L I T T L E B U M

Anticonceptietalk ♥

Let’s talk about sex! Ofja: veilige seks! Niet iets wat je zomaar met iedereen bespreken wil, maar wel belangrijk om je in te verdiepen. Ik vertel over mijn anticonceptie-ervaringen om jou zo bewuster te maken van jouw keuzes. Op kellycaresse.nl las ik laatst een een artikel over anticonceptie wat me op het idee bracht mijn ervaringen te delen!

Ik begon met het slikken van de pil toen ik een jaar of vijftien was. Mijn menstruatie was erg onregelmatig en ik had heel erg last van acne. De huisarts schreef me iets voor en dat ben ik gaan slikken. Ik kwam aan, had vaak hoofdpijn en was moe. Ook was ik erg prikkelbaar en had ik nog altijd last van de acne waarvoor ik hem ben gaan slikken. Toen ik eenmaal een relatie kreeg met Johan was het natuurlijk ook fijn dat het me beschermde tegen zwangerschappen. Ik weet eigenlijk niet eens meer waarom, maar ik kwam, na wat googlen, uit op een forum waar veel vrouwen spraken over hun klachten. Klachten veroorzaakt door de pil. Toen ik het zat te lezen viel alles op zijn plaats: dit waren mijn kwaaltjes. Het zijn geen dingen die levensbedreigend zijn, maar die het soms net wat ongemakkelijker maken. Toen besloot ik dat ik eigenlijk wilde stoppen met het slikken van de pil, ik voelde me er niet meer prettig bij. Daarnaast heb ik jaren last gehad van bijwerkingen zonder de link naar de pil te leggen, die link legde ik pas erg laat.

Na de geboorte van Mila wilde ik toch weer met de pil beginnen, de minipil in mijn geval omdat ik borstvoeding geef. We waren nadat ik gestopt was met het slikken van de pil overgegaan op condooms en dat heeft ons een mooi wonder ‘gegeven’, maar ik wil de tweede toch graag iets meer plannen om verschillende redenen, dus kozen we voor een extreem veilige variant: dubbele bescherming. Ik slikte de pil, Johan droeg een condoom. Zo konden we met een gerust hart vrijen. Mila was ongeveer 6 weken toen ik met de pil startte, het ging ook niet echt van harte. Ik vond het gewoon geen prettig gevoel om al die hormonen binnen te krijgen. Maar in zo’n korte tijd nog een kind moeten dragen leek me ook niet alles.

Na een tijdje begon ik te veranderen. Ik kwam heel erg aan, alle kilo’s van de zwangerschap waren ineens weer terug. Dat maakte me ongelukkig en ik snapte ook niet waar het vandaan kwam. Ik ben geen sporter, maar ook geen extreme eter. Ook werd ik erg snel boos. En dan niet gewoon boos, maar echt goed boos. Om helemaal niks. En in mijn beleving was er dan erg veel aan de hand. Ik ben onwijs blij dat ik in mijn boosheid nog wel goed functioneerde als moeder, maar voor mijn relatie met Johan was het een zware tijd. Ik uitte alles naar hem toe, ontplofte als hij ook maar iets zei. Ik stormde soms wel drie keer per dag huilend de trap op, uit woede. Ik kreeg ook last van paniekaanvallen, waardoor ik niet naar assessments van school durfde. Ik voelde me ongelukkig, terwijl ik dat niet was. Ik was blij en dankbaar voor alles en toch voelde ik me niet vaak zo. Ik moest daardoor ook veel huilen, om niks, om verdrietige verhalen die ik niet naast me neer konn leggen, om mezelf, om m’n uiterlijk of omdat Mila zo snel groot werd. Alles was een aanleiding tot huilen. Ik voelde me gewoon echt kut en ik wist niet waar het vandaan kwam.

Opeens bedacht ik me dat ik na mijn bevalling heel veel afviel. Na een week zag je al bijna niks meer van de buik die ervoor gezeten had. Ik was toen blij, energiek terwijl ik weinig sliep en was gewoon erg gelukkig. Het enige wat veranderd was, was het feit dat ik met de pil was gestart. En toen herinnerde ik me alle kwalen die ik ervoor had gehad. Alles viel op zijn plaats. HET LAG NIET AAN MIJ, MAAR AAN DE PIL. Diezelfde dag nog ben ik ermee gestopt en al snel merkte ik verschil. Ik voel me echt tien keer beter, tussen Johan en mij gaat het erg goed en ik heb geen vreemde woede uitbarstingen meer. Ik ben wel een gevoelig mens van mezelf, maar ik huil niet meer om alles. Ik zit gewoon veel beter in mijn vel.

Ik ben nu vrij onregelmatig ongesteld maar heb wel het idee dat ik weet wanneer mijn eisprong is. Hormonaal schommelt het ook heel erg, wat ik merk aan mijn huid en bepaalde dagen waarop ik wat minder kan hebben. Maar, mijn god, dit is zoveel beter dan hoe het eerst was!!

Ik lees steeds vaker dezelfde ervaringen van andere vrouwen. Dat doet me erg goed, zo weet ik nog zekerder dat het niet aan mij lag. Nu pas bedenk ik me hoe onnatuurlijk het eigenlijk is om heel je systeem plat te leggen. Hoewel anderen nooit last hebben begin ik er echt nooit meer aan, voor mij geen onnatuurlijke hormoon dingen meer. Wij gebruiken nu weer condooms en checken die gewoon. Heel rauw en niet romantisch is dat, maar dat moet kunnen als je relatie goed zit. Herken je kwalen of gevoelens, weet dan dat je kan stoppen met de pil, er zijn talloze andere oplossingen. Zodra ik gestopt ben met voeden wil ik mijn cyclus nauwkeurig bij gaan houden om zo op natuurlijke wijze aan anticonceptie te doen, hierover lees ik steeds meer enthousiaste dingen!

Wat voor anticonceptie gebruik jij? ♥

Liefs,

Alicia

anticonceptiebabyinfopersoonlijk

littlebumnl • 24 september 2016


Previous Post

Next Post

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *