L I T T L E B U M

Hoe vind je de juiste balans ♥

Hoe vind je nou een goede balans? Het ouderschap bestaat grotendeels uit het maken van keuzes. Voor mij betekend dat dat ik mijn gevoel volg. Ik merk dat ik mijn gevoel soms wat moet sturen om de juiste balans te vinden. Vanuit mijn moedergevoel ben ik elke seconde van elke dag alleen maar bezig met mijn kleine meisje, realistisch gezien is dat niet mogelijk. Ik ben ook een gewoon mens met behoefte aan wat tijd en ruimte voor mezelf. Mijn ervaringen hierin en tips hoe ik het in balans houdt (/probeer te houden) deel ik in dit artikel!

Toen Mila echt nog een mini baby was verwachtte ik al heel veel van mezelf. Na een week of vier probeerde ik alweer aan schoolwerk te beginnen, wilde ik vaak weg en wilde ik alles zelf doen. Als snel merkte ik dat het teveel was. Het voelde als falen om alles los te laten, geen perfecte student te zijn en geen perfect opgeruimd huis te hebben. Achteraf gezien had ik veel meer willen genieten van de kraamtijd, ik wilde zoveel tegelijk. Gelukkig hebben we Mila zelf wel gevolgd qua voeden en slapen, etc. Ons meisje leefde maandenlang in de draagdoek, zo kon ik toch iets voor mezelf doen.

Vind jouw prioriteiten!

Het vinden van een balans is lastig, ook nu Mila een heuse dreumes is. Ik ben perfectionistisch en wil op alle fronten goed zijn in wat ik doe. Ik wil hoge cijfers halen en aanwezig zijn bij colleges, een goede en vernieuwende artikelen schrijven, een leuke gezellige vriendin zijn, en een goede partner, ik wil een lieve dochter/kleindochter zijn voor familie, tijd hebben voor mezelf, sporten, etc. HOE DAN?? Onmogelijk, weet ik nu. En het is ook slim om eens goed te kijken naar prioriteiten en zaken die voor mij echt belangrijk zijn in plaats van zaken die ‘zo horen’.

Momenteel gaat Mila twee dagen per week naar de Montessori opvang waar ze het echt enorm naar haar zin heeft. Dat dat goed gaat is voor mij heel prettig, ik kan 1 dag thuis werken en de andere dag kan ik college volgen. De rest van de week heb ik echt de tijd voor Mila, we kunnen wat leuks doen, samen spelen, ik kan het huishouden doen en uitgebreid met haar lunchen. Quality time met Johan heb ik in de avonden en op zondagen zijn we samen als gezin. Als Johan en ik samen op date willen slaapt ze bij mijn mama of past zij een dagje op. Het is nu meteen duidelijk waar mijn prioriteiten liggen: bij mijn gezinsleven (en de ontwikkeling van de gezinsleden).

Leren loslaten is de key naar een juiste balans!

De afgelopen 16 maanden als moeder heb ik geleerd wát er nou gemakkelijker los te laten is. Sociale contacten staan op een laag pitje bij mij. Ik leer steeds meer moeders met kinderen kennen en ook via mijn site heb ik weleens wat leuke gesprekken. Vriendinnen die ik al ken van voordat ik moeder ben spreek ik nog wel regelmatig en ik zie ze ook nog wel, gelukkig! Ondanks onze verschillende levens en het feit dat we het allemaal druk hebben maken we toch tijd voor elkaar. Ik merk wel dat dit het eerste is waar ik een stapje terug neem. Ik weet dat zij er zijn, ookal zie ik ze bijvoorbeeld drie maanden niet. (liefde voor de mensen die weten dat het over hen gaat!!) Mijn familie zie ik geregeld, mijn oma minder vaak dan ik zou willen. Gelukkig begrijpt zij wel dat ik het druk heb en het zonder auto moeilijker is om even langs te wippen. Het huishouden kan ik nu ook makkelijker wat dagen laten liggen. Als ik geen tijd heb of gewoon geen zin ruim ik het nodige op en haal ik een doekje over de vieze plekjes. Ook de was blijft dan eventjes liggen. Sporten doe ik momenteel niet, ik zou in de toekomst wel graag een yoga avond voor mezelf hebben!

Qua opvoeding en levensstijl voor mini is de balans nu wel gevonden. Af en toe kijkt ze een filmpje van Bumba zodat ik even iets kan doen. Niet hoe ik het voor me zag, maar zolang het geen vast ritueel wordt (voorlopig dan, ze is nu echt nog heel klein) vind ik het prima. Tijdens het opruimen/koken/als ze chagrijnig wakker wordt is het gewoon heel makkelijk om even m’n handen vrij te hebben (lees: geen mopperende dreumes aan me te hebben hangen). Qua gezond eten hebben we ook wel een balans, ik kan niet voorkomen dat Mila iets ongezonds eet als ik dat zelf ook weleens doe. Ik ben daarin echt losser geworden. Als de basis goed zit kom ik een heel eind.

Concrete tips:

– Stel prioriteiten.
– Durf dingen uit handen te geven, zeker als mensen dit aanbieden! Erom vragen is overigens helemaal sterk!
– Geef duidelijk je grenzen aan bij anderen, jouw gevoelens zijn waarmee jij moet dealen: jij moet je ergens fijn bij voelen. Mensen die dat niet begrijpen zijn jouw tijd echt niet waard!
– Laat dingen los. Je kan niet ALLES perfect doen en het is geen schande om een meter stof op je kasten te hebben liggen omdat je dreumes al dagen je volledige aandacht opeist. Schoonmaken kan een dag later ook nog 😉
– Heel moeilijk, maar ik wil hem toch benoemen: leef in het nu en maak je niet druk om dingen die eventueel kunnen gebeuren. Dit is mijn grootste struikelpunt!!
– Bedenk wat echte no-go’s zijn voor jou. Bewaak je eigen grenzen en wees soepel met de dingen die ‘opzich wel kunnen’. Bij mij is dit bijvoorbeeld: het liefst geen onnodig toegevoegde suiker voor Mila, maar als ze een hapje van mijn koek wil ga ik geen dramasessie starten om dat ene hapje. Aan de andere kant vind ik het niet prettig als ze op een verjaardag alleen maar chips, koekjes, ijs, etc eet, ook niet die ene dag (tel ff bij elkaar op hoeveel verjaarsdagen je af gaat in een jaar tijd 😉 ). Ik neem in zo’n geval dus ook een gezonder alternatief voor haar mee.
– Geef duidelijk aan wanneer je tijd nodig hebt om tot jezelf te komen en maak daar goed gebruik van. Voel je niet schuldig, moeders moeten ook weleens opladen!!!!!!! (see what i did there met de uitroeptekens enzo *winkwink*)

Eigenlijk past dit artikel best goed bij mijn artikel over onvoorwaardelijk opvoeden. Je moet je goed bewust zijn van jouw grenzen en die ten alle tijden bewaken. Als je weet wat belangrijk is voor jou en waar wat soepeler mee omgegaan kan worden kan je de balans vinden die past bij jou/jullie. Volg je gevoel en bedenk goed waar je over 10 jaar met een fijn gevoel aan terug kan denken!

Liefs,

Alicia

balansbalans vindenfeel goodhoe vind je een balanskeuzes makenonvoorwaardelijk ouderschapopvoedingouderschap

littlebumnl • 26 februari 2017


Previous Post

Next Post

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *