L I T T L E B U M

Borstvoeding: adviezen die ik niet zou opvolgen ♥

Hoe goed bedoelt ook, als langvoedende mama weet ik hoe fout sommige adviezen omtrent borstvoeding zijn. Tenminste, fout als je lang wil blijven voeden. Veel adviezen die gegeven worden zijn borstvoedingsondermijnend. Dat betekend zoveel als dat het ervoor kan zorgen dat het veroorzaakt dat je productie afneemt of niet optimaal kan worden. En dat wil je niet, jouw voeding is de enige voedingsbron van jouw mini. Niet lezen dus als je dat wel wil, dan is er namelijk niks aan de hand hihi. In dit artikel bespreek ik welke je adviezen niet moet opvolgen en waarom ik dat niet zou doen.

1. Flesjes kunstvoeding bijgeven

Deze is tricky, iets met: je wil je baby honger laten hebben. Laat me het uitleggen. Veel moeders gaan kunstvoeding bijgeven op momenten dat het niet nodig is. Hierdoor gaat de productie achteruit, wat aan hen ‘bewijst’ dat hun melk niet voedzaam genoeg is. Terwijl het juist fout ging bij het geven van die flesjes kunstvoeding. Volg je me nog?

Borstvoeding is altijd voedzaam tenzij je zelf ernstige tekorten hebt. Baby’s vertonen soms signalen die een moeder doen denken dat hun melk niet goed genoeg is, meestal gaat het dan om clusteren of zuigbehoefte. De baby wil dan niet meer omdat het niet goed genoeg is, maar juist omdat het zo goed en lekker is. De stuwing en het volle gevoel verdwijnen na een poosje voeden ook, ook dat is geen teken dat er minder melk is, er is zelfs meer ten opzichte van het begin maar je lichaam slaat het anders op. En je maakt het op de vraag van je baby. Wat er vaak mis gaat is dat deze signalen dus geïnterpreteerd worden als slecht-melk-alarm en er worden flesjes kunstvoeding bijgegeven. Hierdoor ga je minder melk aanmaken op den duur en dat gaat ten koste van je productie. Toegeven aan zuigbehoefte en clusteren zorgt er dan juist voor dat je productie beter wordt. Je baby groeit veel en heeft dus steeds meer melk nodig, maar jouw lichaam moet wel de tijd krijgen om al die melk te maken 😉

Mini checklist: voldoende poep/plasluiers, alert, groeit goed, geen andere medische afwijkingen , aanhappen gaat goed (geen kloven en/of pijn) en je hoort de baby effectief drinken (slikgeluiden). Normale baby’s die blij zijn en goed groeien hebben genoeg aan jouw supermelk. Twijfel daar niet aan! Blijven de twijfels, neem contact op met een IBCLC lacatiekundige die met jou meekijkt.

2. Jouw baby inbakeren

Ik weet dat dit DE uitkomst is volgens sommigen, ik ben er best wel een soort van op tegen. Ik vind het inbakeren van een baby onnatuurlijk. Baby’s slaan zichzelf wakker, i know. Dat dat lastig kan zijn weet ik ook. Het is alleen doodnormaal baby gedrag en dat zouden we niet moeten onderdrukken. Naast het feit dat het wakker worden voorkomt dat een baby in een te diepe slaap komt onderdrukt het ook hongersignalen en zorgt het ervoor dat baby’s zelf verder gaan slapen terwijl ze wakker werden om te eten. Minder voedingen = minder stimulatie = minder borstvoeding die aangemaakt kan worden = baby krijgt misschien niet genoeg binnen. Het is pittig die eerste tijd, maar een baby baby laten zijn is wel belangrijk. Uitzonderingen daargelaten he, jij als mama maakt de beste keuze voor jouw kindje. Maar denk er goed over na en ga er niet klakkeloos vanuit dat het wel okay zal zijn omdat het in babyzaken verkocht wordt.

3. Op de klok voeden/rekken met de tijd tussen voedingen.

Borstvoeding geven, of beter gezegd: MAKEN, is iets dat tot stand komt door middel van vraag en aanbod. Hoe meer een baby vraagt, hoe meer er gemaakt wordt. Op het moment dat je gaat rekken tussen de voedingen omdat het CB (of wie dan ook) meent dat dat beter is (meestal noemen ze het woord ‘ritme’ minstens tien keer) creëer je een verstoorde verhouding tussen de vraag en het aanbod. Jouw lichaam krijgt een seintje om meer melk te maken als er gedronken wordt, maar als er niet genoeg gedronken wordt maakt je lichaam ook steeds minder.

Clusteren is HET moment waarop de ‘vraag’ van jouw baby zich afstemt op het ‘aanbod’ van jouw boobies. Je baby wil dan langer dan normaal drinken, slapen, drinken, slapen, drinken ennnn je snapt het wel toch?! Als je je baby zijn gang laat gaan krijg je meer productie. Als je gaat rekken gebeurt dit niet en dit kan ervoor zorgen dat je productie zich niet optimaal ontwikkeld.

4. Stoppen met de nachtvoedingen.

Een baby denkt niet zoals wij, die kleintjes kennen het verschil tussen dag en nacht niet. Wat heel gek is aan onze maatschappij is dat er aan kinderen continu de boodschap wordt gegeven dat papa en mama (of variaties hierop) A L T I J D  voor de mini’s klaarstaan. Behalve in de nacht. Want dan moeten ze meteen doorslapen, niet meer om voedingen vragen en al helemaal niet dichtbij willen zijn. Toch wel gek. Op basis hiervan is ook de misvatting ontstaan dat nachtvoedingen zo snel mogelijk afgebouwd moeten worden. En dat is dus juist de bedoeling niet. Nachtvoedingen beschermen een baby tegen een te diepe slaap, zorgen voor een goede productie (ook hier liever niet rekken) en het zou voor beter ontwikkelde hersentjes zorgen. Daarnaast drinken baby’s graag vaak kleine beetjes, ook dit gaat in de nacht gewoon door.

En ik snap hoe moe je kan zijn. Ik snap het niet alleen, sterker nog: ik WEET hoe moe je bent. En hoe je kan balen van het gemopper om meer melk. Maar het is wel heel belangrijk, zeker omdat jouw melk tot 1 jaar de hoofdvoeding is van jouw mini. Doorzetten dus, op andere fronten inleveren dus.

5. Vaste voeding zien als volwaardige maaltijd

Na zes maanden kan je baby ook eens wat anders aanbieden dan mamamelkies. Super leuk en spannend natuurlijk, maar wat veel mensen vergeten is dat het een aanvulling is, die vaste voeding. Je baby hoeft dus geen hele borden met prakkie naar binnen te werken en zit niet te wachten op naar binnen gepropte borden vol pap. Food under one is just for fun, is een bekende uitspraak in borstvoedingsland. Groeien doe je niet op de groente en fruithapjes die geopperd worden. Groeien doe je als je baby bent op melk. En misschien eet je dreumes na zijn eerste verjaardag ook nog geen volwaardige maaltijden, ook dan is er meestal niks aan de hand.

Borstvoeding en vaste voeding combineer je het liefst door eerst de borstvoeding aan te bieden en daarna pas de vaste voeding. Zo kan je kindje lekker proeven en proberen, maar blijft het groeien op jouw melk. Naarmate het kind ouder wordt zal het meer vaste voeding gaan eten en steeds een klein beetje minder melk. De voedingen overdag verdwijnen soms ook rond het eerste levensjaar. Nieuwsgierige baby’s hebben het dan vaak ook te druk met rondkijken om nog goed te kunnen drinken aan de borst. No pressure dus met die vaste voeding, vergeet dat niet!

Hopelijk heb ik wat misvattingen recht kunnen zetten. Ik ben geen deskundige, ik ben een moeder die zelf voed, veel leest en opzoekt. Als je twijfels hebt raad ik aan om contact op te nemen met een een IBCLC lactatiekundige. En ik weet het, er zijn uitzonderingen op alle regels, voel je dus alsjeblieft niet persoonlijk aangevallen. Ik schrijf dit vanuit het oogpunt dat er best wat mama’s zijn die langer hadden willen voeden maar door verkeerde adviezen gestopt zijn, ik wil hen een alternatief bieden. Het is geen uithaal naar moeders die andere keuzes maken dan ik, ik respecteer goed doordachte keuzes juist enorm. Laten we er dan met z’n allen voor zorgen dat iedereen een goed doordachte keuze kan maken!

Liefs,

Alicia

adviezenbabyborstvoedingborstvoeding gevenmamanatuurlijk

littlebumnl • 16 mei 2017


Previous Post

Next Post

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *