de AH voor 2 euro) moeten voorlezen. Telkens kwam ze weer met dezelfde aan. Inmiddels heeft ze nog twee lowbudget favorieten: 2 ’tover’ boekjes van de Action met schuif flapjes.

Naast de Vrolijke Vriendjes en haar favo boekjes is Mil gek op haar popjes met poppenwagen. Maar, het wordt met de dag serieuzer, die liefde. Ze loopt met popje rond, wikkelt haar in een draagdoek (vermoeden wij) en wandelt met haar in de poppenwagen terwijl ze kletst. Popje krijgt een flesje, een schone luier of een speentje in haar poppenmond. En Mila is de allerliefste poppenmama die er is.

Dreumesbrabbels.

Naast haar dreumesgebrabbel kan Mila ook een paar nieuwe woorden. Het lijstje is nu als volgt: mama, papa, piepie (=Pip, onze kat), au!, poe (= kan poep of poes zijn), dit (= dicht), pop, die, boo (= boterham), ja, nee en sinds deze week: nana. Dat betekend banaan. Ik sta er echt versteld van hoe snel ze ineens nieuwe woorden oppikt. Een maand of twee geleden begon ze ineens meer woorden na te zeggen. Of eigenlijk meer een poging tot te doen. Ze maakte allemaal nieuwe klanken en combinaties. En dat resulteert erin dat ze nu dus een heleboel nieuwe woorden kan zeggen.

Communiceren gaat ook steeds beter. Ze heeft door dat ze door aan te wijzen of te mopperen terwijl ze naar ons toeloopt duidelijk maakt dat ze hulp nodig heeft. Op de vraag ‘Kan mama je helpen Mils’  antwoord ze dan heel zacht en zoet met ‘Jaaaah!’. Wát een verbetering is dat. Het gaat nog niet vlekkeloos natuurlijk, maar ik merk echt dat ze nu bewust de ’tools’ heeft om duidelijk te maken wat ze wil/nodig heeft.

Mila eet alles, Mila eet veel!

En dan over eten. Tsja, wat kan ik erover zeggen. Mila eet VEEL. Mila eet ALLES. Het liefste een stuk of 5 boterhammen tussen de middag, veel fruit en koekjes lust ze ook wel. Haar ultieme lievelings sñack zijn rozijntjes. Met een gewicht van ± 11 kilo groeit ze prima door. Groente op zich vind ze best lekker, maar ze pakt het niet uit zichzelf de laatste weken. Als we haar vragen of ze die ook wil proberen doet ze het meestal wel en neemt ze een paar hapjes, maar enthousiast wordt ze er niet van. Ze is daarentegen wel gek op pasta en lasagne en daar doen wij altijd heeeuuul veel groente doorheen. Ik geloof er heel erg in dat kindjes heel goed weten wat ze nodig hebben en zolang ik het aanbied zal ze weinig tekort komen. En ze krijgt nog borstvoeding natuurlijk, daaruit haalt ze ook veel.

Hoe het daarmee gaat? Heel goed eigenlijk. In de nachten slapen de borstjes tenzij er een reden is dat ze het echt nodig heeft (ziek of overstuur wakker worden) en dat lijkt ze wel te accepteren. Ze is wel eventjes boos, maar na het uitrazen kalmeert ze uiteindelijk wel weer zonder borst. Mila drinkt bij het wakker worden, voor en na haar dutjes en voor het slapen gaan. Oh en in spannende situaties zoals op visite gaan wil ze een slokje. Zo schattig!

Slapen is voor baby’s!

De dutjes overdag gaan thuis erg goed, op het KDV slaapt ze amper (lees: vaak niet of een kwartier). In de nachten zijn we momenteel radeloos. Deze periode is enorm stressvol (school, mijn site loopt goed en johan heeft ook bergen deadlines en nog zijn bijbaan) en Mila is al weken meerdere dagen in de week uuuuuren wakker. Ze gaat dan regelmatig pas om vier uur slapen. Ik mag haar troosten, maar in slaap vallen doet ze alleen bij papa. Ook borstje drinken maakt geen verschil. Ugh, dit mag snel over zijn.

Lopen deed Mils al, tegenwoordig kan ze ook steeds sneller rennen en spelen. Qua motoriek gaat ze ook met mega sprongen vooruit, in haar spel is dat enorm goed te zien. Mila is heel zelfstandig en kan daardoor soms maar moeilijk accepteren dat ze niet alles zelf kan doen. Tandenpoetsen is een dagelijkse struggle, maar de driftbuien zijn wel een stuk minder geworden gelukkig. Zal samenhangen met haar nieuwe communicatieskills. Ik vind het bijzonder om te zien hoe zo’n klein mensje zich ontwikkeld en ik ben ook onwijs dankbaar dat ik dat van zo dichtbij mee mag maken allemaal. Makes me happy!

Liefs,

Alicia

dreumesdreumesmamadreumesupdatemamaouderschapupdate

littlebumnl • 27 april 2017


Previous Post

Next Post

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *