L I T T L E B U M

10 (+1) borstvoedingsweetjes ♥

Je hebt van die dingen die gewoon leuk zijn om te weten. Van die dingen die je eigenlijk al vanaf het begin had willen weten. Dat soort dingen deel ik graag. Vandaag deel ik weer eens wat leuke weetjes over borstvoeding. Leuk om zelf te lezen, leuk om met een zwangere mama te delen of te laten lezen aan iemand met een newborn aan de borst.

Wist je dat…

1. … er mijlpaalkaartjes bestaan? Bij LLL kan je een kaartje bestellen als je 3,6 of 12 maanden borstvoeding geeft. Het is eigenlijk de normaalste zaak van de wereld natuurlijk, en elke druppel is er eentje. Maar als voedende mama weet ik hoe zwaar het soms kan zijn en hoe leuk en motiverend zo’n kaartje kan werken. Het geeft echt zo’n gevoel van ‘dat doen wij maar even #mompower’. Bestellen kan hier.

2. … er zijn verschillende facebookgroepen waarin je vragen kan stellen, mee kan lezen en gelijkgestemden kan vinden en die zijn er ook speciaal voor moeders die borstvoeding geven. Ik heb er echt al heel veel aan gehad en ik kan het iedereen aanraden! In dit artikel lees je welke mijn favorieten zijn!

3. … de WHO (voor de HELE wereld dus) aanraad om tenminste twee jaar borstvoeding te geven. Het moet niet, je bent niet slecht als je het niet doet, maar ideaal gezien krijgt een kind twee jaar lang mama melk. Gek eigenijk dat in onze maatschappij een cultuur heerst waarin het na zes maanden al not done is.

4. … clusteren heel normaal en belangrijk is en juist dat het moment is waarop moeders stoppen of aangeraden worden te stoppen. Als je baby clustert drinkt het meer dan gebruikelijk om je productie op te hogen. Meestal willen ze dan een paar avonden (of langer, been there, done that!!) achtereen elke keer van bijvoorbeeld 1900-2300 bij je liggen, slapen en heel veel drinken. Hierdoor krijgen je borsten een seintje dat ze meer moeten maken. Super belangrijk dus en absoluut geen teken dat je geen voedingsstoffen in je melk hebt.

5. … ik bijna nooit vrouwen in het openbaar zie voeden en ik me oprecht afvraag waar alle voedende mama’s zich verstoppen. Dat ze er zijn weet ik dankzij de mama-groepen, maar ik zie ze bijna nooit. Sinds ik zwanger ben heb ik het misschien vijf keer gezien. En dat is echt niet overdreven. Dus: voedende mama’s, waar zitten julie?

6. … het niet waar is dat borstvoeding slecht is voor de tanden van een baby/dreumes/peuter/kleuter?! Bij het consultatiebureau wilde ze mij dat ook wijs maken en daardoor kwam ik erachter hoe ‘bekend’ dit bakerpraatje is. Borstvoeding + ander eten dus vieze tanden = kans op gaatjes. Borstvoeding + gepoetste en dus schone tanden = geen extra kans op gaatjes. Opzich ook wel logisch toch?! Waarom heten het anders MELKtandjes?

7. … je je kindje door het geven van borstvoeding beschermd tegen ziektes omdat je antistoffen meegeeft. De antistoffen die jij maakt krijgt je kindje ook via je melk en dat is super belangrijk, hier lees je het uitgebreide verhaal! Het is letterlijke bescherming. Sowieso zijn er zooooveel gezondheidsvoordelen aan borstvoeding, kijk maar eens op borstvoeding.com!

8. … de eerste weken het aller, aller, alleeeer belangrijkst zijn? Hierin leg je namelijk de basis voor een goede productie. Je geeft in de tussentijd het liefst ook geen flesje om speen/tepelverwarring te voorkomen en geeft je kind onbeperkt toegang tot de borst omdat zo het principe van vraag en aanbod tot stand kan komen. Bijvoeden zou ik alleen in overleg met een professional doen en daaronder reken ik persoonlijk niet de mensen van het CB. Ik kan namelijk wel een heel artikel vullen met de stomme adviezen die ik daar kreeg.. Neem dan liever contact op met een lactatiekundige IBCLC!

9. … je een speciaal borstvoedingsboekje kan bestellen? Ik ben zo fan van dit concept, je hebt het namelijk al in een eerdere post kunnen lezen, maar hier kon het natuurlijk niet uitblijven!! Je kan hier alles in bij houden en bewaren voor later! Bij baby 2 gaat dit zeker besteld worden hoor. Bestellen kan hierrrrrr.

10. … je in principe niets nodig hebt als je borstvoeding geeft maar er wel een paar essentials zijn die ik iedereen aanraad! Zoogcompressen (wasbaar!!), tepelherstellende creme zoals Purelan van Medela (WERKT ZOOOO GOED) en een voedingsbh/top zijn echt onwijs handig om vast in huis te hebben. Ik had gewoon stoffen zonder beugel voor het begin en ben pas later echte goede gaan kopen omdat je borsten na de stuwing weeeer anders zijn dan ervoor. Een kolf is ook handig als je een keer weg gaat zonder baby of moet werken. Duur hoeft die niet perse te zijn hoor, je kan kiezen voor een handkolf, enkele of dubbele en je kan ook een tweedehands overwegen eventueel!

11. … deze doe ik er lekker bij. Gewoon om eens heel tegendraads te zeggen dat ik het geweldig vind om te kunnen doen. Natuurlijk hebben wij ook probleempjes gehad en heb ik me vaak genoeg zorgen gemaakt. Soms ben ik het ook wel eens spuugzat en voel ik me een megaspeen. Maar als Mila super moe en humeurig is geef ik haar wat slokjes borstje en ze is zo in dromenland, mits niet overprikkeld of met bezoek erbij hahaha. Super handig en makkelijk. Ik vraag me echt oprecht af hoe ik het had overleefd zonder mijn saggy, milk-making boobies. Mijn vriendinnen doen waar ze heel goed in zijn en waarvoor ze gemaakt zijn en daar ben ik dankbaar voor. En nee, dit is geen uithaal naar niet voedende moeders, absoluut niet. Ik ben gewoon happy en dankbaar dat wij het doen!

Liefs,

Alicia

babyborstvoedingborstvoedingsboekjeclusterendreumesetenfacebookfeitjesla leche leaguemamaopenbaar voedenouderschaptandentipsweetjeswhozwanger

littlebumnl • 5 januari 2017


Previous Post

Next Post

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *