L I T T L E B U M

Betrek je partner bij het borstvoedingsavontuur: 6 tips!

Ik lees weleens dat er moeders zijn die geen borstvoeding willen geven omdat hun partner dan geen flesje kan geven. Mag ik daar heel eerlijk over zeggen dat ik dat een stomme reden vind? Niet alleen omdat de gezondheid van je baby me belangrijker lijkt dan papa of mama die teleurgesteld is omdat hij/zij geen flesje kan geven, maar vooral ook omdat het wel kan. Na een poosje zou je best een keer een flesje gekolfde melk aan kunnen bieden zodat je kindje kan wennen aan de fles of zodat mama een beetje meer nachtrust heeft. Plus: er zijn talloze andere manieren om je partner te betrekken bij jullie borstvoedingsavontuur! Vandaag vertel ik erover.

Het lijkt me namelijk juist enorm belangrijk om je partner goed te betrekken bij de borstvoeding. Een mama draagt de baby bij zich, laat hem of haar groeien in haar lichaam en haar partner kan dit nooit op die manier ervaren. Ik weet van Johan dat hij zich daar best ‘buitengesloten’ door voelde. Ik zet het tussenhaakjes omdat hij natuurlijk ook wel snapt dat dat nou eenmaal zo is, maar hij vond het best jammer dat hij tot de bevalling moest wachten om ons meisje ook zo intens te kunnen ervaren. Tijdens de eerste periode na de geboorte zal de moeder veel bezig zijn met voeden. Een pasgeboren baby wil meestal vaak kleine beetjes drinken en slaapt graag aan de borst. Veel partners voelen zich dan onnodig omdat ze niet echt een taak hebben. Onzin partners! Jullie steun en hulp is zo ontzettend belangrijk, juist tijdens die intense periode! Maar hoe betrek je je partner er nou fijn bij?

1. Het begint tijdens de zwangerschap: het is JULLIE kind

Veel stellen bespreken vanalles tijdens de zwangerschap, maar denken jullie ook samen na over de voeding? Natuurlijk is het de mama die borstvoeding zal geven, maar ik denk dat het ook zeker belangrijk is om met je partner te bespreken wat hij of zij graag zou willen. Misschien is het fijn om samen naar een informatieavond over borstvoeding te gaan zodat jullie allebei weten wat jullie kunnen verwachten en waarom het juist zo goed is om borstvoeding te geven. Later kunnen jullie het er nog eens over hebben en samen een keuze maken die bij jullie past. Discussier ook zeker eens over donormelk en de voordelen hiervan, want stel je voor dat het niet gaat zoals gehoopt. Je kan er maar over gesproken hebben!

2. Geniet ook van het rustmomentje

De voedingen zelf zijn vaak een intiem en knus moment tussen moeder en kind, het dwingt een mama om ook even rust te pakken. Maar waarom zou de partner er niet ook gebruik van kunnen maken om even te rusten? Lekker samen op de bank kruipen en zachtjes kletsen, een filmpje aanzetten of gewoon samen zijn is heerlijk. Die momenten zijn er echt om te koesteren en zo kan je partner ook genieten van jullie baby zo dichtbij. De schoonheid van het geven van borstvoeding, het babylichaam dat zo tot rust kan komen aan de borst: het is heel bijzonder om te mogen zien.

Hebben jullie al meerdere kindjes? Misschien is dit dan juist een fijn moment voor papa of mee-mama (net zoveel mama natuurlijk, maar anders wordt het misschien onduidelijk) om wat qualitytime te pakken met jullie oudere kindje(s)!

3. Help waar je kan, partners!

Waar ik Johan enorm dankbaar voor ben is zijn food-service tijdens het geven van borstvoeding. Hij kwam altijd wat te drinken brengen, waste de tepelhoedjes schoon als ze WEER gevallen waren, pakte wat te eten als ik tijdens het clusteren honger kreeg en gaf alles aan waar ik niet bij kon. En dat is zo’n beetje alles op het moment dat je met een mini aan de borst zit die eindelijk in slaap is gevallen haha. Hij maakte het mij zo comfortabel mogelijk, omdat ik het soms best frustrerend vond om zo aan de bank gekluisterd te zitten (iets met rusteloos op dat moment) en ik mocht eindeloos netflixen en relaxen. Ook troostte hij Mila als ik even moest plassen en haalde hij dekens wanneer we het koud kregen. Misschien niet de leukste taken, maar ze zijn wel enorm belangrijk geweest voor ons borstvoedingsavontuur. Zonder al die support was het me niet gelukt denk ik weleens.

4. Lees je in en deel alle kennis

Mama’s zijn vaak van die wezens die eindeloos kunnen googlen en zo heel veel kennis opdoen. Er zitten ook tienduizenden moeders in ouderschapsgroepen die dagelijks leren van elkaar en van alles vragen. Het lijkt me heel belangrijk dat de mama’s die kennis die ze opdoen ook delen met hun partner. Ik weet bijvoorbeeld dat ik best ongeïnformeerd begon aan het geven van borstvoeding. Ik wist wel wat dingen, maar deed het vooral op gevoel en met tips van onze lieve kraamverzorgende. Johan wist zo mogelijk nog minder. Op den duur leerde ik steeds meer en las ik over hoe goed het is, waarom het de voorkeur heeft boven kunstvoeding en waarom baby’s bijvoorbeeld vaak drinken. Ik raakte er steeds meer in thuis en weet er echt ongelooflijk veel vanaf.  Alles wat ik las deelde ik, ik heb urenlang stukken voorgelezen, Joos getagd op Facebook in stukken etc. en nu kan ook Johan zowat aan de slag als lactatiekundige.

Hij vond het maar veel gedoe en zweverig en heeft me zien huilen van de pijn. Hij heeft me horen roepen dat ik wilde stoppen en in de ochtend vol verbazing aangekeken als ik zei dat ik toch door wilde gaan. En hij snapte later waarom. Simpelweg omdat hij weet dat het het beste is. Ook na 1 jaar. Daarom zal hij nooit eisen van mij om te stoppen en ik hoop dat alle partners die dit wel doen dit doen omdat ze er gewoon niet genoeg vanaf weten. (Of omdat ze zien dat er iets heel erg mis gaat bij de mama, maar dat is een compleet ander verhaal.)

5. Geef je partner en de baby hun eigen QT

Veel partners krijgen het gevoel dat ze alleen maar de stomme dingen mogen doen. En ik kan me best voorstellen dat je ervan baalt als je negen maanden hebt moeten wachten op jullie kindje en je mag dan alleen de poepluiers verschonen. Is ook stom. Of wanneer je als enige taken mag wassen, vouwen en stoffen. In het begin is dat misschien nog prima, maar als ook de mama weer wat mobieler is kan ik me inbeelden dat je er de balen van krijgt.

Hoe je dat oplost? Mega makkelijk: geef je partner en de baby hun eigen QT! Samen douchen is een hele fijne, heb je meteen huid op huid. Wat Johan echt het gevoel gaf dat hij een super papa was (en nog altijd is, love youuu) is het dragen van Mila. Haar kleine lijfje in de draagdoek tegen haar papa aan. Johan kreeg haar zo ALTIJD in slaap en kon dan genieten van haar. Lekker kroelen zonder dat ze mopperde om mama. En misschien vind je partner het in het begin niks, maar zelfs de stoerste papa’s gaan om als ze voelen hoe heerlijk het is!

6. Acceptatie is the key

En dan als allerlaatste: help je partner accepteren dat het zo is dat een kindje in het begin zijn mama echt zo erg nodig heeft. De band tussen papa of mee-mama en kind zal echt groeien. Maar dat heeft tijd nodig. Soms wordt de band sterker dan met de moeder en soms zal de voorkeur voor mama er altijd blijven. Don’t blame the kid, wij hebben ook onze lievelingsmensen, het is dan gewoon hoe het. Praat er samen over en zorg dat er momenten zijn waarop je partner en jullie kindje echt samen dingen doen. Durf het soms ook uit handen te geven en geef je partner de kans om zijn of haar eigen routine te vinden met jullie kindje. En ik weet hoe eng het is, maar ze komen er 9/10 keer samen uit. En af en toe een flesje laten geven kan daar misschien aan bijdragen 😉

Hoe heb jij je partner betrokken bij het geven van borstvoeding?

Liefs,

Alicia

borstvoedinggeven van borstvoedingpartner betrekken bij borstvoeding

littlebumnl • 27 september 2017


Previous Post

Next Post

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *