L I T T L E B U M

10 dingen waarvan ik niet had gedacht dat ik ze als moeder zijnde zou doen ♥

Als je mama wordt verandert er niet alleen veel aan je leven, maar ook aan je persoonlijkheid. Voor je ook maar zwanger bent heb je vast wel een soort idee van wat je allemaal wel en juist niet wil doen als je moeder bent. Tijdens je zwangerschap kijk je er vaak al anders naar omdat je dan een gevoel van bescherming hebt. En als je kleine er eenmaal is loopt de praktijk meestal toch anders dan verwacht, je gevoel volgen voelt dan het beste. Ik deel vandaag 10 dingen waarvan ik van te voren nooit had gedacht dat ik ze zou doen als ik moeder mocht worden (en waar ik nu juist enorm van geniet).

Ik kwam er al snel achter dat ik niet zoveel heb met het consultatiebureau. Ze geven tenenkrommende adviezen die eigenlijk nergens op gebaseerd zijn. Maar goed, waar haal je dan informatie vandaan? Ikzelf lees veel mee in mamagroepen op Facebook. Niet omdat wij alles hetzelfde willen doen als anderen, maar gewoon voor herkenning, erkenning en tips en adviezen van moeders die er hetzelfde tegenaan kijken als wij. Wij laten ons meisje niet huilen en ze krijgt nog steeds nachtvoedingen, bij het cb vinden ze dit onzin en niet nodig, wij zien dit totaal tegenovergesteld en in mamagroepen kun je veel gelijkgestemden vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld groepen voor samen slapen, borstvoeding, wasbare luiers en onvoorwaardelijk ouderschap, ik lees alles mee en pak op wat ik interessant vind.

Omdat ik nu zoveel meer weet over het ouderschap ben ik heeel anders tegen dingen aan gaan kijken en ik vermoed dat de meeste ouders dat wel hebben. Dus: vandaag mijn lijstje met ‘confessions’.

1. Ik geef borstvoeding.

Als je mij iets meer dan een jaar geleden had verteld dat ik vandaag een fanatieke borstvoedingsmama zou zijn had ik je vierkant uitgelachen! Het leek me eerlijk gezegd erg veel gedoe, als ik weer naar school zou gaan moest ik dan gaan kolven en dat leek me onhandig. Hoe langer de zwangerschap duurde, hoe meer ik neigde naar het geven van borstvoeding. Het leek ineens zoveel meer vanzelfsprekend voor mij. Eindstand: ik ben veeel meer thuis dan we vooraf gezien dachten en als het moet kolf ik, met een beetje haat en moeite, mijn borsten leeg voor mijn kleine meisje. Want, eerlijk is eerlijk, echt leuk is het niet, dat kolven. Maar live voeden maakt alles dubbel en dwars goed en dat kan ik tot nu toe gelukkig bijna 99% van de tijd doen!

2. We slapen af en toe samen.

Ik had er niet echt over nagedacht waar Mila zou gaan slapen, we kochten gewoon een bed en dat was dat. We hadden de babykamer ruim op tijd af en elke avond ging ik erin staan, al pratend tegen mijn dikke babybump. Ik fantaseerde dan over het kleine hummeltje dat binnenkort in het bedje zou komen te liggen en hoe fijn het erin zou slapen. Net na de geboorte kon ik Mila met geen mogelijkheid wegleggen, zij wilde niet en ik wilde niet. Het voelde voor mij onnatuurlijk en zo gebeurde het dat ze na de voeding lekker bij mij bleef liggen. In de nacht idem dito: geef zo’n kleintje ook maar eens ongelijk, ze zitten maanden lang lekker warm en veilig in mama’s buik en zodra ze in de koude enge wereld komen moeten ze ineens alleen liggen en slapen. Zelf slaap ik ook liever naast vriendlief dan alleen om eerlijk te zijn. Vandaar dus ook dat Mila altijd tussenin mag als ze dit wil. Ook heeft ze een tijdje bij ons op de kamer geslapen, maar dat resulteerde op een gegeven moment in een wakkere Mila zodra papa en mama naar bed gingen. Vanaf toen ligt ze vanaf het inslapen in haar eigen bedje en als ze behoefte heeft aan mama en papa mag ze tussenin!

3. We dragen met een draagdoek.

Ik wist er niks vanaf moet ik bekennen. De hele wereld die erachter schuilgaat was helemaal een mysterie voor mij. Dragen? Waarom, wat is het? De verloskundige en mijn moeder noemde het een paar keer en zo kwam ik uit bij mijn eerste rekbare doek van ByKay. Inmiddels bezit daarnaast ik vier geweven doeken en dragen we elke dag. Bij vermoeidheid, tandenleed, als vervoersmiddel, bij boze buien, bij mamahangdagen: D R A A G D O E K ! ! !

4. Nanny Jo = NO GO!

De programma’s met gillende kinderen die tot de orde worden geroepen door Nanny Jo Frost kent iedereen wel. Ik vond haar een vrij sympathieke vrouw die haar werk erg goed deed, de kinderen luisterden na haar bezoek naar hun ouders. Als ik nu naar haar programma kijk huilt mijn moederhart een beetje. Ik zal niet zeggen dat ze in mijn ogen ALLES verkeerd doet, maar ik vind haar manier niet zo kindvriendelijk en er is weinig ruimte voor het kind als individu. Jammer, want kinderen en ouders zullen er op de lange termijn meer aan hebben als het kind onvoorwaardelijk bij de ouders terecht kan. Onvoorwaardelijk ouderschap spreek mij (en mijn vriend!) enorm aan. We volgen de principes niet zo nauwkeurig als sommige ouders, maar zoeken onze eigen weg erin.

5. Matchende kleding met je kind.

Ik had een soort intensieve haat voor ouders die dat deden. Ik snapte het niet, wat is daar leuk aan? Maar goed, ik ben ook om. Ook ik koop dezelfde allstars voor mini als die ik draag. Ik vind het onwijs tof als we dezelfde kleuren dragen, of beide hetzelfde patroontje. En… ik overweeg een matchende haarband voor ons te kopen! Waarom snap ik nog niet helemaal, maar fun is het wel.

6. Oversappen op wasbare luiers.

We zijn nog niet om, maar denken er sterk over na. En dat is iets wat me heel ingewikkeld en tijdrovend leek. Ik ga binnenkort naar een consulent om wat door te spreken over wasbare luiers en dan kunnen we een pakket huren om het te proberen. Ik ga natuurlijk mijn bevindingen delen met jullie!

7. Bewust thuisblijven.

Mila gaat niet naar de opvang en maar heel af en toe is ze een dagje bij mijn moeder. Wij kiezen er als ouders bewust voor om zo veel mogelijk zonder hulp te doen omdat wij dit graag willen. Toen ik net zwanger was bedacht ik me dat Mila 5 dagen per week naar de opvang zou moeten als ik weer ging studeren en dat idee vond ik verschrikkelijk. Ik heb dan ook met mijn decaan afgesproken dat ik zoveel mogelijk thuis ben om te genieten van mijn kleine, maar wel door te kunnen met mijn studie. En dat is aan de ene kant heel zwaar en aan de andere kant een enorme luxe. Ik besef me dat er veel mama’s zijn die aan het werk moeten zodat de kleintjes wat te eten hebben, dat ik thuis KAN blijven is dan ook fantastisch. Komend schooljaar zal mini in ieder geval 1 dag per week naar de opvang/oma gaan omdat ik verplichte lessen heb. Heel spannend allemaal, maar wel leuk voor haar, zo kan ze met andere kindjes in contact komen 🙂

8. Gezonde voeding.

Sinds Mila vaste voeding krijgt (vanaf zes maanden) zijn we erg bezig met haar en onze eigen voeding. Er zit zoveel troep toegevoegd in ons eten en wij vermijden dit zoveel mogelijk. We kiezen vaker voor biologisch en laten wat dingen staan. We willen Mila graag gezond laten opgroeien, haar leren dat genieten kan maar dan wel met mate. Mila eet zo goed als suikervrij (onnodig toegevoegde suikers bedoel ik dan) en geniet van maisboogjes in plaats van babykoekjes. En nee, dat is niet zielig 😉

9. De Kleintjes-methode.

Toen ik tijdens mijn babyshower potjes moest proeven voor een spelletje besefte ik me dat die dingen nergens naar smaken en dat ik mijn kindje liever puur een fruitsoort liet proeven dan gepureerd met nog drie soorten fruit of zelfs koek. Een fijne methode hiervoor is de manier van Stefan Kleintjes. Hij schreef een boek over het introduceren van vast voedsel in stukken in plaats van gepureerd wat echt de moeite waard is om te lezen. Ik vind deze methode fijn, leerzaam, makkelijk en niet minder veilig dan gepureerde hapjes. Wij combineren stukjes en gepureerd eten met elkaar: zachte dingen eet ze zelf, harde dingen pureren wij voor haar.

10. Heeeeele dure babyproducten aanschaffen.

Als je de prijzen ziet van de gemiddelde kinderwagen ga je als net zwangere vrouw bijna huilen, net zoals de prijzen van kinderstoelen, MaxiCosi’s, draagdoeken, borstkolven en kleertjes liggen die erg hoog. Nu kan je het zo gek maken als je zelf wilt natuurlijk, maar ik ben een dame die graag koopt wat ik mooi vind zolang dit mogelijk is. Wij hebben nu dan ook wel eens dingen gekocht voor bedragen die ik aan mezelf NOOIT uit zou geven. Als ik een broek voor mezelf koop is 30 euro al te duur eigenlijk, voor Mila zou ik er zo 50 euro aan uit geven als ik het echt leuk vindt. Is dat erg? Ja, misschien wel. Ik moet wel bekennen dat ik net zo makkelijk iets bij de Zeeman of Primark weghaal voor haar hoor, dat egaliseert de boel wel hihi! Ik weet ook dat een kindje meer heeft aan liefde en aandacht, dat krijgt ze meer dan genoeg, maar daarnaast vind ik het gewoon erg leuk als ze er tof uitziet 🙂

Wat zijn dingen die jij nooit van jezelf had verwacht? ♥

Liefs,

Alicia

babypersoonlijkzwanger

littlebumnl • 20 augustus 2016


Previous Post

Next Post

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *