L I T T L E B U M

Dreumes aan de borst ♥

Sinds wij een dreumes in huis hebben lopen heb ik ook een dreumes aan de borst. Voor en in het begin van mijn zwangerschap vond ik dat maar een onhandig idee. Nadat het voeden na drie maanden wel lekker liep zag ik geen reden om te stoppen en besloot ik dat ik tot minstens zes maanden verder wilde gaan, misschien wel tot een jaar. En nu hebben we dat doel gewoon gehaald. Hoe dat nou is en gaat vertel ik je vandaag!

Toen Mila een maand of acht was begon ik me al af te vragen hoe het nou zou gaan als ze 1 zou worden. Hoe vaak zou ze nog bij me komen om te drinken? En zou ik het fijn vinden als ze zou beginnen aan de zelfbediening die ik soms zag van andere kindjes? De ervaren mama’s vertelde me elke keer dat het heel erg verschilt. Het ene kindje verliest interesse en het andere kindje houdt nog erg vast aan de borstvoeding en de nabijheid van mama.

Zoals mijn eerdere artikelen zullen doen vermoeden heeft onze mini ‘mama borstje’ nog heel erg (en vaak) nodig. Ofja ‘vaak’, het is natuurlijk relatief. In de zomer dronk mevrouw rustig een keer of 12 op dagen dat het erg warm was. Logisch natuurlijk, maar dat kan best vermoeiend zijn als je het zelf ook erg warm hebt. Tegen alle regels in zijn we toen begonnen met af en toe een slokje water aanbieden. Ik zeg ‘tegen alle regels in’ omdat een kindje dat eigenlijk niet nodig heeft omdat borstvoeding, zeker het eerste jaar, al het vocht biedt wat een kindje nodig heeft. En wanneer je minder gaat voeden kan het zo zijn dat je kleintje niet genoeg groeit. Maaaaar aangezien Mila normaal maximaal 6 keer dronk in de periode ervoor durfde ik het nu wel aan. Ik had iets minder gedoe aan mijn lichaam en we behielden de kwaliteiten van borstvoeding gewoon nog met de overige voedingen. Toen het weer wat kouder werd ging ze vanzelf terug naar haar normale ritme en dat was prima te behappen.

De vaste voeding gaat hier met pieken en dalen, wat volgens mij redelijk normaal is. Mila kan soms heel veel eten en soms wat minder. Gemiddeld eet ze dus gewoon normaal. Ik merk wel dat ze bepaalde dingen echt lekkerder vindt en haar interesse vooral ligt bij wat papa en mama eten. Voor haar eerste verjaardag probeerde ik alle voedingen te geven voor ik vaste voeding aanbood. Dat is wel heel belangrijk! Ze halen namelijk alle belangrijke stoffen nog uit de melk op die leeftijd. Inmiddels hebben we een vast ritme qua eten. De tijden zijn wel elke dag anders, maar het gaat allemaal in een vaste volgorde. Mila drinkt nog steeds bij me op verzoek, hoewel ik overdag meestal eerst een beetje water, verdunde appelsap of diksap probeer aan te bieden. Dit doe ik bewust omdat Mila van de zeven dagen die de week telt er gemiddeld vier nog voor een nachtvoeding komt. En hoewel ik met heel m’n hart van haar houd merkte ik dat ik iets meer ruimte voor mezelf nodig had. Ik had op sommige dagen echt 24 uur per dag haar kleine lichaampje tegen me aangeplakt. Soms is dat genieten, soms is dat net iets teveel. Ik ben tevreden met hoe het nu gaat. Wat mij betreft mogen de nachtvoedingen er best af, maar het clusteren in de avonden wat ze ineens weer deed is inmiddels gestopt.

Hoe de gemiddelde dag eruit ziet qua voedingen?

Nacht: ik heb hier echt geen tijden voor haha. Soms slaapt ze pas om 1 uur, andere dagen komt ze om drie uur weer voor een voeding. Mila begint de nacht in haar eigen bedje, als ze wakker wordt voor een voeding laten we haar erna meestal lekker bij ons liggen. Als ze bij ons ligt weet ik niet hoe vaak ik haar voed, ik doe het automatisch, half slapend.

Ochtend: Ik voed Mila bij het wakker worden sowieso. De laatste dagen komt ze daarna nog een paar slokjes nemen na of tijdens haar fruitje. Ik bied geen pap of brood aan in de ochtend, alleen fruit. Ik wil haar sowieso niet te veel en te vaak brood geven en ik denk en zie dat ze nog genoeg vol zit van de melk die ze krijgt. In plaats van de papfles die veel kindjes krijgen krijgt Mila lekker borstje. Als ze wil slapen vraagt ze ook om de borst. In de ochtend hebben we dus ongeveer 2-3 voedmomentjes.

Middag: Als lunch eet Mila brood met verschillend beleg. Kaas en suikervrije jam zijn favoriet op het moment. Af en toe worstje, maar dat doe ik liever niet te vaak. In de middag krijgt ze meestal ook nog wat lekkers zoals rozijntjes, een smoothie of een suikervrij koekje. We hebben niet echt vaste drinkmomenten qua borstvoeding omdat er altijd een flesje met drinken klaarstaat voor haar. Als ze echt bij mij wil drinken laat ze dat trouwens wel merken 😉 Meestal drinkt ze 1x bij me, rond 4 uur ongeveer.

Avond: In de avond eet Mili lekker met de pot mee. Ze wil heel graag zelf eten dus leggen we alles neer in stukjes. Soms als ze geen zin heeft mogen wij het doen, maar meestal gaat er meer naar binnen als ze het zelf mag doen. Ik probeer alleen nog te voeden als ze echt moe is en naar bed wil gaan. Anders krijgen we situaties waarin ze even aan de borst wil tutten om na een kwartiertje vol energie wakker te worden en niet te willen slapen tot een uur of 1… Omdat wij ook veel waarde hechten aan onze nachtrust proberen we het nu dus wat meer uit te stellen en haar eerst wat anders te drinken aan te bieden. Als ze nog niet moe genoeg is en dus langer opblijft drinkt ze nog ongeveer 2 keer extra. Ik voed haar dus in de avond tussen de 1-3 keer ongeveer.

Al met al zitten we op minimaal 4 voedingen per dag en dan reken ik de nachtvoedingen niet mee. Maar om eerlijk te zijn komt het vaker voor dat ze er wat meer drinkt. Ik vind het nu nog niet vervelend omdat ze overdag vooral ander drinken krijgt. EN het is heel schattig wanneer ze mijn shirt omhoog doet om zichzelf te bedienen. Voorlopig blijven we lekker voeden, het zal vanzelf wat minder worden. Voor ze zestien is zijn we heus wel gestopt 😀

Liefs,

Alicia

borstvoedingdreumes

littlebumnl • 22 november 2016


Previous Post

Next Post

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *