L I T T L E B U M

Borstvoeding in het openbaar: tips! ♥

Een van de grootste voordelen van borstvoeding vind ik toch wel dat je het altijd bij hebt, het altijd op de juiste temperatuur is en je niet perse eerst een restaurant hoeft te vinden voordat de kleine spruit kan aanvallen. Toch zijn er een heleboel moeders die er moeite mee hebben, dat voeden op locatie. Ze verzinnen manieren om het maar niet te hoeven doen of blijven thuis. Zo jammer eigenlijk, voeden kan heel discreet als je dat fijn vind! Ik deel mijn tips om relaxt je mini te laten lurken!

Ik kan me de eerste keer buiten de deur voeden nog erg goed herinneren.Mila dronk in het begin met een tepelhoedje (wij noemden ze tepelvrienden en de zoogcompressen noemden wij koffiepads haha) omdat ze bij de geboorte best veel afviel, niet zo heel effectief dronk en met het tepelhoedje ging dat beter. Ga daar alsjeblieft nooit zelf mee klooien, het is uiteindelijk niet het probleem maar het symptoom oplossen namelijk.. Anyways, Mils dronk dus met tepelvriend. We waren ook voor het eerst wat gaan drinken bij de toen nog bestaande V&D (NOSTALGIE) en ik voelde me enorm opgelaten toen ons dametje liet merken dat ze toch best wel een soort van trek had gekregen. Nou, daar ging ik hoor. Of nee, niet, ik had die verdomde tepelvrienden dus thuis laten liggen…

Ik heb haar aangelegd, door de pijn heen gebeten en haar zo goed als het ging begeleid. Mila had geen idee wat ze moest doen, ik nog minder en ik had het gevoel alsof iedereen mijn blote borstjes kon zien. Borstjes kon ik ze inmiddels ook niet meer noemen, het is verbazingwekkend wat voor grootte je boobs aan kunnen nemen zodra er een beetje melk in zit. De eerste keer was dus een beetje een faal, de combinatie van geen tepelvriend en de spanning werkte niet zo goed. Voor mijn gevoel werd dat spannende gevoel de tweede, derde en vierde keer al een stuk minder. Ik voedde immers ook gewoon bij familie, kolfde wanneer nodig in mijn eigen huis (MIJN REGELS JA!! Iets met hormonen ofzo) en bedacht me dat ik me er maar overheen moest zetten. Mila was wat telde en ze moest toch echt groeien op die melk.

Ik lees heel vaak dat andere moeders zich er niet overheen kunnen zetten. Zich schamen of een vervelende ervaring hebben waarbij ze opmerkingen kregen of weggestuurd zijn. Ik herken me daar zeker in. Veel (vaak niet voedende) moeders zeggen dat het allemaal wel mee zal vallen met die haat jegens openbaar voeden, dat valt dus vies tegen hoor! Gaandeweg heb ik wat maniertjes ontdekt en heb ik vaker tips gedeeld in wat groepen met allemaal mama’s die voeden zodat zij misschien ooit ook overal waar zij het prettig vinden durven te voeden.

Tip 1: Oefen voor de spiegel!

Ga eens voor de spiegel zitten op het moment dat je beebje honger heeft en bekijk eens goed wat een ander ziet als je kindje ligt te drinken. Ik vermoed dat het hoogstens een klein stukje blote huid is! Als je je daar niet prettig bij voelt leg je je shirt eroverheen of een hydrofiele doek bijvoorbeeld. Door dit te doen zie je jezelf ‘door de ogen van een ander’ en ben je vast al een stuk meer gerustgesteld. Je ziet echt niet een hele borst mocht je je daar druk om maken, je tepel is bezet en er zit een heel lief klein bolletje voor die het uitzicht bederft ;).

Tip 2: Pas je kleding een beetje aan!

Oke, als je hier aan denkt maak je je voedende leven al zoveel makkelijker! Draag onder alles een hemdje! Simple as that! Je hebt dan dus een hemdje onder bijvoorbeeld een t-shirt. Als je gaat voeden doe je je shirt (of wat je ook aan hebt) omhoog en het hemdje bedekt dan gewoon je buik. Je shirt drapeer je een beetje over je boobs heen zodat die lekker bedekt zijn. Hier, zo makkelijk is het dus.IUSILLDIV

Tips 3: Gewoon doen.

Begin het gewoon eens te doen. Bijvoorbeeld eerst op een verjaardag bij familie. Je kan het dan steeds verder uitbreiden als je je comfortabeler gaat voelen. Er gaat een moment komen dat het de eerste keer is, als je die hebt gehad lukt het de komende keren ook! Oefening baart kunst he.

Tip 4: bedenk vast een goed weerwoord voor them haters.

Ik heb al een hele tirade uitgedacht in mijn hoofd voor het moment dat iemand ooit nog eens het lef heeft mij ergens weg te sturen of rare opmerkingen te geven. Ik ben niet alleen een crazy-cat-lady hoor, ik ben een trotse crazy-melkjes-mama. Geen maffia trouwens, die bestaat lekker niet.  Maar het geeft me oprecht een fijn gevoel, ik weet wat ik wil doen als iemand gaar doet en dat is rustgevend.

Tip 5: Relax en neem jullie moment!

Neem je tijd, laat je niet opjutten en onthoud goed waarom je dit doet en dat het super is dat je het wilt doen voor je kindje. En als het niet lukt, neem dan jullie privacy momentje! Vraag om een rustig hoekje. Of neem een flesje gekolfde melk mee en kolf zelf wat af in een rustige ruimte. Ik kan me goed voorstellen dat je met een snel afgeleid kind niet zo makkelijk in een vol restaurant wil voeden. Ook prima toch! Zo lang je maar voor jullie opkomt, het toilet is bijvoorbeeld niet echt een geschikte plek om een baby te voeden of te kolven…

Al met al denk ik dat de maatschappij maar eens moet beseffen hoe goed mamamelkjes zijn en dat baby’s ook honger kunnen krijgen als ze buiten zijn. En dat moeders gewoon geen tijd en zin hebben om alles te doen op de voorwaarden van een ander. Voeden moet discreet, uit het zicht, op een wc, in het donker, thuis, alleen aan kindjes tot 3 maanden, etc. Ik vind het zo’n gezeur he, borsten worden zelfs ingezet om kaas te verkopen. KAAS!!! Gemaakt van MELK VAN EEN KOE. Maar zodra we het hebben over mensenmelk krijgt 80% ineens kotsneigingen, zo gek. Leuke reminder voor die mensen is dat ze waarschijnlijk al heel hun leven de borstvoeding (van een koe) drinken. Lekker joh! 😉

Liefs,

Alicia (die lekker door normaliseert met een dreumes van 17 maanden aan de borst)

borstje drinkenborstvoedingmamamelknormaliseer borstvoedingopenbaartipstips borstvoedingvoeden

littlebumnl • 4 april 2017


Previous Post

Next Post

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *