L I T T L E B U M

Borstvoeding #3: Voeden op verzoek ♥

‘Ga je haar nou alweer voeden?’ en ‘Je moet nu wel om de vier uur gaan voeden hoor’ zijn nog maar twee voorbeelden van ongevraagde en ongefundeerde opmerkingen die je regelmatig ontvangt als mama die op verzoek voedt. Ik vertel je vandaag waarom het voeden op verzoek nou juist een goed idee is.

Als eerste wil ik kwijt dat ik geen lactatiekundige IBCLC ben, ik ben überhaupt geen lactatiekundige eigenlijk haha. Mijn blog is dan ook gebaseerd op mijn eigen ervaringen, ervaringen van andere mama’s die ik de afgelopen elf maanden gelezen heb op verschillende platformen en de kennis die lactatiekundigen IBCLC gedeeld hebben. Loop je ergens tegen aan, neem dan alsjeblieft eens een kijkje op borstvoeding.com of een Facebookgroep zoals die van VBN en LLL! Contact opnemen met een IBCLC geregistreerde lactatiekundige kan ook nooit kwaad!

Voeden op verzoek houdt in dat je inspeelt op de hongersignalen van een baby. Hoewel een baby niet kan spreken zijn er nog veel manieren om duidelijk te maken dat het tijd is voor een slok melk. Van het draaien tijdens het slapen en het zuigen op het vuistje, tot het uiteindelijk huilen om melkjes. Als je op verzoek voedt dan krijgt je baby borstvoeding wanneer het erom vraagt en dus hongersignalen laat zien. Ook als dit pas aan half uur geleden is!

Toen Mila en ik aan ons borstvoedingsavontuur begonnen wist ik erg weinig van voeden af. Ik nam aan dat je zo ongeveer om de drie uur zou gaan voeden, nu weet ik dat dat kunstvoedingsadviezen zijn die erop gericht zijn een baby zo snel mogelijk in 1 keer heel veel te laten drinken. Want dat is een stuk makkelijker voor de ouders, tenminste: ik kan me geen voordelen bedenken voor de baby. Als je daar even wat lager over nadenkt besef je je dan vast ook dat dat voor een baby vrij onprettig moet zijn. Het kind ligt daar dan, met een overvol buikje. Je kent het gevoel vast wel: je hebt chinees besteld en vond het nodig de hele bak Bami leeg te eten wat als gevolg had dat je buik opgeblazen voelt. Nou, zo stel ik me dat voor voor zo’n kleintje. In mijn vorige artikel over borstvoeding noemde ik de natuurlijke maaginhoud al even. Met grote hoeveelheden voeding (in welke vorm dan ook) ga je daar compleet aan voorbij. Wanneer je met de natuurlijke maaginhoud in gedachte voedt, geef je vaker op een dag kleinere beetjes. Dat is fijn voor de baby, want die krijgt zo de tijd om de voeding te verwerken en kan dan wanneer hij weer zin heeft in nog een beetje melk een seintje aan mama geven. Gemiddeld genomen drinkt een baby in de eerste maanden 8-12 keer per dag. Wanneer ze na zes maanden vast voedsel geïntroduceerd krijgen zal de verhouding heeel langzaamaan gaan veranderen naar wat minder melk en wat meer vaste voeding. Neem daarin de tijd en volg je kind: FOOD UNDER ONE IS JUST FOR FUN!

Baby’s zijn niet met onze maatschappij ‘mee-geevolueerd’. In onze maatschappij moet alles snel, sneller, snelst. Er wordt dan ook van een baby verwacht dat hij zo veel mogelijk, en zo snel mogelijk alleen kan zijn. Vandaar dus ook de grote voedingen waar vele uren tussen moeten zitten. Je kan hierbij ook denken aan slaaptrainingen en mama’s die na drie maanden verlof weer aan het werk moeten en hun kindjes bij anderen achter moeten laten. Een baby denkt niet op die manier. Een baby wil graag veel bij zijn mama zijn en vaak kleine beetjes bij haar drinken. Dat is niet alleen fijn omdat hij dan het volle-buik-gevoel niet krijgt, maar dit is ook nog eens fijn voor de productie van mama: hoe beter die is, hoe langer mama kan voeden.

Wat belangrijk is om te weten is dat borstvoeding een proces is dat werkt op vraag en aanbod. En afhankelijk daarvan groeit je kindje. Ik lees heel vaak dat vrouwen denken dat hun melk niet goed genoeg was, hun kindjes groeiden dan namelijk niet genoeg. Het komt relatief weinig voor dat een vrouw echt melk heeft die niet genoeg vult. Ik lees altijd dat er dan geen probleem is met de melk op zichzelf/kwaliteit, maar met de kwantiteit. Het begint al in de allereerste weken, daarin leg je de basis. Wanneer je voedt op verzoek creëer je een goede productie voor jouw kind. Jouw borsten maken namelijk melk speciaal voor jouw kind, afgestemd op zijn behoeftes. Je productie is ook afgestemd op jouw kindje: je maakt wat hij vraagt.

En dan als laatste een vraagje: hoe vaak eet en drink jij op een dag? Hoe zou het nou toch zijn als je alleen om de vier uur iets mocht eten en drinken. Lijkt me echt heel naar. Want wat nou als ik eerder honger heb en ik kan niet praten en moet gaan huilen om duidelijk te maken dat ik wat wil eten en drinken maar niemand reageert erop. Want ja, het is pas drie uur geleden… Eigenlijk is het heel gek dat we dat met z’n allen verwachten van een baby. Wij vinden het als ouders belangrijk Mila te volgen in haar behoeftes, ook in haar voedingsritme. Ze kan, hoe klein ze ook mag zijn, heel goed aangeven waar ze behoefte aan heeft. En dat zal later alleen maar in haar voordeel kunnen werken.

Met voeden op verzoek creëer je een goede productie, heeft je kindje niet teveel melk in zijn buikje en volg je de behoeftes van je baby. Best belangrijk dus!

Voedt jij op verzoek? En wist je dat je met kunstvoeding ook op verzoek kan voeden? (met vaker kleinere flesjes bijvoorbeeld)

Liefs,

Alicia

babyborstvoedingouderschap

littlebumnl • 27 september 2016


Previous Post

Next Post

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *