L I T T L E B U M

Brief aan Mila ♥

Ik loop al een poosje met dit idee rond. Het leek me mooi om een brief te schrijven aan Mila, een brief die ze later terug kan lezen. De brief weerspiegeld nog maar een iniminiebeetje van hoe geweldig ze is. Maar ± 1300 woorden waren voorlopig wel genoeg hihi. Een brief aan mijn dochter, het mooiste geschenk dat ik mocht krijgen.

Lieve Mila,

Vandaag ben je 1 jaar oud geworden, mama vindt dit best wel pittig. Dit betekend dat jij gewoon een jaar geleden geboren bent, een dag die mama nog altijd van minuut tot minuut kan beschrijven. Je word nooit meer zo klein als je was. Ik vind het leuk dat je steeds meer kan, leuker misschien ook wel. Maar ik zou je best nog eens vast willen houden zoals je was toen. Ik vond het spannend, het mama worden, was bang dat ik niet goed genoeg zou zijn voor jou. Maar vanaf de eerste seconde dat ik je zag wist ik dat het goed zat, wij tweetjes kunnen de hele wereld aan. Samen met papa natuurlijk.

Toen je nog in mama’s buik zat spartelde je lekker veel rond, je was vrij druk. Papa kletste veel tegen je door mama’s buik heen en je verplaatste je vaak naar zijn hand toe als hij mama’s buik vast hielt. Je hebt mama horen huilen, lachen, roepen, schreeuwen naar papa (blame it on the pregnancy), je hebt gehoord hoe we winkelden voor kleertjes en een bedje, hoe mama voor je zong en hoe mama elke avond voor het slapen even in je kamer ging zitten of staan. Ik vond dat zo extreem fijn, door alle kleertjes neuzen, het bedje netjes maken. De echo’s waren elke keer spannend, zou je je laten zien of niet. Meestal draaide je namelijk precies weg van het echoapparaat.

Het shoppen, de echo’s, het verzinnen van een naam en het inrichten van de babykamer, het was zo leuk. Maar niks zo mooi als dat ene moment. Het moment dat mama je zag verschijnen tussen haar benen. Het gevoel dat mama kreeg was onbeschrijfelijk. Het is alsof je alle mooie momenten uit je leven op hetzelfde moment beleefd. Beter nog eigenlijk. Zoveel liefde heb ik nooit eerder ervaren. Ik houd van papa, met heel mijn hart. Maar wat ik voel als jij naar me lacht, lieve Mili, is zoveel meer. Daar was je dan, hier hadden we al die tijd al naar uitgekeken. En zoals oma al die tijd al zei: als je kindje er eenmaal is WEET je wat je moet doen. Je volgt je moederhart. En dat doet mama nog elke dag.

We hebben zoveel mooie dagen gehad. De kleinste dingen zijn met jou geweldig leuk. Helaas zijn er ook minder leuke dingen gebeurd en zijn we mensen verloren. Toch zorg jij dat alles draagbaar is. Ook vervelende dingen horen bij het leven en elke keer als ik jouw gezichtje zie en door je haartjes snuffel voel ik me meteen gerustgesteld. Zoals jij mama soms kan kalmeren probeer ik dat elke keer bij jou te doen als jij verdrietig bent. En die momenten hebben we ook meer dan genoeg gehad. Soms was het allemaal wat veel en wist mama ook niet wat je wilde, misschien wist je het zelf ook wel niet. Ik heb je uuuuuuren gedragen, geknuffeld, gevoed en met je rond gehupst. Papa hupste helemaal vaak met je rond trouwens, dat vond je een lange periode het allerfijnste.

Alle clichés zijn waar meisje: het eerste jaar gaat zo extreem snel. De eerste weken miste mama het getrappel in haar buik heel erg, stiekem heeft ze dat nog wel eens. Je deed toen ook niet zo heel veel, vooral drinken, kroelen en slapen. Mama genoot daar onwijs van, zelf rusten lukte niet goed maar als jij wilde drinken kon mama ook even bijkomen. De momenten dat je nekje sterker werd en je ging rollen en dingen kon pakken kwamen sneller dan verwacht. Daarna mocht je met zes maanden ook een beetje leren eten, leerde je kruipen en kon je steeds meer pakken. De wereld om je heen vind je groot en fascinerend. Als je iets/iemand nieuws ziet kijk je een beetje bozig, maar mama weet dat je dan gewoon aan het denken bent. Je moet het even plaatsen. Je lacht daarom niet zomaar naar mensen en dat is helemaal niet erg. Ik vind het juist onwijs schattig.

Mijn lieve baby is nu een dreumes. Een vrolijk meisje. Je bent gek op dansen en zingt op jouw manier mee. Pip kan geen een keer langslopen zonder dat je hem hebt gezien en met hem wil knuffelen. Dat je dat nogal ruw doet vergeeft hij je vast. Je bent dol op je xylofoon en rondneuzen tussen alle grote-mensen-spullen. Qua speelgoed vind je dingen zoals je sambabal en theekopjes heel leuk. Oh en je auto! Want daar kan je al je popjes indoen. Naast spelen doe je graag dingen die mama ook doet. Make uppen doe jij met je eigen kwasten, net als haren kammen gebeurd met je eigen kam. Je komt helpen met kleertjes uitkiezen en helpt ook met de wasmachine vullen en de was opvouwen. Ook in de keuken ben je een enorme hulp, de pollepel is vaker in jouw handen te vinden dan in die van mama. Boodschappen doen is ons vaste zondagmiddag uitje. Met z’n drietjes gaan we dan naar de Lidl en soms naar de Dirk of de Appie. Jij zit als een echte dame in de boodschappen kar te helpen met het vullen van die kar. Als je we thuis komen kom je uiteraard ook helpen met het legen van de tassen. Je bent zo lief en behulpzaam en voelt alles aan. Je bent bijzonder lief kind.

Mama heeft het afgelopen jaar zoveel als het ging genoten. Dat lukte met ups en downs. Mama zit, net als papa, nog op school en dat leven gaat ook gewoon door. Mama kiest ervoor om er meer voor jouw te zijn dan ze in de klas te vinden is en wat anderen daarvan vinden maakt haar helemaal niks uit. Dat diploma wacht maar, jij blijft helaas niet klein.

Ik hoop, lieve Mila, dat je je zo gelukkig voelt als je eruit ziet. Dat je het mama vergeeft als ze niet meteen naar je toe kan komen, soms moet mama ook plassen. Ik hoop dat je vergeten kan dat mama sommige dagen moe was of niet met haar volledige aandacht erbij was. Of de dagen dat mama chagrijnig was omdat je zo veel huilde en mama zich voelde falen omdat ze niet wist wat ze nog meer kon doen om je te helpen. Ik hoop ook dat je ooit grote zus mag worden en dat je dan net zo lief en zorgzaam bent als nu.

Ik wil dat je gelukkig en gezond opgroeit. Dat al je dromen uitkomen en dat je altijd eerlijk durft te zijn tegen mama. Mama is er altijd voor jou. Onvoorwaardelijk. Net als dat jouw liefde voor mij onvoorwaardelijk is. Je bent mijn (ons, ook van papa natuurlijk) Mili, Mils, Mini, Dwergje, Poekie, Poekabeertje, schatje, liefje, meisje, vrouwtje, kleintje. Jij hoort bij ons, wij horen bij jou. En dat is voor altijd.

Gefeliciteerd lief meisje. Vanmiddag pakken we samen met papa je cadeautjes uit en morgen vieren we groot feest. Op naar alle feestjes en jaren die nog volgen.

Mama houd van jou, altijd.

Liefs,

je mama

1 jaarbabydreumespersoonlijk

littlebumnl • 29 oktober 2016


Previous Post

Next Post

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *