L I T T L E B U M

6x cleaningtips ♥

Wanneer je een kindje hebt is het schoonmaken en opruimen van je huis nog belangrijker dan voorheen. Je wil niet dat je kindje iets vindt dat niet voor hem bedoeld is. Daarnaast is hygiene, zeker wanneer je een kruipende/lopende draak in huis hebt, van groot belang. Maar het huishouden doen met een kleintje in huis is ook best een opgave. Ik deel vandaag mijn tips & tricks!

#1 doe het samen

Dit is niet echt van toepassing als je nog echt een baby hebt, maar voor iets grotere kindjes echt een uitkomst. Mila begon met kruipen achter de stofzuiger aan, inmiddels loopt ze erachter, zit ze er een soort van op of helpt ze daadwerkelijk met het vasthouden van de stang. We geven haar ook vaak een schoon doekje zodat ze mee kan poetsen en geven haar dan ook een taakje. ”Doe jij de tafel poetsen, Mila?” Ze is dan helemaal in haar nopjes. Ik denk dat dit bij kinderen heel goed werkt omdat ze erbij betrokken worden en zich groot voelen wanneer ze zelf iets mogen doen. Mila vind het allemaal heel leuk, ze helpt ook mee met de was doen bijvoorbeeld. Vergeet niet om je kleinte te bedanken of complimenteren na afloop, daar groeit hun zelfvertrouwen enorm van! 😉

#2 kies voor een makkelijk opruimsysteem

Wij hebben bij de Ikea een mega lade gekocht met een bureautje ernaast. Ook hebben we zo’n vakjeskast (ook van Ikea ofcourse) met mandjes erin waar speelgoed van Mila inzit. En er staan nog twee manden voor speelgoed in de woonkamer. Wat ik zo makkelijk hieraan vind is dat je alles gewoon in de juiste mand of lade stopt en al de rommel weg is. Super handig, want Mila trekt het zo’n dertig keer overhoop. 1 keer per week zoek ik alle mandjes uit zodat de Duplo weer bij de Duplo ligt en de knuffels bij alle andere knuffels. Als je onverwacht bezoek krijgt heb je super snel alles opgeruimd EN ik vind het er super cutie uitzien!

#3 maak afspraken met je partner

Als je samen in een huis woont, maak je samen rommel. Als je samen rommel maakt, moet je samen opruimen. Zo simpel zie ik het. Omdat Johan zes dagen per week van huis is ben ik meer thuis en heb ik meer tijd om iets op te ruimen of schoon te maken dus doe ik automatisch ook meer. Maar dat betekend niet dat Johan zijn steentje niet bijdraagt. Ga samen met je partner om de tafel zitten en spreek af wie wat doet. Voorkomt een hoop irritatie. Als je geen partner hebt kan je altijd een vriendin of familielid om hulp vragen.

#4 gebruik de draagdoek

De wat grotere kindjes kunnen je helpen, maar wat doe je dan met kleine, aanhankelijke beebjes? Heel simpel: doe ze in de draagdoek. Je hebt super veel bewegingsvrijheid en als je gaat strijken kan je een rugknoop gebruiken. De ruck kan al vanaf de geboorte (maar vereist best wat oefening). Je kleintje tevreden tegen je aan en jij kan ‘lekker’ poetsen.

#5 laat het niet ophopen

Dit is denk ik het belangrijkste hoor: houdt alles een beetje bij. Als je het opruimen en poetsen telkens uitstelt zal het zich alleen maar ophopen en heb je in the end veel meer werk eraan. In tentamenweken wilde dat hier nog weleens gebeuren, we waren dan alleen maar bezig met leren, Mila verzorgen, reizen naar de tentamenlocatie en Mili ophalen of wegbrengen. Veel te druk om het huis degelijk op te ruimen. We hielden hier dan ook een dag ervoor en erna een opruimdag om alles weer op de rit te krijgen, maar dit kost best wat tijd. Ik stofzuig elke dag, soms wel twee keer en als ik dat doe haal ik meteen een doekje over de plaatsen waar dat nodig is. Ik kies per dag een wat groter project uit, als ik dan bijvoorbeeld aan het afwassen ben en ik zie dat de keuken niet zo netjes meer is pak ik die gelijk aan. Zo doe je iedere keer een klein beetje en houd je tijd over voor leukere dingen!

#6 leren opruimen

Dit valt een beetje in hetzelfde straatje als mijn eerste tip maar heeft toch nog wat uitleg nodig. Wij zijn al best vroeg begonnen met Mila laten meehelpen met rommel die ze zelf gemaakt heeft. Ik denk dan ook dat je hier niet vroeg genoeg mee kan beginnen. Als je je kindje vanaf het begin leert dat het ook mee kan helpen met opruimen zal het snel een gewoonte worden. Nu ze nog klein is is het een leuk spelletje voor haar om zelf dingen in de mandjes te doen en ze is ook een soort trots als we haar vertellen dat het zo fijn is dat ze meehelpt. Ik verwacht niet dat wij geen drama’s zullen hebben als ze straks een jaar of 3 is en zelf moet opruimen hoor, maar ik geloof wel dat het een verschil kan maken. Laat je kindje ook iets opruimen voordat het met het volgende gaat spelen, dit voorkot dat je een heel huis vol speelgoed hebt hihi.

Wat is jouw beste tip voor een opgeruimd huis?

Liefs,

Alicia

huishoudentips

littlebumnl • 26 november 2016


Previous Post

Next Post

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *