L I T T L E B U M

Babygebaren ♥

Ik had een opvoeddillema en stelde een vraag op de faceboekgroep voor onvoorwaardelijk ouderschap. Ik kreeg bergen met antwoorden en er stond ook een paar keer een vraag tussen. Of ik wel eens babygebaren geprobeerd had. Huh.. dacht ik toen nog. Waarom zou ik mijn kind gebarentaal aanleren? Weeeer zo’n alternatief blogje Alicia? Jup, wen er maar vast aan haha. Waarom het handig is en hoe je het leren kan vertel ik je vandaag!

Baby’s en dreumesen kunnen nog niet praten maar hebben wel een heleboel behoeftes die ze soms maar lastig duidelijk kunnen maken. Mila is nu bijna vijftien maanden maar praat eigenlijk nog nauwelijks. Geeft ook helemaal niets, het komt vanzelf wel. Wat er wel enorm lastig aan is is dat communiceren heel moeizaam kan gaan erdoor. Zij heeft iets in haar hoofd, kan dat niet duidelijk maken aan mij waardoor ik haar niet kan helpen en zij raakt gefrustreerd. Het zou handig zijn als er een manier was waardoor de kleintjes wel kunnen ‘praten’. En dat is nou juist waar babygebaren om de hoek komen kijken!!

Vanaf acht maanden kan je beginnen met het gebruiken van gebaren. Natuurlijk neemt de ene baby dit sneller over dan de andere, maar als je ze consequent gebruikt ga je vanzelf 1 of meerdere gebaren herkennen bij je mini. Wij zijn relatief laat begonnen als je bedenkt dat het al vanaf acht maanden mogelijk is, maar Mila kan er nu twee! Eten en drinken. Hoe toepasselijk voor onze veelvraat hihi. Verwacht dus niet dat je kindje van 10 maanden ineens alles duidelijk kan maken en dan al 20 verschillende gebaren kent. Dit kan best eventjes duren. Ik zie het ook meer als ondersteuning omdat onze dochter gewoon kan horen en uiteindelijk zal leren praten (gaan we vanuit!). En: huilen is ook een vorm van communicatie en moet ook wel eens gebeuren. Wij proberen zoveel mogelijk te benoemen dat Mila’s emoties er mogen zijn en dat we haar begrijpen. #gratistip

Babygebaren kunnen de communicatie dus vermakelijken waardoor er een groot stuk frustratie weggenomen kan worden. EN het is super handig dat jijzelf, maar later ook je kindje, communiceren kan met dove of slecht horende mensen! Wij gaan lekker verder oefenen en hebben de Kwebl app gedownload. Voor €1,99 heb je dan altijd een woordenlijst van 400 woorden bij de hand, met duidelijke filmpjes waarin de gebaren uitgebeeld worden. Super handig en leerzaam! Je vind in de lijst woorden die veel in het dagelijkse leven voorkomen en je kan woorden aanvinken als favoriet. Wist je dat er zelfs een Bumba en Woezel & Pip gebaar instaat? De app is ontwikkeld samen met ouders en pedagogisch professionals en heeft al meerdere keren op nr 1 in de downloadlijst van Onderwijs gestaan. En, hij is voor zowel iOS als Android beschikbaar!

Tips bij babygebaren:

– Blijf gewoon praten tijdens het gebaren en gebruik het gebaar als aanvulling bij de gesproken taal. Zo leert je kind ook het woord uit te spreken uiteindelijk en tot die tijd kan het met het gebaar duidelijk maken wat hij of zij graag zou willen.

– Download de Kwebl app! Zo heb je altijd een mini-gebarenboekje bij de hand!

– Gebruik de gebaren vaak! Je kind zal ze dan sneller gaan herkennen.

– Als je kind een foutje maakt bij een gebaar mag je dit best verbeteren. Als het om een gesproken woord zou gaan zou je het zelf ook goed uitspreken en door voor te leven neemt je kind vanzelf het juiste gebaar over.

– Begin met 1 gebaar per zin om het duidelijk te houden. Naarmate je kindje ouder wordt en meer gebaren kent kan je het natuurlijk uitbreiden!

– Er bestaat ook een dvd serie genaamd Lotte en Max om je kindje spelenderwijs gebaren aan te leren!

– Ook voor de babygebaren bestaat er een gezellige groep op Facebook, die vind je hier!

– Je kan ook face to face ‘les’ krijgen door een cursus te volgen. Google is in dit geval je beste vriend 😉

Gebruik jij babygebaren of lijkt het je handig ze te gaan gebruiken? Of heb je nog tips om het leren van de gebaren fijn te laten verlopen? Let me know!!

Liefs,

Alicia

babygebarencommunicerendoofgebarentaalKweblslecht horend

littlebumnl • 24 januari 2017


Previous Post

Next Post

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *