L I T T L E B U M

Wat je allemaal kan doen met borstvoeding ♥

Dat borstvoeding drinkbaar is is wel logisch eigenlijk haha. Maar wist je dat je er nog zoveel andere dingen mee kan. Borstvoeding is echt iets heel bijzonders, de afgelopen zeventien maanden heb ik er zoveel over geleerd. En dan vooral over de te gekke dingen die je ermee kan. Sommige zijn niet alleen goed voor je, maar ook handig wanneer je kind geen koemelk mag (of wanneer je dit uit andere overwegingen niet geeft.) Ik heb een leuk lijstje samengesteld!

Smoothies maken of uit een glaasje.

Je kan eigenlijk in een heleboel recepten borstvoeding toevoegen in plaats van melk van de koe. Een lekker smoothie maak je bijvoorbeeld door een milliliter of 100 te kolven, wat fruit toe te voegen en kindje het te laten drinken. De fruitsoort pas je aan aan de leeftijd van je kindje, tot 1 jaar kunnen bepaalde fruitsoorten een allergische reactie opwekken. Voorbeelden hiervan zijn aardbeien en kiwi.

Grotere kindjes die het drinken verleert zijn of niet meer uit de borst willen drinken kunnen gekolfde melk drinken uit een beker/glaasje. Borstvoeding heeft niet alleen gezondheidsvoordelen voor baby’s, maar ook dreumesen, peuters en kleuters hebben nog baat bij mamamelk. Zeker als ze ziek zijn kan borstvoeding een fijne boost geven!

Pannenkoekjes maken.

Het meest gedeelde recept onder borstvoedende moeders moet toch wel dit recept zijn! Het is mega simpel, snel gemaakt en kinderen vinden het heerlijk: pannenkoeken met moedermelk. Wat je nodig hebt is ongeveer 100 ml mamamelk, 50 gram bloem en een banaan. Even samen klutsen tot een glad beslag en dan bakken in bijvoorbeeld kokosolie. 😀

Verstopte neusjes en ontstoken oogjes behandelen.

Borstvoeding werkt bij sommige kinderen beter dan zoutoplossing, de vraag is alleen: hoe krijg je het in zo’n mini neusje??? Er zijn een paar opties! Je kan je toeschietreflex gebruiken en goed mikken, een beetje afkolven en opzuigen met een spuitje daar een klein beetje van in het neusje druppelen OF je kolft een beetje in je hand en drupt het er met een vinger in. Ik zou wel even mijn handen wassen van te voren dan. Een klein beetje melk in een ontstoken oog zou ook wonderen moeten verrichten begrijp ik van VEEL moeders. Zelf nog nooit geprobeerd, maar als Mila er last van krijgt gaat er zeker een druppel of wat aan borstvoeding in.

Over de datum? In het badje ermee!

Over de datum, haha, see what i did there. Het zit niet in pakken enzo. *grapverpest* Maar, mocht je de moeite hebben genomen om te kolven of te ontdooien en het is niet opgedronken binnen de door de richtlijn aangegeven periode? GEEN PROBLEEM MAMA! Je gebruikt het gewoon als badmelk. Weer zo’n leuk woordgrapje van mij lol. De melk is verzorgend en geeft je mini een zacht huidje.

Borstvoeding in je skincare routine.

Dat borstvoeding goed werkt als badmelk is dus 1 manier om het voor je huid te gebruiken. Ik las ooit eens dat het ook tegen pukkeltjes zou werken. Dus besloot ik dat te testen, mijn huid kan namelijk nogal onzuiver zijn. Ik verwachtte er niet zoveel van om eerijk te zijn en smeerde een klein beetje vers gekolfde melk over wat pukkeltjes. Ik meen echt dat het de volgende dag minder was en ik heb het daarna nog een aantal keer gedaan. Het is ook best logisch door de antibacteriële werking ervan kwam ik later achter.

Ice ice baby!

Je kan borstvoeding ook gebruiken om er ijsjes van te maken. Heerlijk voor in de zomer of wanneer je mini last heeft van doorkomende tanden. Giet het heel simpel in een vormpje of gebruik een speen van Avent met zo’n beschermdop erbij. Beetje melk in de dop, speen erin en laten bevriezen.

Heb jij nog leuke manieren ontdekt om je borstvoeding te gebruiken voor andere doeleinden dan drinken straight from the source? Laat het me weten in de comments!

Liefs,

Alicia

 

borstvoeding

littlebumnl • 6 mei 2017


Previous Post

Next Post

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *