L I T T L E B U M

0

borstvoeding #1 ♥

Hi all! Mila is aanstaande donderdag alweer 16 weekjes oud en dat betekend dat ik dan ook alweer 16 weekjes borstvoeding geef. Ik wil mijn  ervaringen en tips graag met jullie delen!

Toen Mila echt net een seconde geboren was werd ze bij mij op de borst gelegd,huid op huid contact is enorm belangrijk voor een baby. Als je borstvoeding geeft ga je binnen een uur (dat vertelde ze mij in het ziekenhuis, correct me if i’m wrong) je baby aanleggen. Ik ben in het ziekenhuis niet (goed) begeleid met aanleggen, maar Mila had wel snel m’n tepel te pakken. Ik schrok ervan dat het pijn deed, maar ik had net na de bevalling het gevoel heel de wereld aan te kunnen dus maakte het me niet zoveel uit. In het ziekenhuis zelf is de nachtverpleging nog geweest om te helpen, maar na 1 seconde aan de borst moest Mila spugen en besloten we dat het beter was als we nog even zouden wachten met de voeding.

Eenmaal thuis voelde ik pas hoe moe en belabberd ik me lichamelijk gezien voelde, en de voeding deed ook pijn. De eerste dagen heb ik echt met de kaken op elkaar gevoed. Elke nacht riep ik dat ik ermee wilde kappen, om vervolgens in de ochtend weer te melden dat ik echt wel door wilde gaan. Mila had moeite met drinken, ze viel eigenlijk alleen maar in slaap en viel enorm af. Toen ze meer dan 7% was afgevallen moesten we gaan bijvoeden en dit hebben we met kunstvoeding gedaan. Het drinken ging  nog steeds niet vlekkeloos en in overleg hebben we toen besloten om  met tepelhoedjes te gaan voeden. Dit ging echt tien keer beter en Mila begon langzaamaan aan te komen. Na 6 weken zat ze 200 gram boven haar geboortegewicht! Dat het voeden pijn kan doen is heel normaal, de bedoeling is wel dat het na verloop van tijd geen pijn meer doet, blijft dit wel het geval? Neem dan contact op met iemand die er verstand van heeft.

Met tepelhoedje voeden kan wat problemen opleveren. Je kunt namelijk verstoppingen krijgen die leiden tot een borstontsteking en je kindje kan moeite krijgen met het aanhappen aan alleen je tepel. Ik heb zelf geen last gehad van verstopping, alleen het afleren van het tepelhoedje heeft aardig wat tijd en frustratie gekost.

Het  gewicht van je kindje kan je heel onzeker maken. Jij bent namelijk zijn of haar enige voedingsbron en je kan je flink schuldig en kwaad voelen als je kindje minder aankomt dat je verwacht had. Omtrent het gewicht heb ik echt wel een paar nuttige tips:

♥Maak je niet al te snel zorgen. Als je kindje een beetje ziek is geweest kan het gewicht meteen al tegenvallen

♥Als je kindje niet goed aanhapt kan het zijn dat hij/zij niet genoeg voeding binnen krijgt, let op of je kindje goed aanhapt en of er echt gedronken word. Het verschil tussen sabbelen en echt drinken is van belang om te herkennen, wanneer ze sabbelen komt er namelijk wel iets van melk binnen maar niet genoeg.

♥Als je erg veel twijfels hebt, neem dan contact op met La Leche League, Vereniging Borstvoeding Natuurlijk of een lactatiekundige IBCLC, zij kunnen vragen beantwoorden en begeleiding bieden bij de voedingen

♥Download eventueel een app waarin je de groei van je kindje bij kan houden. Belangrijk is om op te letten dat het om de WHO curve gaat. Dit is een andere curve dan die bij het CB (consultatiebureau) wordt gebruikt.WHO is een gezondheidsorganisatie die tegen zowat alles van het CB ingaat, maar die zijn adviezen baseert op recente onderzoeken. Hierin is bijvoorbeeld meegenomen dat de groei van een borstgevoed kind er anders uitziet dan een kindje dat kunstvoeding krijgt.

♥Als het gewicht van je kindje enorm tegenvalt let dan goed op de hongersignalen, voordat je kindje gaat huilen laat hij/zij al zien dat er bijna gegeten moet worden.

♥Voed op verzoek, je kindje is goed in staat om zelf te laten merken wanneer er een nieuwe lading melk nodig is en zolang je meegaat in de behoeftes van je kindje zal hij/zij niets tekort komen.

hongersignalen

Borstvoeding is niet alleen  maar rozengeur en maneschijn. Het is iets prachtigs om te doen en ik ben elke dag dankbaar dat ik het MAG en KAN doen. Uit onderzoek is gebleken dat bij 2% van de vrouwen borstvoeding niet mogelijk is, wat betekend dat 98% hier wel toe in staat moet zijn. Van belang is dan wel dat je een support system hebt voor steun wanneer jij het nodig hebt. Er komen dagen dat je het zat bent om te voeden en dat je je opgesloten voed, maar ik beloof je de dag erna ben je blij dat je niet opgegeven hebt. Wanneer je goed aanlegt zul je geen tepelkloven krijgen wat de grootste angst is bij vrouwen die graag borstvoeding  willen geven, ik heb er echt nog geen 1 keer een gehad. Wel kunnen je tepels af en toe gevoelig zijn, Bepanthen of Purelan kan de pijn dan verzachten.

Wat je je goed moet beseffen is dat borstvoeding niet alleen voeden is. Je kindje haalt er veel liefde en troost uit. Mila weigert af en toe de fles, dan wil ze bij mama drinken omdat dit voor haar heel vertrouwd voelt. Dit is het fijnste gevoel ever, maar kan ook als belemmering voelen. Als je een kolf koopt kan je af en toe een beetje melk afkolven voor wanneer je even weg zou willen. Het is wel belangrijk dat je dan wanneer je weg gaat even vaak kolft als wanneer je kindje zou drinken gedurende die periode, anders zou je productie terug kunnen lopen. Openbaar voeden kan trouwens op heel veel plaatsen als je met je kindje weg gaat. Ik zorg dat Mila net voordat ik weg ga nog heeft gegeten en als ze onderweg honger heeft zoek ik een plekje op waar ik rustig kan zitten met een lekker kopje thee. Echt even spannend de eerste keren, maar als je je daarover heen kan zetten is het echt heerlijk bevrijdend!

Algemene tips:

♥ lees je in. Hoe meer je van te voren erover weet hoe beter je voorbereid bent. Via de verloskundige kan je vast naar een informatie avond over borstvoeding waar je veel leert en vragen kwijt kunt.

♥ wordt lid van de LLL of VBN facebookgroepen, waarin je allemaal mama’s vindt die borstvoeding geven. Je kan hier vragen, lieve foto’s en je verhaal kwijt aan een hele groep steunende mensen, zeker fijn als support system!

♥Trek je niks aan van wat anderen vinden, zolang jij en je kindje je prettig voelen bij de borstvoeding gaat alles prima.

♥ trek je zeker niet aan van adviezen van onwetende artsen bij bijvoorbeeld het CB. deze mensen lijken er niets vanaf te weten en kunnen jullie borstvoedingsperiode naar verstoren. Neem liever contact op met een deskundige.

♥ investeer in een fijne voedingsbh, maar laat speciale voedingskleding links liggen. dit is echt niet nodig namelijk. Een hemdje onder je shirt doet wonderen: hemdje omlaag, shirt omhoog, voedingsbh los en voeden  maar.

♥ oefen voor de spiegel wat je ziet als je openbaar voed, dit kan veeeel onzekerheid wegnemen wanneer je bang bent dat allemaal strangers je boobs kunnen zien.

♥ wees enorm trots op jezelf zo nu en dan. Elke druppel borstvoeding is er eentje met veel zorg en heel veel liefde!

Je moet even de tijd nemen om je kindje goed te leren kennen maar dat zal het zeker waard zijn. Borstgevoedde kinderen zijn minder lang tevreden met een voeding omdat dit veel lichter verteerbaar is dan kunstvoeding. Maar dat een kindje kunstvoeding krijgt betekend niet automatisch dat ze ook eerder en langer door gaan slapen, dit verschilt gewoon echt per kind. Wat trouwens wel even bikkelen kan zijn zijn de regel/clusterdagen. Die krijg je meestal rond een sprongetje: dagen waarop je kindje nonstop aan de borst wil. DE TIP: geef jezelf eraan over, hoe eerder je dit doet hoe makkelijker en fijner deze dagen zullen zijn. Geniet van het contact en bedenk dat dit niet voor eeuwig gaat duren, op een dag verlang je naar een clusteravond mwihi!

Ik vind borstvoeding een beetje verslavend. Het is heerlijk om je kindje het meest natuurlijke wat er is te kunnen geven en zodra je 1 maand hebt gevoed wil je door naar de twee maanden, dan naar de drie maanden, etc. Ik wil in ieder geval tot Mila’s eerste verjaardag voeden, dat is wel echt een mijlpaal die ik hoop te behalen. Voor daarna heb ik niet echt een doel gesteld, twee jaar zou leuk zijn maar misschien is Mila het eerder zat of wil ze tot 3 jaar blijven drinken. Ik sta er enorm voor open om lange tijd te voeden, het is echt een heerlijk moment samen met je kleintje en dat wens ik alle mama’s toe! Mocht de borstvoeding toch mislukken, dan ben jij ook een topmama! Het gaat erom dat je het beste voor je kindje wilde en zoals de kunstvoedingmaffia dan zegt: ‘er zijn genoeg kinderen oud en ijzersterk geworden op kunstvoeding.(en het is nog waar ook haha)

En jij? Geef of wil jij borstvoeding geven? Let me know! ♥

Liefs,

Alicia

babyborstvoedinginfopersoonlijkzwanger

littlebum.nl • 15 februari 2016


Previous Post

Next Post

Comments

  1. mamakiekie 16 februari 2016 - 11:21 Reply

    Borstvoeding is echt geweldig he, ookal kan het wel doorbijten zijn op het begin. Ook een leuke facebook/instagram groep is the milkdiary. Verder vond ik YouTube filmpjes soms ook nuttig om te zien of mijn dochtertje correct aangelegd was. Het leuke aan lang voeden vind ik dat je langs de ene kant ze echt ziet groeien en ontwikkelen, en langs de andere kant is je peuter terug even baby als hij/zij van de borst drinkt. Veel succes en plezier gewenst!

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *