L I T T L E B U M

Kletspraatjes over borstvoeding ♥

Ik heb vrij regelmatig de vraag gekregen waarom Mila niet gewoon de fles (met kunstvoeding erin) kreeg, dat is immers toch veel makkelijker? Naast het feit dat ik het niet persé gewoon vind om een kindje koemelk te geven in plaats van melk van mijzelf, als mens zijnde, ben ik inmiddels ook zeker ook van mening dat die fles helemaal niet makkelijker hoeft te zijn. Er zijn natuurlijk heus wel voordelen te bedenken, maar diezelfde voordelen kán je ook hebben met borstvoeding. Ik haal in dit artikel de meest voorkomende kletspraatjes “onderuit”, lees je mee?

Even vooraf: ik zet het volgens mij in ieder artikel maar wil het nu toch ook weer noemen. Dit artikel is niet bedoelt als uithaal naar moeders die wel bewust kiezen voor de fles. Ik vind een goed geïnformeerde mama meer waard dan wat dan ook en kan niet beoordelen WAAROM iemand voor kunstvoeding kiest. Feit is wel dat er zoveel onwaarheden doorverteld worden waardoor mama’s niet alle info hebben en dus geen goede keuze kunnen maken. Kunstvoeding wordt vaak neergezet als wondermiddel dat ‘oh zo makkelijk’ is. Helaas is het niet altijd een oplossing voor de problemen en kan je met een goede lactatiekundige en een realistisch beeld vooraf een heel eind komen. Met de borst OF de fles 😉

Kletspraatje1: Kunstvoeding is makkelijker omdat je de voeding dan uit handen kan geven..

Je kan inderdaad iedereen een flesje kunstvoeding laten geven. Maar een flesje moedermelk gaat er meestal ook prima in hoor! Als je als mama van te voren wat afkolft kan iemand anders een flesje geven. Wat je alleen niet moet vergeten is dat je als mama zijnde wel moet kolven op het moment dat je eigenlijk een live voeding zou geven. Hierdoor kan je dus als voedende mama gewoon de deur uit zonder kind of even een paar uur voor jezelf nemen als je erdoorheen zit. Want eerlijk: dat gevoel zal elke moeder wel herkennen.

 

Kletspraatje 2: Met kunstvoeding slaapt een baby eerder door..

Misschien gebeurt dat weleens ja, dat kan ik niet ontkennen. Maar ik weet ook door de ervaring van een heleboel uitgeputte mama’s dat het dus niet het doorslaapwondermiddel is. Daarnaast vind ik op jonge leeftijd heel lang doorslapen ook niet enorm gezond. Als er zoveel baby’s zijn die uit zichzelf zo vaak wakker worden moet er wel een reden zijn dat ze dat massaal doen. En geloof me, het is geen complot om het papa’s en mama’s zo moeilijk mogelijk te maken.. 😉

 

Kletspraatje 3: Bij kunstvoeding weet je hoeveel je baby drinkt en dat is heel belangrijk..

Ten eerste vind ik dat baby’s die kunstvoeding krijgen volgens de verpakking achterlijk veel moeten drinken. Ja, hard dit, maar zo zie ik het echt. Vergelijk even een baby met zo’n mega fles, best gek die verhoudingen. Ook met kunstvoeding kan je best op verzoek voeden en andere hoeveelheden aanhouden hoor! Daarnaast snap ik wel dat je graag wil weten of je kind genoeg drinkt en je wordt met allerlei berichten over dode bbay’s ook ontzettend bang gemaakt. Nou zijn die berichten meestal gesponsord of komen ze van een anti borstvoedingssite. Ja die bestaan en ik was ook verbaasd, ofja dat is een understatement nog eigenlijk. Maar ik denk dat de gemiddelde moeder iets heeft van ‘het zou mijn kind maar zijn’ en dat snap ik.

Gelukkig hebben we in ons land een (meestal) goed functionerend systeem van kraamzorg, verloskundigen en lactatiekundige die je een handje kunnen helpen. Daarnaast drinkt een baby die gezond is meestal uit zichzelf genoeg, daarom drinken ze ook vaak, het zijn maar kleine beetjes die ze naar binnen werken aan de borst. Oh en: afvallen in de kraamweek is normaal maar er zijn richtlijnen die voorkomen dat er nare dingen gebeuren. Ook wij hebben bijgevoed en mede daardoor kan Mila nu al zestien maanden borstje drinken! Zo belangrijk is het dus niet bij de juiste info, oplettendheid en een gevoel van vertrouwen in jouzelf en je baby!!

 

Kletspraatje 4: Na x aantal maanden heeft de borstvoeding niet meer voldoende voedingsstoffen/is de melk op..

Ja. Want je lichaam stuurt dan een signaal van: “Hee, het is nou al zes maanden bezig, weghalen die voedingsstoffen!!!!!!” Moet ik er verder nog op ingaan of begrijpt iedereen dat dat onwijs onlogisch is?? Het is vraag en aanbod, ga je in op de behoefte van dochter- of zoonlief blijft de productie okay (ja, uitzonderingen zullen er zijn) en zullen ook de voedingsstoffen gewoon aanwezig blijven. Of jij moet ineens drie jaar niets meer eten en drinken ofzo. Dan zal het met de borstvoeding iets minder gesteld zijn. Maar lieve mensen, ook mama’s in landen waar ze niet elke dag een lekker prakkie op hun bord hebben liggen kunnen ze voeden en kunnen ze zelfs geen flesje geven. En die baby’s groeien ook op de mamamelk.

En dan als afsluiter:

Hiernaast zou ik ook echt geen zin hebben om mijn bed uit te moeten om een fles te maken. Terwijl je borstvoeding altijd bij de hand hebt en is op de juiste temperatuur. Oh het is ook nog gratis. Daarnaast bevat borstvoeding echt stukken meer dan kunstvoeding (helaas voor alle mama’s of kindjes die niet kunnen voeden/drinken aan de borst). EN: het is het meest natuurlijke wat je je kind kan geven.

Hoor jij ook weleens van die gekke bakerpraatjes als voedende mama? Laat het me weten in de comments!

 

Lief,

Alicia

bakerpraatjesborst vs flesborstvoedingbreastfeedingkletspraatjes

littlebumnl • 23 maart 2017


Previous Post

Next Post

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *