L I T T L E B U M

De eerste weken als studente ♥

Blok twee is begonnen, het spannendste is er vanaf en de eerste tentamenweek is ook alweer achter de rug. Ondertussen ben ik aardig gesetteld op mijn nieuwe school en kan ik het goed vinden met een aantal meiden uit m’n klas. Ik raak ook niet meer verdwaald tijdens het zoeken van mijn school en ik heb een idee van wat er van je verwacht wordt als hbo studente. Het leek me dus een goed moment om jullie mijn bevindingen tot nu toe te delen over mijn opleiding HBO Rechten.

De eerste schoolweek was ontzettend spannend en de vakken klonken vrij eng. Staatsrecht klinkt ook niet echt als een vak waar je veel plezier aan gaat beleven. Maar toen mijn boeken binnen kwamen kreeg ik pas een serieus gevoel van paniek. Want dit waren pas de boeken voor blok een. Dus dat betekende: er gaan er meer komen… Ja, dat was even schrikken. Maar ik heb ze ondertussen allemaal uitgelezen en dat in acht weken. Het mooiste ervan is dat ik nog leef! Het is dus prima te doen. Staatsrecht was trouwens  geen vak waar ik plezier aan heb beleefd, toch heb ik het vak gehaald met een 6,2.

De vakken die ik afgelopen blok heb gevolgd zijn: staatsrecht, internationaal recht, inleiding recht, juridische vaardigheden, project 1 en mentoring. Ik volg mijn studie duaal en het is dus de bedoeling dat ik vanaf mijn derde jaar een plek heb gevonden waar ik vier dagen in de week ga werken, daarnaast volg ik dan nog een dag in de week school aan de Haagse. Ik ga dus enorm veel informatie verwerken in de komende twee jaar om er daarna mee aan de slag te kunnen.

Mijn favoriete vak was internationaal recht, nou moet ik wel bekennen dat dat vak ook door de leukste docent werd gegeven. Maar dat doet er verder niet toe gehe.Ik vind het ontzettend interessant om te ontdekken dat zaken waarvan je zou verwachten dat ze geleid worden door regels, in werkelijkheid vaak geleid worden door politieke spelletjes en belangen van staten. Alles waarvan je op het eerste gezicht lijkt te begrijpen krijgt een totaal andere wending na een aantal lessen internationaal recht. Het kleine stukje rechtsgeschiedenis dat we bij inleiding recht kregen vond ik echt verschrikkelijk saai en ook de hoorcolleges van juridische vaardigheden waren niet enorm spannend. Ik kan wel met trots mededelen dat ik oprecht begrijp hoe je met de wetsbundels en sites als Legal Intelligence  om moet gaan: geef me een geschil en ik kan in ieder geval relevante wetsartikelen en jurisprudentie vinden!

Wat je kan verwachten  in het eerste blok is vooral een globale uitleg over zaken die van belang zijn om juridische kwesties op te kunnen lossen. Je leert om te gaan met je bundels en in trainingen leer je feedback geven en de basis van een intakegesprek. In een assessment laat je zien of je dit hebt begrepen. De inhoud van de vakken zelf is niet extreem lastig te begrijpen, maar je krijgt wel een heleboel informatie in een korte periode te verwerken. Je werkt met hoor- en werkcolleges. In de hoorcolleges krijg je informatie en kan de docent ervoor kiezen een bepaald onderwerp extra te behandelen en in de werkcolleges bespreek je gemaakte opdrachten en kan je eventueel om uitleg van een specifiek onderwerp vragen, mocht er iets niet duidelijk zijn voor jou.

Ik vind de Haagse een fijne school. Het is is een enorm gebouw maar alles is logisch ingedeeld, na ongeveer twee/drie weken kende ik de weg zo ongeveer wel. Ik ben van mening dat de school vrij goed communiceert met de studenten, feit is wel dat de verantwoordelijkheid bij jou zelf ligt. En dat is iets waar je aan moet wennen wanneer je als hbo student aan de slag gaat. Persoonlijk vind ik het snel wennen, mede door communicatie middelen als blackboard en hogeschoolemail weet je wat je te doen staat en wanneer het gedaan moet zijn. Het gebouw is zoals ik al eerder zei onwijs groot, maar ik vind het wel knus aanvoelen. Het merendeel van de mensen die er rondlopen zijn lief en helpen je graag met zoeken naar je lokaal. Ook ben ik erachter gekomen dat de meeste mensen veel meer open zijn dan dat ik gewend ben van de middelbare school. Daar was het echt een schande om ook maar iets te hebben meegemaakt wat niet precies in het plaatje van een perfect hockey-meisje past, hier kwam ik er al vrij snel achter (lees: na twee dagen) dat mijn nieuwe bff’s op school ook gescheiden ouders hebben en totaal ongegronde angsten hebben voor bepaalde zaken. Ik vermoed dat dit komt omdat je allemaal wat volwassener bent geworden en je zit nu in de klas met mensen die een aantal of een heleboel jaren ouder zijn dan jij bent. Iedereen beseft zich eindelijk dat het oke is om jezelf te zijn, ook al is dit nog vrij lastig als negentien jarige kan ik bekennen!

Al met al durf ik wel te zeggen dat ik het naar mijn zin heb. Ik vind het wel lastig om een goede manier te vinden alles in te plannen. Als ideale student begon ik namelijk met het samenvatten van alle verkregen informatie, maar toen we na een aantal weken ook projecten in moesten leveren ben ik daarmee gestopt. En wat was dat stom, bij het leren voor de tentamenweek wist ik vrijwel alles van de eerste drie weken al, maar alles wat we erna hadden gekregen, en wat ik dus niet samengevat had, kende ik nog niet. Laat dit dus een tip voor iedereen zijn: houdt alles bij, het scheelt je later een hoop tijd!

Blok twee is gisteren begonnen en de cijfers moeten binnen gaan komen deze week. Het blijft spannend zo’n eerste jaar. Ik weet wel 100% zeker dat dit de juiste opleiding is voor mij. Ik ben benieuwd naar wat er verder nog gaat komen dit jaar, ik durf nog geen concrete uitspraken te doen over wat mij te wachten staat. Ik hoop wel dit jaar mijn propedeuse te kunnen halen en ieder geval met een goed gevoel te kunnen op mijn eerste jaar als studente.

I’ll keep you posted! ♥

lawpersoonlijkschool

littlebum.nl • 18 november 2014


Previous Post

Next Post

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *