L I T T L E B U M

6x wat wij Mila graag willen meegeven ♥

Johan en ik zullen vast niet de enige zijn die voor de bevalling een hele lijst hadden met dingen die we belangrijk vonden in de opvoeding. We hadden nog niet zo zeer een strategie, maar wisten wel wat voor normen en waarden we ons meisje graag mee wilden geven. Ik denk dat sommige hiervan wel afhankelijk zijn van het feit of je een jongen of een meisje mag krijgen. In dit artikel de x meest belangrijke dingen die we Mila de komende heel veel jaren graag mee willen geven!

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen moet vanuit iemand zelf komen, klinkt redelijk logisch. Toch ben ik er achter gekomen dat de huidige gedachtegang is dat kinderen veel zelfvertrouwen krijgen door ze veel complimenten te geven. Dat klinkt voor mij redelijk onlogisch, dat heet geen zelfvertrouwen maar afhankelijkheid. Juist dit is de reden waarom wij minder lege complimenten willen geven en daarmee stimuleren dat Mila het van zichzelf heel knap vind en dat ook zo ziet zonder dat wij zeggen dat we het heel knap vinden. Ik zeg het wel, als ik oprecht vind dat iets goed gelukt is. Andere ‘goedza’s’ vervang ik vaak door ‘dankjewel’ of gelukt te ‘zeggen’. De onzekerheid waar ik zelf helaas nog veel last van heb (al wel veel minder dan vroeger gelukkig) gun ik Mila niet, ik wil dat ze trots op zichzelf is en achter haar beslissing staat.

Respect voor de natuur, dieren en mensen

Dat je anderen behandelt zoals je zelf behandelt wilt worden is bij ons de basis. De natuur en dieren zijn daar, wat mij (/ons) betreft, onlosmakelijk aan verbonden. Voor een goede omgang met elkaar heb je wederzijds respect nodig, iets wat ik heel erg mis in onze maatschappij. Niet alleen in gesprekken van mensen onderling, maar vooral als ik kijk naar hoe er met dieren wordt omgegaan en het feit dat veel mensen niet willen zien dat we de natuur echt kapot maken. Wij zijn ook niet 100% groen en ook weleens lelijk tegen anderen, we zijn gewoon mens. Maar ik denk dat het wel belangrijk is om je bewust te zijn van sommige zaken, ook voor kindjes. Kindjes zijn onze toekomst!

Een gezonde relatie met eten

Nog belangrijker dan gezond eten vind ik een gezonde relatie met eten. Hiermee bedoel ik eigenlijk gewoon dat de basis best gezond moet zijn, maar dat wat lekkers ook niet uit den boze moet zijn. Het gaat echt om een balans, we zijn daar nu al mee bezig. Mila krijgt geen snoep of koek thuis, maar op een feestje, bij oma, of als wij iets lekkers eten mag zij best een hapje. Op normale dagen eet ze als snacks eigenlijk altijd fruit, rozijntjes of iets van Goodies. Ik wil graag voor Mila dat ze eten ziet als iets wat belangrijk is voor je lichaam, maar dat genieten het leuker en lekkerder maakt.

Bij ons alles kwijt kunnen wat ze kwijt wil

Ik wil heel graag dat Mila alles wat ze wil delen met ons ook echt bij ons kwijt kan. Zelf vertelde ik volgens mij redelijk veel aan mijn moeder en dat vond ik prettig. Voor Mila wil ik dat ook graag. Dat vind ik zo eenzaam klinken als kinderen het gevoel hebben dat ze niet alles bij hun ouder(s) kwijt kunnen. Veelal omdat ouders bijvoorbeeld een uitgesproken mening ergens over hebben of kinderen geen eigen gevoelens laten hebben. Meestal is dat niet eens bewust. Ik hoop dat we door Mila haar gevoelens te laten voelen en haar mening er te laten zijn kunnen bereiken dat ze die ook aan ons kwijt kan als ze groter is. Nu laat ze het luidt en duidelijk horen kan ik je vertellen 😉

Voor jezelf opkomen

Een beetje in samenhang met het hebben van zelfvertrouwen deze: ik vind het heel belangrijk dat mini voor zichzelf (en wat zij vindt) op durft te komen. Het is nu op het KDV nog in het klein: iemand pakt iets van haar af en Mila pakt het terug met een hoop boos gebrabbel. Wij vinden dat enorm goed en belangrijk. Als ze dit niet zou doen laat ze over zich heen lopen. Het hele ‘samen spelen samen delen-gedoe’ vind ik ook relatief. Als Mila ergens mee aan het spelen is en ze wil het niet aan een ander kind geven, hoeft dat van mij niet. Als iets van haar is, maar een ander kindje wil ermee spelen (en zij was er niet mee bezig) vind ik niet dat ze het af mag pakken, maar ik snap wel dat ze het een beetje gek vindt. Door dit nu in het klein (voor haar is het groot natuurlijk) te stimuleren durft ze als ze later groot is hopelijk voor zichzelf en haar mening op te komen.

Geen bodyshaming

Dik, dun, breed, lang, smal, weet ik wat: mensen zijn er in alle vormen en maten. Het ideaalbeeld volgens de media is natuurlijk een maatje klein, maar het gros van de mensen heeft een maatje groter. Gezond zijn is enorm belangrijk, maar gezond zijn betekend niet dat je alleen maar let op wat je eet en je hele dagen in de gym staat om naar het ‘perfecte’ lichaam toe te werken. Je fijn voelen, goed in je vel zitten en genieten is belangrijker dan streven naar perfectie. Gezonder ook denk ik. Als ouder ben je het eerste voorbeeld voor je kind hierin. Jezelf dik en lelijk noemen heeft ook impact op de manier waarop mini’s naar zichzelf kijken. Ik vind het belangrijk dat Mila blij is met haar lichaam, het met liefde verzorgt maar daarin niet doorslaat. Als mama (Joos doet vrolijk mee hoor) ben ik de persoon die haar keuzes kan begeleiden. En haar van zichzelf kan leren houden.

Herken je deze punten of zijn voor jou andere dingen belangrijk om mee te geven aan je kind(eren)? Let me know!

Liefs,

Alicia

bodyshamingliefde voor jezelfmamaonvoorwaardelijkonvoorwaardelijk ouderschapopvoedenouderschapzelfvertrouwenzelfverzekerdheid

littlebumnl • 20 mei 2017


Previous Post

Next Post

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *